10 ranih simptoma srčanog udara koje ne smiješ zanemariti

Često zaboravimo slušati vlastito tijelo, a neugodne pojave u tijelu objašnjavamo umorom ili stresom. Srećom, naše tijelo nam šalje znakove upozorenja najmanje mjesec dana prije srčanog udara i zato ih je važno znati prepoznati

10 ranih simptoma srčanog udara koje ne smiješ zanemariti

Bolesti srca i krvožilnog sustava vodeći su uzrok smrti u svijetu kod oba spola, a stručnjaci vjeruju da će taj broj samo rasti. Svake godine od ovih bolesti u Hrvatskoj umre oko 25 tisuća ljudi, ali treba naglasiti da se posljednjih petnaestak godina smanjuje broj smrti od kardiovaskularnih bolesti. Prevencija i stil života svakako utječu na stvaranje ovih bolesti pa nikad ne smijemo zaboraviti na kretanje, uravnoteženu prehranu i prestanak pušenja.

Image

Imaš problema sa zatvorom? Ove namirnice će ti pomoći


Međutim, kad pomislimo na srčani udar uvijek mislimo da je jedini simptom bol u prsima. Tijelo često puno ranije šalje upozorenja koja zanemarujemo, a ona ne izgledaju kao u holivudskim filmovima. "Dvije od tri žene imat će manje uobičajene simptome koji ne izgledaju kao srčani udar u filmovima", kaže C. Noel Bairey Merz iz Instituta za zdravlje srca žena iz Los Angelesa. Što znači da ih je puno teže uočiti i da je neke simptomi srčanog udara moguće zamijeniti s jednostavnim zdravstvenim problemima kao što je loša probava.

Stezanje u prsima i bolovi u gornjem dijelu tijela mogu se zamijeniti s mučninom, umorom i žgaravicom. Zato je vrlo važno prepoznati znakove srčanog udara i tražiti ranu pomoć od liječnika jer to može značiti razliku između života ili smrti. Evo najčešćih simptoma na koje treba paziti.

1. Bol u čeljusti

Bol koja se javlja zbog srčanog udara često se opisuje kao oštra bol koja prolazi kroz lijevu ruku, a iako je više uobičajeno za muškarce, žene mogu također osjetiti specifičnu bol u lijevoj donjoj čeljusti, objašnjava klinika Cleveland.

Image


(Foto: Pexels)

2. Bol u ramenima ili gornjem dijelu leđa

Ako dolazi do boli u ramenima ili gornjem dijelu leđa, a ne može se povezati ni s jednom fizičkom ozljedom, to bi mogao biti znak tihog srčanog udara. Kako objašnjavaju u Američkom udruženju za srce, tihi srčani napadi imaju malo ili nimalo simptoma, a jednako su opasni kao i infarkti koji imaju jasne simptome. U slučaju ovakve boli liječnici preporučuju posjet liječniku i preglede vezane za srce.

3. Neugodan pritisak u prsima

Prvi simptom srčanog udara koji navodi Američko udruženje za srce je "neugodan pritisak, stezanje ili bol u središtu prsa". Ova nelagoda može se pojaviti u valovima koji traju više od nekoliko minuta.

Image


(Foto: Pexels)

4. Bol u drugim dijelovima tijela

Bol zbog srčanog udara može se pojaviti na mjestima koja nisu prsa, poput leđa, ramena, ruke, vrat ili čeljust. Prema Klinici Cleveland, kada postoji problem u srcu, poput blokirane arterije, to može pokrenuti živce u srcu koji daju signal da nešto nije u redu i dolazi do boli. S obzirom na to da je živac povezan i s mozgom, prsima, trbuhom i vratom, bol se može osjetiti i u drugim dijelovima tijela, osim u području srca.

5. Vrtoglavice

Mnoge stvari mogu uzrokovati vrtoglavicu: nedovoljno vode, preskakanje obroka ili naglo ustajanje. Ali ako vrtoglavica dolazi u kombinaciji s bolovima u prsima i otežanim disanjem može doći do smanjenja volumena krvi i pada krvnog tlaka, što znači da bi srčani udar mogao biti na putu.

Image


(Foto: Pexels)

6. Umor

Osjećaj istrošenosti nakon neprospavane noći ili stresnog dana je normalan. No, žene se mogu osjećati umorno mjesec dana prije nego što dobiju srčani udar, izvještava Harvard Health Publishing. Prema američkom Nacionalnom institutu za srce, krv i pluća, ovaj simptom posebno je istaknut kod žena.

7. Mučnina ili problemi s probavom

Prema podacima sa Sveučilišta Stoney Brook, želučani simptomi poput osjetljivosti, povraćanja ili podrigivanja razvijaju se kada srce i druga područja tijela ne dobivaju dovoljno krvi. Srčani udar može se pogrešno procijeniti kao žgaravica stoga je važno obratiti se svom liječniku, posebno ako postoje i drugi simptomi srčanog udara.


(Foto: Pexels)

8. Znojenje

Menopauza ili vježbanje izazivaju pojačano znojenje, ali u drugim okolnostima hladan znoj ili pretjerano znojenje mogu značiti srčani udar. Tijekom ovog stanja živčani sustav aktivira tijelo da se bori i da preživi, a to može dovesti do znojenja. 

9. Preskakanje srca ili palpitacije

Kad srcu nedostaje odgovarajuća količina krvi, svašta se u tijelu može dogoditi. Prema Sveučilištu Stoney Brook, srce postaje razdražljivo kad mu nedostaje krv koja je puna hranjivih tvari što može dovesti do osjećaja lupanja srca. Vrlo je važno odmah se javiti liječniku.

10. Kratak dah

Ako je hodanje stepenicama sve veći problem onda se treba odmah potražiti liječnička pomoć. Iako to ne znači da osoba ima srčani udar u tom trenutku, to bi moglo značiti da je srce u opasnosti. Također može se pojaviti uz bol u prsima.

Image


(Foto: Pexels)