Kalkulator u ruke

Znanost predviđa: Koliko će visoko biti tvoje dijete?

Sada još stane u tvoje naručje, ali pitaš li se ikad hoće li te tvoja kći prerasti? Hoće li tvoj sin jednog dana biti među višim dečkima u razredu? Znanost ti može dati odgovor na ovo pitanje

profimedia-0538415097.jpg
Foto: www.profimedia.hr

Visoki roditelji - visoko dijete, niski roditelji - nisko dijete: ovo se nepisano pravilo možda često pokazuje točnim, ali genetika može i iznenaditi - i krenuti nekim zaobilaznim putevima. Sve mame voljele bi znati hoće li njihovo dijete jednog dana biti visoko, nisko ili prosječne visine, no nažalost nema čarobne kugle za proricanje budućnosti koja bi nam dala točne odgovore. Ipak, postoje 2 popularna načina na koje je moguće otprilike predvidjeti koliko će centimetara u odrasloj dobi imati tvoj mališan. Iskušaj oba i saznaj hoće li tvoja malac jednog dana igrati košarkaške utakmice ili će više biti rame uz rame zgodnom Tomu Cruiseu:

Image
Foto: Pexels

Presudna druga godina

Koliko je tvoje dijete bilo visoko kad je imalo drugi rođendan? Te centimetre jednostavno pomnoži s 2. Na primjer, ako je tvoje dijete s dvije godine imalo 90 cm, moglo bi kao punoljetno imati 180 cm u visinu.

No, pozor za mame djevojčica: Američka akademija pedijatara naglašava kako se djevojčice generalno razvijaju i rastu brže od dječaka. Zato će točnija predikcija za buduću visinu ženskog djeteta biti ako njezinu visinu s 18 mjeseci pomnožimo s brojem 2.

Image
Foto: Pexels

Genetski potencijal

Drugi način predviđanja djetetove visine je vjerojatno nešto točniji: bazira se genetskom potencijalu djeteta prema srednjoj vrijednosti visine oba roditelja, a poznat je i kao Tannerova metoda, a nastala je 70-tih godina i pedijatri se slažu da je prilično dobra. Izračun izgleda ovako: izračunaj prosjek između svoje visine i visine svog partnera, a zatim od te vrijednosti oduzmi 6,5 cm ako računaš za visinu za djevojčicu, odnosno dodaj 6,5 cm ako računaš visinu za dječaka.

Primjer: visoka si 165 cm, a tvoj je partner visok 180 cm. Zbroj te dvije visine je 345, a kad podijelimo s 2 dobijemo 172,5. Za curicu oduzmemo 6,5 cm, dakle vaša bi kći mogla biti visoka 166 cm, za dečkića pak dodamo 6,5 cm na osnovnu vrijednost što znači da bi vaš sin mogao biti visok 179 cm - otprilike kao tata. Ova metoda pokazala se 68% točnom s pogreškama do 2,5 cm gore ili dolje.

Image
Foto: Pexels

Još ne postoji 100 posto točna metoda kojom možemo predvidjeti koliko će naša mrvica narasti, a na sam rast najviše velikim dijelom žlijezde s unutrašnjim izlučivanjem kao što su štitnjača, nadbubrežna žlijezda te posebno hipofiza. Ova žlijezda luči hormon rasta i ako ne funkcionira kako treba u djetinjstvu može doći do poremećaja. Ako sumnjaš na ovaj problem, odvedi dijete pedijatru što prije jer se ranim otkrivanjem ovaj nedostatak može ispraviti.