Zdravlje crijeva izuzetno je važno - 4 jednostavna načina za poboljšanje

Zdrav mikrobiom je temelj snažnog imunteta, no brojne su studije potvrdile kako crijevna flora utječe na naše zdravlje u cjelini. Istraživanja koja su provedena u posljednje vrijeme otkrivaju sve više poveznica između raznih bolesti i bakterija u crijevima

zdravlje crijeva
Foto: Profimedia.hr

Imunološki sustav, naše raspoloženje, razina energije, probava... U svemu tome naša crijeva imaju važnu ulogu. Crijeva su dom mikrobioma u kojem stanuju bakterije, a kvaliteta i raznolikost tih bakterija ključni su za naše zdravlje i sreću. U posljednjih nekoliko godina namirnice koje pospješuju rad dobrih bakterija u crijevima, poput probiotika i kombuche, postale su jako trendi, no dobro zdravlje crijeva je puno više od toga, piše Vogue.

Image
ZDRAVE NAVIKE

Izbacivanje toksina: Što jesti, a što izbjegavati za zdravlje crijeva?

Zdrav mikrobiom je temelj snažnog imunteta, no brojne su studije potvrdile kako crijevna flora utječe na naše zdravlje u cjelini. Istraživanja koja su provedena u posljednje vrijeme otkrivaju sve više poveznica između raznih bolesti i bakterija u crijevima. Ako postoji neravnoteža unutar crijevne flore, povećava se rizik za razvoj bolesti kao što su razne upale, infekcije i kožne bolesti. Upravo je iz tog razloga jako važno održavati crijevnu floru zdravom.

Osim prehrane, koja je ključna za dobro zdravlje crijeva, stručnjaci ističu da od koristi mogu biti i holističke prakse poput disanja i hipnoterapije. Naime, stres s kojima se svakodnevno suočavamo utječe na naša crijeva, a time i na naše cjelokupno zdravstveno stanje.

Postizanje zdravog crijevnog mikrobioma ne iziskuje ekstremne dijete ili skupe probiotske dodatke prehrani. Umjesto toga, puno je bolje svjesno pristupiti svom zdravlju i dobrobiti te usvojiti zdrave rutine. Prehrana bazirana na namirnicama biljnog podrijetla, kvalitetan san i kontrola stresa su vrlo bitni, pojašnjavaju stručnjaci. Nekoliko jednostavnih savjeta stručnjaka za bolje zdravlje crijeva donosimo u nastavku.

Povećaj unos vlakana

Namirnice koje obiluju vlaknima najbolji su izbor za održavanje dobrog probavnog zdravlja. Vlakna potiču rad probave, sprečavaju konstipaciju i hrane dobre bakterije u našim crijevima. Uz to, osiguravaju stabilnu razinu šećera u krvi i potiču sitost, a važna su i za zdrav imunitet. Najbolji izvor vlakana su mahunarke, voće, sjemenke, slatki krumpir te većina povrća. Osim vlakana, trebalo bi konzumirati i dovoljno probiotika i prebiotika te izbjegavati nezdrave namirnice koje 'hrane' štetne bakterije poput šećera, rafiniranih žitarica, transmasnih kiselina i prerađene hrane.

Image
Foto: Unsplash

Obrati pažnju na probavno zdravlje

O probavnom zdravlju i stolici malo se priča, a važno je za naše zdravlje. Problemi s probavom upućuju na to da nešto nije u redu sa zdravljem. Stoga je jako važno obratiti pažnju na stanje svoje stolice, znati što je normalno, a što ne i kada je vrijeme za posjet liječniku.

Nemoj zaboraviti na fizičku aktivnost

Uz zdravu prehranu, fizička aktivnost je neophodna za održavanje dobrog zdravlje općenito. Vježbanje potiče rad crijeva i doprinosi dobrom probavnom zdravlju. Naši mikrobi vole kada smo u pokretu, a to su potvrdile i brojne studije koje su pokazale da se raznolikost mikroba u crijevima znatno smanjuje kada nismo fizički aktivni. Što se više krećemo, to je bolja njihova raznolikost – i naša opća dobrobit.

Image
Foto: Unsplash

Jedi što više povrća i biljnih namirnica

Prema mišljenju stručnjaka, trebali bismo jesti barem 30 različitih biljaka tjedno. To ne uključuje samo povrće, već i voće, orašaste plodove, sjemenke, bilje, začine i mahunarke. Jesti u 'duginim bojama' je ključno. Umjesto da stalno kupujemo jedne te iste namirnice, trebali bismo eksperimentirati s hranom i uvoditi u svoju prehranu nešto novo. Važno je jesti raznoliko.

POGLEDAJ VIDEO: KAKO SE ZDRAVO HRANITI NA POSLU?