Negativno utječu na zdravlje

5 čestih pogrešaka koje se mogu negativno odraziti na kvalitetu sna

Uzrok lošem spavanju često su loše navike. Muči li te nesanica, izbjegavaj ovih 5 pogrešaka prije odlaska na spavanje.

pexels-vlada-karpovich-5357341.jpg
Foto: Pexels

Kvaliteta sna vrlo je važna za fizičko i mentalno zdravlje, a poznato je da bismo si dnevno trebali osigurati barem 7-8 sati sna. Nesanica može negativno utjecati na našu svakodnevicu, ali i izazvati čitav niz zdravstvenih poteškoća pa čak i debljanje.

Image
Za mirno tijelo i um

Biljni čajevi koji pomažu kod stresa, nesanice i nervoze

Puno ljudi ima problema sa spavanjem, a često su uzrok tome loše navike i pogreške koje radimo tijekom dana. Ako si i ti jedna od onih koji se bore s lošim snom, u nastavku pročitaj kojih to pet pogrešaka najčešće radimo, a mogu se negativno odraziti na kvalitetu sna

Preveliki unos alkohola (i kofeina)

Čak i jedna čaša vina prije odlaska na spavanje  može se negativno odraziti na kvalitetu sna. Stručnjaci kažu da je alkohol sedativ, no može ometati san i to na način da ćemo se češće buditi noću, a možda toga nećemo niti biti svjesni. Unos alkohola u kasnim večernjim satima blokira i REM fazu sna stoga se ne preporuča piti prije odlaska na spavanje. Isto vrijedi i za kavu i druge napitke koje sadrže kofein. Naime, kofeinu treba između 5 i 7 sati da nestane iz tijela, a popiješ li kavu nakon 16 ili 17 sati popodne, velika je vjerojatno da ćeš imati poteškoća sa spavanjem.

shimmer fallback

Jedenje prije spavanja

Unos namirnica koje sadrže visok udio ugljikohidrata u kasnim večernjim satima ima sličan utjecaj na tijelo kao i alkohol. Osjećati ćemo se umorno i pospano, no naš će san biti nemiran i fragmentiran. Općenito se prije odlaska na spavanje ne preporuča konzumirati hranu jer to znači da će tijelo biti opterećeno probavom otežavajući san. Posljednji obrok najbolje je pojesti nekoliko sati prije nego odemo u krevet.

shimmer fallback

Drijemanje na kauču

Koliko si puta navečer utonula u san na kauču ispred tv-a? Mi bezbroj puta, no stručnjaci tvrde da je ta navika vrlo loša te bismo je trebali izbjegavati. Naime, takvo drijemanje može se negativno odraziti na san te čak i izazvati nesanicu kad se s kauča premjestimo u krevet. Imaš li probelam sa spavanjem, nemoj raditi ovu pogrešku.

shimmer fallback

Provođenje vremena uz ekrane

Svi ekrani – mobitel, tv ili računalo – narušavaju cirkadijske ritmove odnosno utječu na ritam spavanja, budnosti i druge cikluse. Količina vremena provedenog na mobitelu odražava se i na kvalitetu sna, a puno toga ovisi i o tome što gledamo dok smo na mobitelu. Čitanje vijesti ili pak 'skrolanje' po društvenim mrežama neposredno prije odlaska na spavanje vrlo je loše jer djeluje poticajno, stimulira i mozak drži budnim čak i nakon što odložimo mobitel. Sat vremena prije odlaska na spavanje udalji se od telefona i svega ostaloga što bi moglo na tebe imati stimulirajuće djelovanje kako bi svom mozgu dala priliku da se opusti i što lakše utone u san.

shimmer fallback

Držanje električnih uređaja u spavaćoj sobi

Od zaslona do utičnica, u spavaćim sobama okruženi smo tzv. 'električnim smogom', kako ga nazivaju stručnjaci. Osim što bismo trebali izbjegavati buljiti u ekrane prije odlaska na spavanje, vrlo je važno u spavaćoj sobi kreirati opuštajući i čisti prostor, bez polutanata koji mogu ometati san. To će doprinijeti mirnom i kvalitetnom snu tijekom noći.

shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.