Znate li koja su tradicionalna zagorska imena?

Istražili smo koja su to najpopularnija imena naših malih Zagoraca, ali i pokušali pronaći odgovor zašto smo odustali od tradicionalnih imena i tko diktira tu novu modu.

Znate li koja su tradicionalna zagorska imena?

Svako doba nosi svoju modu, pa tako i ovo 21. stoljeće. Istražili smo stoga koja su to najpopularnija imena naših malih Zagoraca, ali i pokušali pronaći odgovor zašto smo odustali od tradicionalnih imena i tko diktira tu novu modu. Ima i roditelja koji svoju djecu nazivaju prema svojim idolima, carevima, kneževima, junacima iz crtića.

Jeste li znali da čak postoji na internetu i vodič za dječja imena koji će vam pomoći da svojoj bebi pronađete idealno ime? Matični ured Zabok ima najviše podataka jer se na njihovom području nalazi i Opća bolnica Zabok. Ostali matični uredi imaju funkciju upisa umrlih i vjenčanih, te upis djece Zagoraca rođenih u inozemstvu radi ostvarivanja hrvatskog državljanstva.

Prema iskustvima matičnih ureda Zagorci svoju djecu rođenu u inozemstvu ne nazivaju tradicionalnim imenima, poput svojih predaka, već poprimaju strana obilježja. Nazivaju ih imenima Kevin, Karlo, Rafaelo,Sofija, Mato, Viktorija,...

Koja imena su u trendu, vidimo i sami u svakodnevnom životu. Mladim roditeljima najviše se sviđaju kratka i moderna imena poput nekih glumica, manekenki, pjevačica.

U Krapinsko-zagorskoj županiji, ukupno su najučestalija muška imena, prema posljednjem popisu stanovništva, redom: Ivan, Stjepan, Josip, Dragutin, Željko, Tomislav, Franjo, Marko, Mario i Ivica, dok su ženska Marija, Ana, Štefanija, Štefica, Ivana, Dragica, Ljubica, Martina, Mirjana i Katarina.

S datumima rođenja koji datiraju iz 1929. i ranije, tri najpopularnija muška imena bila su Stjepan, Ivan i Franjo, a ženska Marija, Ana i Štefanija. U tridesetima su prednjačili Ivan, Stjepan i Josip te ponovno Marija, Ana i Štefanija. U četrdesetima su hit imena bila Stjepan, Ivan i Josip te Marija, Ana i Dragica - čija je popularnost očito iz "top 3" izgurala Štefaniju. Pedesetih su najpopularnija muška imena ostala ista kao četrdesetih, ali su najučestalija ženska imena bila Marija, "povratnica" Štefanija i - Štefica.

Šezdesete: Ivan, Stjepan, Josip; odnosno Marija, Mirjana i Štefica
Sedamdesete: Damir, Ivica, Mario; odnosno Mirjana, Snježana i Gordana
Osamdesete: Mario, Tomislav, Marko; odnosno Ivana, Martina i Marija
Devedesete: Matija, Marko i Ivan; odnosno Ivana, Valentina i Petra

U razdoblju od 2000. do 2011.,  najpopularnija muška imena su, redom: Luka, Karlo, Ivan, Marko, Matija, Patrik, David, Filip, Mihael i Nikola; odnosno ženska Lana, Lucija, Petra, Lorena, Ana, Ema, Sara, Nika, Lea i Karla.