Proširenje obitelji

Kako brzo zatrudnjeti: Jednostavni savjeti za brže začeće

Da biste doista povećali vjerojatnost začeća razmislite o svom načinu života. Donosimo nekoliko savjeta koji su vezani za zdravlje

mothers-3389671_1920.jpg
Foto: Pixabay

Razgovarali ste, odlučili se i spremni ste za dijete. Zaboravili ste na kontracepciju, no i sami znati da se stvari ne događaju uvijek tako brzo. I da je dobro tijelo pripremiti na trudnoću, ali i povećati šanse za začeće.

Većina parova se pita koliko je prosječno potrebno vremena da se dogodi začeće. Uglavnom će zdrav par koji ima nezaštićene odnose trebati oko godinu dana. Studija klinike Mayo pokazala je 38% žena zatrudnjelo nakon mjesec dana, no nakon tri mjeseca taj broj porastao je na 70% i na 92% nakon 12 mjeseci.

Image

Neki od najčešćih razloga zašto menstruacija kasni - a nije trudnoća

Stručnjaci često upozoravaju parove da ako imaju više od 35 godina i nije došlo do začeća nakon šest mjeseci onda je važno javiti liječniku. Što ranije potraže pomoć liječnika, trudnoća će se prije dogoditi.

Prije nego što sve prepustite sudbini, evo nekoliko korisnih i jednostavnih savjeta kako povećati šanse za začeće! Da biste doista povećali vjerojatnost začeća, razmislite o svom načinu života. Donosimo nekoliko savjeta koji su vezani za zdravlje.

  • Ne upotrebljavajte lubrikante jer iako je ugodnije voditi ljubav, oni nisu dobri za spremu i mogli bi uzrokovati smrt spermija prije nego dođu do jajne stanice.
  • Oboje prestanite pušiti. Ne trebamo ni reći da su cigarete prepune štetnih kemikalija koje mogu utjecati na tvoju i partnerovu plodnost. Oboje odbacite cigarete i vaše će vam zdravlje zahvaliti na tome, piše Motherandbaby.co.uk
  • Ne činite ništa kako biste povisili tjelesnu temperaturu nakon seksa. Na primjer, naporno vježbanje ili vruća kupka. Spermiji počinju gubiti pokretljivost i održivost što je temperatura u okolini viša.

Koja hrana vam može pomoći da dođe do lakšeg začeća?

Prehrana nije važna samo za zdravlje, ona može utjecati i na vašu plodnost. Obavezno uvrstite određene zdrave namirnice u prehranu i osigurat ćete da ne dođe do deficita ključnih hranjivih tvari u tijelu. Evo nekoliko namirnica koje bi obavezno trebale biti na tanjuru:

  • špinat
  • banane
  • jaja
  • žitarice
  • grah, leća, orašasti plodovi

Špinat je lisnato zeleno povrće koje je vrlo važno za plodnost jer sadrži visoke razine cinka. Banane su bogate vitaminom B6 koji pomaže u regulaciji hormona, a jaja i obogaćene žitarice pomažu vam da unesete dovoljno vitamina D. Nedostatak vitamina D povezan je s povećanom stopom neplodnosti. I na kraju, grah, leća i orašasti plodovi poznati su kao vrlo važne namirnice za plodnost jer sadrže proteine.

Treba li povećati broj spolnih odnosa u vrijeme ovulacije?

Svakodnevni spolni odnosi, čak i tijekom ovulacije, neće nužno povećati tvoje šanse za trudnoću. "Općenito, svaki drugi dan u vrijeme oko ovulacije povećava šanse za trudnoću", kaže liječnik James Goldfarb za WebMD jer spermiji mogu živjeti i do pet dana u tijelu. Liječnici kažu da je najbolje imati redovite spolne odnose bez obzira imaš li ovulaciju ili ne.

shimmer fallback

Jesu li važni položaji tijekom seksa?

Mnogo je mitova kada se radi o idealnom položaju za začeće, ali liječnici kažu da su to mitovi. Zapravo ne postoje znanstveni dokazi koji dokazuju da je misionarski položaj bolji od bilo kojeg drugog. No, određeni položaji koji prkose gravitaciji, poput sjedenja ili stajanja tijekom odnosa, mogu spermije "obeshrabriti" da putuje uzvodno. "Stvar je gravitacije, a ne želite da svi spermiji nestanu", kaže profesorica Paula Hillard.

Vjerojatno si čula i da nakon spolnog odnosa trebaš ostati u krevetu i ležati, a neki čak kažu da je važno da žena i podigne noge kako bi povećala šansu za trudnoću. Stručnjaci kažu da to nije potpuno točno. "Dobro je ležati u krevetu 10 do 15 minuta nakon odnosa, ali ne trebaju noge biti u zraku. Zdjelica se ne pomiče kada su noge u zraku, ali važno je da ne ideš u kupaonicu za to vrijeme. Ako pričekaš 10 do 15 minuta, spermiji će biti u cerviksu", kaže Goldfarb.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.