10 prirodnih metoda za liječenje migrene

Prirodni načini koji učinkovito djeluju protiv jakih glavobolja

10 prirodnih metoda za liječenje migrene

Svatko povremeno osjeća glavobolje, a pretpostavlja se kako između 15 i 20 posto populacije pati od migrene. Zanimljivo je spomenuti i da od migrene češće pate žene.

Migrena najčešće zahvaća polovicu glave, javlja se periodično, a nerijetko je praćena, povraćanjem i mučninom. Mnogi prilikom jače glavobolje najčešće posežu za lijekovima protiv bolova, no dobro je znati da postoje i prirodni načini za ublažavanje migrene koji su jednako tako učinkoviti.

Prirodne metode koje pomažu kod glavobolje i migrene, otkrivamo u nastavku.

Kofein

Stari lijek naših baka koji dokazano pomaže kod glavobolje je kava s limunom. Osim u kavi, kofein se nalazi i u pojedinim vrstama čaja, a istraživanja su pokazala da može pomoći kod laganije do srednje jake glavobolje te ublažiti bol. Odlučiš li se za kavu, popij običnu crnu kavu, bez mlijeka i bez šećera.  


Povuci se u mračnu i hladnu sobu

Patiš li od migrene, zasigurno si primijetila da ti prilikom napadaja smeta jako svjetlo i buka stoga se tijekom pojave migrene najbolje zatvoriti u mračnu i mirnu sobu u kojoj ne smije biti previsoka temperatura. To će ublažiti bol.  


Image

Hladni oblozi

Obloge od leda stavi na čelo ili na vrat i to će ti ublažiti bol. Iako stručnjaci nisu posve sigurni kako ovaj trik funkcionira, uistinu je učinkovit. Umjesto leda možeš staviti mokru krpu u zamrzivač te je nakon 15-ak minuta izvaditi i koristiti kao oblog.  


Image

Vježbanje

Dakako da se ne preporuča da vježbaš usred migrene, no ako često patiš od jakih glavobolja možda je uzrok u tome što se premalo krećeš. Probaj u svoju svakodnevnu rutinu uvrstiti vježbanje i što više vremena nastoj provoditi na svježem zraku. To bi moglo biti od velike pomoći te smanjiti pojavu glavobolji.  


Image

Magnezij

Ovaj se mineral nalazi u tamno zelenom povrću, cjelovitim žitaricama te u orašastim plodovima. Studije su pokazale da unos namirnica koje obiluju magnezijem može smanjiti česte glavobolje.  


Image

Joga

Laganija alternativa vježbanju je joga koja pomaže da se oslobodimo stresa i napetosti, a preventivno može djelovati i na glavobolje. Istraživanja su pokazala kako redovno vježbanje joge može smanjiti broj napadaja migrene te pomoći da one budu manje intenzivne.


Image

Vitamin B2

Riboflavin, poznati i kao vitamin B2, nalazi se u mlijeku, siru, ribama i piletini, a postoje i dodaci prehrani koji ga sadrže. Istraživanja su pokazala da unos namirnica s ovim vitaminom može smanjiti glavobolje.  


Image

Aromaterapija

Kao jedna od najefikasnijih metoda za liječenje glavobolje ističe se i aromaterapija odnosno udisanje eteričnih ulja. Naime, pojedine vrste ulja mogu ublažiti bolove, smanjiti napetost te pomoći kod začepljenih krvnih žila. Kao najučinkovitija eterična ulja za glavobolje pokazala su se ona od metvice, lavande, kamilice i eukaliptusa. Mogu se pomiješati s vodom i staviti u difuzor ili pak ih možeš pomiješati s baznim uljem i koristiti za masažu prilikom pojave glavobolje. Prilikom kupnje eteričnog ulja valja biti vrlo pažljiv te birati samo ona od provjerenih proizvođača.


Image

Đumbir

Čaj od đumbira pokazao se vrlo učinkovitim kod glavobolja, a njegova je prednost to što djeluje trenutačno. Pomaže i kod mučnina, koje se često javljaju uz migrenu, a preporuča se piti ga dva puta dnevno.


Image

Promjene u načinu života

Migrene su vrlo često uzrokovane nezdravim načinom života, stresom, nedostatkom fizičke aktivnost, nezdravom prehranom, itd. Imaš li često problema s glavoboljama, možda bi trebala razmisliti o svom načinu života te unijeti neke promjene u svoju svakodnevicu.


Image


Foto: Unsplash