Znanost je potvrdila

'Bježiš' od ugljikohidrata? Evo 4 razloga zašto ne bi trebala

Ugljikohidrati su neophodni za održavanje dobrog zdravlja i glavni su izvor energije za naše tijelo. Osim toga, pozitivno utječu na raspoloženje i čine nas sretnijima, što je i znanstveno dokazano

pexels-adrienn-1537635.jpg
Foto: Pexels

Ugljikohidrati su danas nešto od čega brojne žene bježe ili ih izbjegavaju, misleći da će se od njih udebljati. Jesu li ugljikohidrati uistinu toliko štetni za naše zdravlje? Naravno da nisu.

Image
Uistinu djeluju

Potvrdili znanstvenici: Ovo su najučinkovitiji trikovi za mršavljenje

Ugljikohidrati su glavni izvor energije za naše tijelo stoga ih ne bismo trebali izbjegavati. Oni su neizostavan nutrijent i trebali bismo ih unositi kroz prehranu, baš kao i proteine, vlakna i zdrave masnoće. Ipak, tajna je u pravilnom doziranju, ali i izboru samih namirnica koje sadrže ugljikohidrate jer postoje dobri i loši, odnosno kompleksni i jednostavni ugljikohidrati. Nije svejedno odakle ugljikohidrati dolaze, a najkvalitetniji izvor su povrće, voće i integralne žitarice. Potrebna količina ugljikohidrata koje bismo trebali unositi ovisi o našem načinu života i fizičkoj aktivnosti.

shimmer fallback

Namirnice koje sadrže ugljikohidrate važne su za izgradnju mišića, izvor su energije, a potrebne su i za pravilan rad mozga. Osim toga, znanstveno je dokazano da nas jedenje ugljikohidrata čini sretnijima i pozitivno utječe na naše raspoloženje. Dakako, s unosom ugljikohidrata valja biti umjeren i prilagoditi količinu svom načinu života.

U nastavku ti otkrivamo 4 znanstveno dokazanih razloga zbog kojih bi trebala uvrstiti namirnice s ugljikohidratima u svoju prehranu.

Izvor su energije

Prehrana bazirana na niskom unosu ugljikohidrata može biti vrlo loša za tvoje zdravlje, osobito ako si fizički aktivna. Budeš li unosila premalo ugljikohidrata, mogla bi se suočiti s nedostatkom energije, iscrpljenošću, nedostatkom koncentracije pa čak i glavoboljom. Ugljikohidrati su glavno gorivo za naše tijelo i daju nam energiju koja nam je potrebna za obavljanje svih funkcija tijekom dana. Valja samo pripaziti koje ugljikohidrate unosiš i u kojim količinama. Kompleksni ugljikohidrati se, za razliku od jednostavnih, sporije probavljaju i dulje nas čine sitima.

shimmer fallback

Potiču rad mozga

Istraživanjima je potvrđeno da osobe koje su smanjile unos ugljikohidrata imaju slabije pamćenje i općenito lošije prolaze na testovima radne memorije. Naime, mozgu je za pravilan rad potrebna glukoza, a ona uglavnom dolazi iz ugljikohidrata. Upravo je glukoza iz ugljikohidrata važno gorivo za stanice mozga. Iz tog je razloga potrebno održavati stabilnu razinu glukoze u krvi, a najbolji izbor su tzv. spori ugljikohidrati koji se nalaze u voću, povrću, žitaricama i orašastim plodovima.

shimmer fallback

Čine nas sretnima

Vjerovala ili ne, ugljikohidrati nas zaista čine sretnima. Naime, postoji veza između ugljikohidrata i raspoloženja. Riječ je o aminokiselini triptofan koja se oslobađa tijekom potrošnje ugljikohidrata, a u mozgu potiče proizvodnju serotonina i drugih tvari koje izazivaju osjećaj sreće.

shimmer fallback

Mogu pomoći i kod mršavljenja

U pravilnom doziranju te u kombinaciji s proteinima i vlaknima, unos namirnica koje sadrže dobre ugljikohidrate može ti pomoći i kod rješavanja suvišnih kilograma. Mnogi ugljikohidrati sadrže dijetalna vlakna koja se sporije probavljaju i dulje nas drže sitima. Ugljikohidrati tijelu daju energiju pa ih je najbolje jesti ujutro te prije treninga kada ti je potrebno puno energije. Unos namirnica koje sadrže hranjive sastojke, uključujući i složene ugljikohidrate, ključan je za postizanje vitkosti i održavanje zdrave tjelesne težine. Jednostavne ugljikohidrate, koji se nalaze u bijeloj tjestenini, pekarskim proizvodima, slatkišima i gaziranim pićima potrebno je izbjegavati.

shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.