Genetika i djeca

Može se i izračunati: 4 znaka da će tvoje dijete biti visoko

Znamo da se ne može točno predvidjeti visina djeteta u odrasloj dobi. No postoji način na koji se može izračunati koliko će dijete visoko prema visini roditelja, možda neće biti potpuno sigurno, ali se roditelji svakako mogu zabaviti

profimedia-0295601272.jpg
Foto: Profimedia.hr

Bilo bi vjerojatno i pomalo čarobno kada bi roditelji mogli točno znati kako će jednog dana izgledati njihova beba. Kada bi imali čarobnu kuglu sigurno bi, barem samo iz znatiželje, provjerili kakav će im dijete imati karakter, hoće li biti visoko i kakvu će frizuru nositi. No kako ne postoje čarobne kugle roditelji moraju čekati da vide djecu kao odrasle ljude. Ipak, uz napredak znanosti roditelji se ipak pitaju postoje li neki znakovi koji pokazuju hoće li dijete biti visoko.

Image
Noćne 'radosti'

Zar muškarci zaista ne čuju plač bebe ili ga samo ignoriraju?

Postaju li dugačke bebe visoki odrasli ljudi?

Stručnjaci objašnjavaju što se događa dok dijete raste i što sve utječe na njegov razvoj. "Najvažniji faktori su genetika, prehrana i okolina. No ne postoji neki znanstveni način na koji bi se moglo utvrditi koliko će dijete biti visoko", objašnjava pedijatrica dr. Mona Amin za Romper. Ipak svi smo ponekad gledali malu djecu i predviđali hoće li biti niži ili viši.

Bebe se rađaju otprilike iste dužine. "Prosječna dužina tek rođenih beba u SAD-u iznosi oko 50 centimetara. Porođajna dužina bebe nije pokazatelj visine koje će dijete postići u odrasloj dobi", objašnjava pedijatrica dr. Yamileth Cazorla-Lancaster. Dijete će izrasti prema genetskim predispozicijama dok god dobiva dovoljno nutrijenata i kalorija.

shimmer fallback

"Živimo u društvu koje još uvijek posebno cijeni visoke ljude, ali mislim da se uvijek trebamo sjetiti da je ovo društvena konstrukcija. Trebamo biti posebno oprezni i ne naglašavati da dijete vrijedi više ili manje zbog svoje visine. Također, ako dijete nije određene visine ili veličine to ne znači da su roditelji u nečemu pogriješili ili da nešto nije u redu. Važno je da se dijete razvija bez pritiska", dodaje dalje Cazorla-Lancaster.

Što utječe na djetetov rast i visinu?

Ipak je vjerojatno svaki roditelj znatiželjan i pogledat će koje stvari utječu na dječji rast. Nekoliko je znakova koji pokazuju hoće li dijete biti višeg rasta, odnosno da je vjerojatnost veća. O čemu se točno radi možeš pogledati u nastavku.

Oba su roditelja visoka

Koliko će dijete biti visoko naravno ovisi o roditeljima, to je način na koji geni funkcioniraju. "Ako su oba roditelja iznimno visoka tada će i bebina genetska struktura vjerojatno biti ista", objašnjava Amin. Najbolji način da se procijeni konačna visina djeteta je izračunati srednju visinu roditelja, a zatim zbrojiti ili oduzeti određeni broj. Zbroje se visine oba roditelja i podijeli s dva, a zatim se kod dječaka doda 6,35 centimetara, a kod djevojčica oduzme ovaj broj te se dobija visina koju će dijete imatu u odrasloj dobi. No ne treba biti šokiran ako ova formula ne da točnu visinu djeteta.

shimmer fallback

Dijete je visoko u mlađoj dobi

Bez obzira kolika je dužina djeteta kada se rodilo, ako dijete bude više tijekom ranog djetinjstva to može biti znak da će ostati visoko. "Drugi način da se projicira buduća visina djeteta je da se vidi koliko je dijete visoko nakon druge godine", kaže Cazorla-Lancaster. Studija objavljena 2011. u Annals of Human Biology otkrila je poveznicu između porođaje dužine i visine djeteta s četiri godine. Ovo posebno vrijedi za dječake, djeca koja su visoka s četiri godine vjerojatno će biti visoki odrasli ljudi. Naravno ni ovo nije siguran faktor koji pokazuje točnu visinu djeteta jer neka djeca mogu kasnije izrasti.

shimmer fallback

Dječaci su viši

Ako imaš djevojčicu i dječaka onda je dječak sigurno viši. Prema podacima NCD-RisC-a, mreže koja prikuplja zdravstvene podatke širom svijeta, muškarci su prosječno viši 11 centimetara od žena. Čak su muške bebe veće od tek rođenih djevojčica. Pedijatar Mark Freilich objasnio je da tijekom prve godine života dječaci teži, dulji i imaju veći opseg glave. "Vjeruje se da je ovo povezano s hormonalnim razlikama između dječaka i djevojčica", kaže Freilich i dodaje da će se najveća razlika u visini pokazati tijekom puberteta. No ne treba zaboraviti da liječnici uvijek govore o prosječnim vrijednostima i ako se tvoje dijete ne uklapa u ove brojeve to je potpuno normalno..

shimmer fallback

Adekvatna prehrana

Bez obzira na kombinaciju gena koje je dijete naslijedilo, dijete neće postići svoju punu visinu bez adekvatne prehrane. Ono što dijete jede neće ga učiniti višim kada odraste, ali će biti važna potpora. "Prehrana utječe na razvoj djeteta na nekoliko načina uključujući rast, visinu, težinu i kognitivni razvoj", objašnjava Amin. "Ako dijete konzumira puno voća i povrća, unosi dovoljno vode i općenito ne konzumira puno šećera imat će najbolje uvjete za uspješan razvoj mozga i tijela", dodaje Amin.

Jedini način na koji prehrana eventualno može utjecati na visinu djeteta je pothranjenost. "Prehrana podržava genetski potencijal, ako je dijete pothranjeno (ne dobiva dovoljno kalorija za rast) tada može zakržljati. Osim ovoga prehrana neće utjecati na visinu djeteta odnosno genetski potencijal." Naravno, iz svega ovoga se može zaključiti da se ne može točno predvidjeti hoće li dijete biti visoko, kao i njegov karakter, ali su svakako zanimljivo ovi znakovi i računanje.

shimmer fallback

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.