Vrući tuš prije spavanja - da ili ne?

Tuširaš se neposredno prije spavanja? Evo zašto to baš i nije dobra ideja

Tuširanje u vrućoj vodi tik pred spavanje može se činiti odličnim načinom da završiš svoj dan - no u stvarnosti ima više štete nego koristi

tusiranje.jpg
Foto: Unsplash

Tako je dobar osjećaj otići u krevet svjež, čist i mirišljav, odmah nakon nekoliko božanstvenih minuta provedenih pod vrućim tušem. Svi će se složiti da nema bolje stvari od vrućeg tuša, bilo da se tuširamo ujutro nakon što se pobudimo ili uvečer prije spavanja.

Image
Istina ili mit?

Mitovi o spavanju koje trebamo zaboraviti čim prije

Ipak, s medicinskog gledišta, tuširanje neposredno prije spavanja nije najbolji način da dobro provedeš noć. Zapravo, ova naizgled zdrava navika može učiniti više štete nego koristi. Iako mislimo da bi nas vrući tuš prije spavanja mogao opustiti i pomoći nam da lakše zaspimo - to je zapravo daleko od istine.

Zato smo izdvojile nekoliko dokaza koji ukazuju na to da tuširanje neposredno prije spavanja i nije najbolja ideja.

Možda nećeš moći lako zaspati

Topla kupka ili tuširanje neposredno prije nego što legnemo može se činiti opuštajućom, ali u stvarnosti može poremetiti naš san. Bolje se odmaramo kad nam je tjelesna temperatura nešto niža, a kako se naše tijelo počinje pripremati za dobar san, temperatura nam malo pada. Tuširanje u vrućoj vodi povisit će nam temperaturu i zbuniti tijelo. A ako baš misliš da ne možeš otići u krevet bez kupanja, odluči se za mlaki tuš sat ili dva prije spavanja.

shimmer fallback

Srce ti može ubrzanije kucati

Ako si ikada imala osjećaj da ti srce brže kuca nakon vrućeg tuširanja, za to postoji znanstveno objašnjenje. Vruća voda povisuje krvni tlak, a medicinski stručnjaci upozoravaju da čak može pregrijati tijelo i uzrokovati stres u našem srcu. Dok nam srce ubrzano radi, vjerojatno ćeš provesti noć okrećući se na krevetu, u nemogućnosti da zaspiš, što na kraju može dovesti do još većih zdravstvenih problema.

shimmer fallback

Možeš dobiti na kilaži

Ukusna večera i topli tuš odmah nakon toga mogli bi se činiti savršenim načinom da završiš dan i konačno odeš u krevet. No u stvarnosti, tuširanje odmah nakon jela mogao bi zbuniti naš probavni sustav i dovesti do debljanja. Probava zahtijeva pojačan protok krvi prema želucu, a tuširanje uzrokuje dotok krvi u druge dijelove tijela. Ako smatraš da se apsolutno moraš oprati navečer, bolje je pričekati najmanje 30 minuta nakon obroka.

shimmer fallback

Loše je za tvoju kosu

Tuširanje neposredno prije spavanja i odlazak na spavanje dok ti je kosa još mokra tvojim uvojcima rade više štete nego koristi. Spavanje s vlažnom kosom uzrokovat će da tvoja jastučnica upije vlagu i stvori savršeno toplo i vlažno okruženje za rast štetnih bakterija. To pak može dovesti do različitih problema s vlasištem, poput svrbeža, iritacije i peruti.

shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.