Navikli smo da u našim hladnjacima čuvamo sve: voće, povrće, slatkiše i kruh. Neki također čuvaju umake, marinade i konzerve unutra, za svaki slučaj. Ali, iako pohranjivanje hrane može produljiti rok trajanja iste, proizvodi zapravo mogu biti štetni.
Otkrivamo ti kako zapravo trebaš čuvati različite namirnice. Pogledaj popis.
Hrana koja mora biti pohranjena u ormarićima i skrivena od sunca
Kruh je najbolje čuvati u čvrsto zatvorenoj kutiji za kruh s malo soli koja će ga zaštititi od plijesni. Ostaviš li kruh u plastičnoj vrećici, ostat će mekan, ali postoji velika vjerojatnost da će ga za par dana prekriti plijesni. Plastične vrećice ne dopuštaju da kruh "diše" i stvaraju visoku vlažnost koju gljive zaista vole.
Međutim, čuvanje kruha u hladnjaku također nije najbolja ideja, jer pri nižim temperaturama voda znatno brže isparava i tako će kruh vrlo brzo ustajati. Usput, ako trebaš spremiti kruh na duže vrijeme, možeš ga staviti u zamrzivač. Ostat će svjež 4-6 mjeseci.
(FOTO: Pixabay)
Čokoladu je lako pohraniti. Najbolje je čuvati na hladnom, tamnom mjestu. I ne bi je trebala stavljati u hladnjak. Temperaturna razlika dovest će do pojave neke kondenzirane vode na površini koja se pretvara u bijeli plak. Ne utječe baš na okus, ali čini da čokolada izgleda vrlo neprivlačno.
(FOTO: Pixabay)
Smatra se da med nema određeni rok trajanja. Gotovo se može zauvijek pohraniti. Najvažnije je pravilno ga skladištiti. Med bi trebala čuvati na hladnom, tamnom mjestu, ali ne u hladnjaku. U hladnjaku se može kristalizirati i izgubiti neka dobra svojstva.
(FOTO: Pixabay)
Maslinovo ulje treba čuvati na sobnoj temperaturi, daleko od izravnog sunčevog svjetla. Nemoj ga stavljati u hladnjak. Niske temperature dovode do stvaranja bijelih komada u ulju, a to je kondenzirana voda.
(FOTO: Pixabay)
Kako bi luk i češnjak dugo bili svježi, najbolje ih je staviti na hladno i suho mjesto, na primjer, malu kutiju u ormaru. Ako imaš puno luka, možeš ga vezati jedan za drugog i držati obješenim. U hladnjaku će se luk i češnjak brže pokvariti, ponajviše zato što će ih prekriti plijesni.
(FOTO: Pixabay)
Hrana koja se čuva na kuhinjskim policama ili na stolu
Naranče i drugi agrumi mogu se držati na kuhinjskom stolu. Neće se brzo pokvariti, zato nemoj koristiti hladnjak za njihovu pohranu. Niske temperature će voće učiniti manje ukusnim i manje korisnim za tvoje zdravlje.
(FOTO: Pixabay)
Skladištenje avokada je težak zadatak. Ako je voće zrelo, možeš ga čuvati u hladnjaku jer će ga niske temperature spasiti od kvarenja. Ali, ako voće još nije potpuno zrelo, ne bi ga trebala držati u hladnjaku jer će hladnoća usporiti proces zrenja.
(FOTO: Pixabay)
Krastavci se mogu čuvati u hladnjaku, ali samo nekoliko dana. Niska temperatura učinit će da krastavci trunu vrlo brzo. Da bi povrće bilo što dulje svježe, trebala bi ga držati izvan hladnjaka.
(FOTO: Pixabay)
Patlidžan jednostavno ne može podnijeti niske temperature. U hladnjaku će ovo povrće postati mekano i vrlo brzo će izgubiti sve svoje zdrave vrijednosti. Bolje ga čuvaj na sobnoj temperaturi, dalje od izravne sunčeve svjetlosti.
(FOTO: Pixabay)
Rajčicu nikada nemoj stavljati u hladnjak jer će tako izgubiti svoj prirodni okus. Hladni zrak usporava prirodni proces zrenja rajčice i uništava tanke membrane unutar nje, a to čini rajčicu manje sočnom. Treba ih čuvati na sobnoj temperaturi u dobro prozračenoj košarici ili kutiji.
(FOTO: Pixabay)
Hrana koju je najbolje pohranjivati u hladnjak
Često se vodi rasprava oko najboljeg mjesta za odlaganje jaja. Neki kažu da samo u hladnjaku mogu ostati svježa, a drugi kažu da ih treba čuvati na sobnoj temperaturi. No, obje se skupine slažu u jednome. Ne treba ih čuvati na vratima hladnjaka jer temperaturna razlika zapravo znatno smanjuje rok trajanja jaja. A stručnjaci ne preporučuju uklanjanje jaja iz spremnika u kojima se prodaju kako bi bila svježa dulje vrijeme.
(FOTO: Pixabay)
Brašno je naizgled lako pohraniti, ali, ustvari, nije. Visoka vlaga i visoke temperature mogu dovesti do pojave plijesni u brašnu, a sam proizvod će postati nemoguće jesti. Najbolja opcija je zatvorena staklenka koja se čuva u hladnjaku ili u ormaru.
(FOTO: Pixabay)
Unatoč činjenici da mnogi od nas skladište orahe na sobnoj temperaturi, to nije najbolja opcija. Tako se mogu čuvati samo dva tjedna i onda se počinju kvariti. Bolje je zaštititi orahe od sunčeve svjetlosti, vlage i visokih temperatura. Treba ih čuvati u hladnjaku. Na taj se način mogu čuvati do 9 mjeseci.
(FOTO: Pixabay)
Celer, za razliku od svog rođaka peršina, treba čuvati u hladnjaku. Ali, nemoj ga umotavati u plastičnu vrećicu jer će tako brže trunuti. Međutim, možeš koristiti aluminijsku foliju.
(FOTO: Pixabay)