Plodnost i godine

Žensko tijelo: Je li lakše zatrudnjeti u 20-ima, 30-ima ili 40-ima?

Žensko tijelo najspremnije je za trudnoću u dvadesetima, a plodnost je u ovom periodu na vrhuncu

john-looy-X3DZ1c7MPa4-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Odluka o trudnoći i proširenju obitelji uvijek uključuje puno faktora. Odluka ovisi o željama, financijama, ali i zdravlju i plodnosti para. Žensko tijelo se mijenja kroz desetljeća, a s time se smanjuju šanse za začeće. No, dob žene nije jedini faktor koji utječe na začeće, iako plodnost počinje opadati u tridesetima i smanjuje se dok ne dođe do menopauze.

Image
Proširenje obitelji

Kako brzo zatrudnjeti: Jednostavni savjeti za brže začeće

Tijelo žene je najspremnije za trudnoću u dvadesetima, a plodnost je u ovom periodu na vrhuncu. Zdrave žene koje pokušavaju začeti imaju velike šanse za trudnoću, otprilike 25 od 100 žena će uspješno začeti u roku jedne godine. Do četrdesete se taj broj smanjuje, prosječna zdrava žena ima samo 5 posto šanse da zatrudni. Istodobno, s godinama raste i rizik od spontanog pobačaja.

S druge strane, danas sve više žena prvo dijete rađa u tridesetima, a mnoge se i u četrdesetima odlučuju na proširenje obitelji. Uz razvoj medicine postalo je sve jednostavnije pratiti i plodnost i promjene u tijelu. A za svaku ženu, bez obzira na dob, vrlo je važno da zna kako se njezino tijelo mijenja tijekom desetljeća i što može očekivati.

Dvadesete godine

Ovo je čarobno vrijeme za stvaranje novog bića! "Kada je žena u 21. godini, čak 90 posto njezinih jajnih stanica je kromosomski normalno što povećava vjerojatnost za rođenje zdrave bebe. Godine su na njezinoj strani jer plodnost kod prosječne žene doseže vrhunac u 24. godini", objašnjava dr. Alan Copperman za Parents.

Žene mlađe od 25 godina imaju 96 posto šanse da zatrudne u godini dana ako kontinuirano pokušavaju začeti. No, ako je partner mlađi od 25 godina, ovaj broj pada na 92 ​​posto. To je zato što su mnogi problemi s plodnošću pojavljuju kod muškaraca čak i kada se radi o mlađim parovima. Većina problema se lako može izliječiti, a ne zahtijeva pomoć stručnjaka ako proces traje manje od godinu dana.

Image
Foto: Unsplash

U drugoj polovici dvadesetih, odnosno od 25. do 34. godine žena ima 86 posto šanse da zatrudni u roku od godinu dana. Vjerojatnost za spontani pobačaj je 10 posto, samo malo veći nego u ranim 20-ima. Većina žena neće imati problema ako pokušava začeti u ovom periodu.

Tridesete godine

Izgledi za brže začeće još su uvijek visoki. Uspješnost je do 86 posto ako parovi pokušavaju godinu. Jedina velika promjena u ovom periodu ženinog života je da se povećava vjerojatnost od pojave spontanog pobačaja na 20 posto. Iako se obično smatra da u ovoj dobi ne treba započeti s liječenjem neplodnosti, liječnici ipak preporučuju da se par nakon devet mjeseci savjetuje s liječnikom. "Tako se mogu pronaći problemi i započeti s liječenjem prije nego plodnost počne opadati, a to se događa nakon 35. godine", dalje objašnjava dr. Copperman.

Druga polovica tridesetih može biti izazovnija jer dolazi do promjena. "U ovom periodu žena i dalje ima velike šanse za trudnoću, posebno prije 37. godine", kaže dr. Kelly Pagidas, specijalistica za plodnost sa Sveučilišta Brown. S 35 godina većina žena ima 15 do 20 posto šanse da zatrudni u jednom mjesecu. To znači da su šanse da će se trudnoća ostvariti 78 posto u godini dana.

Image
Foto: Unsplash

No čini se da je ipak 35 godina prijeloma u životu žene. "Najčešći razlog je smanjena kvaliteta jajnih stanica. Možda će žena imati dovoljno jajnih stanica, ali oni će vjerojatno imati više kromosomskih anomalija koji utječu na njihovu održivost. Također malo je veći rizik od pobačaja, trudnoće s Downovim sindromom ili abnormalne trudnoće", kaže dr. Pagidas.

Četrdesete godine

S godinama opada kvaliteta jajnih stanica, ali njihov broj. U ovoj fazi života žene su suočene s nekoliko izazova i puno je teže doći do željene trudnoće. "Kad žena ima 40 godina, 90 posto jajnih stanica ima kromosomske anomalije", kaže dr. Copperman. Pomoć medicine postaje sve češća u ovoj dobi, ali ne samo zbog jajnih stanica. Partnerova dob također može imati utjecaj na začeće, a pojavljuju se problemi sa sluznicom maternice. Ona se prorjeđuje što otežava implantaciju jajnih stanica.

Žene koje se približavaju menopauzi znaju da dolazi i do skraćivanje ciklusa (početak menopauze je uglavnom između 40. i 60. godine) . "To znači kako se ciklus skraćuje, ovulacija se događa ranije u ciklusu, već devetog dana", objašnjava dr. Bayer te dodaje da je važno planirati odnose prema tome.

Image
Foto: Unsplash

Osnovno pravilo za prirodno začeće u ovoj dobi je da je potrebno imati odnose svaki drugi dan tijekom ovulacije. Ako začeće nije uspjelo u roku tri mjeseca onda se važno javiti liječniku. S 45 godina vjerojatnost da žena zatrudni nije veća od 3 ili 4 posto. To ne znači da je to nemoguće, ali potrebna je pomoć.

No, bez obzira na dob, svaka žena može povećati šanse za začeće tako što će otkriti kada točno ovulira, a najbolje je razgovarati o tome s liječnikom.