Želiš odgojiti mentalno snažno dijete? Nemoj mu govoriti 'da će sve biti u redu'

Roditelji, nastavnici i treneri provode sate i sate pomažući djeci da razviju vještine koje će im pomoći da imaju bolju budućnost. Ali čitanje i igranje nogometa ne garantiraju sretan život

Želiš odgojiti mentalno snažno dijete? Nemoj mu govoriti 'da će sve biti u redu'

Zapravo, istraživanje objavljeno u časopisu American Journal of Public Health otkrilo je da su emocionalne i socijalne vještine preduvjet za budući uspjeh. Znanstvenici su otkrili da što je dijete emocionalno, mentalno i socijalno razvijeno u vrtiću ima veću šansu da ide na fakultet. Djeca koja imaju slabije rezultate imaju veći rizik za odustajanje od škole, moguće probleme s opijatima i zakonom, piše CNBC.

Srećom, emocionalne i socijalne vještine mogu se naučiti. Psihoterapeutkinja Amy Morin napisala knjigu vezanu za tu temu koja je postala svjetski bestseler (13 Things Mentally Strong Parents Don’t Do). U njoj objašnjava glavne strategije koje će pomoći djetetu da razvije važne vještine koje će mu pomoći u budućnosti. Evo što čine mudri roditelji kako bi odgojili uspješno i mentalno snažno dijete:

Dječje reakcije često se čine prevelike s obzirom na okolnosti. Ali ako govoriš djetetu ovakve rečenice: "Smiri se! To nije velika stvar" ili "Nemoj se bojati. Sve će biti u redu", to će biti loše za dijete.

Njihovi osjećaji, bez obzira koliko su dramatični, su stvarni. Mudri roditelji uče djecu da su njihovi osjećaji u redu i da je važno što čine s tim osjećajima. Oni govore rečenice poput: "U redu je da se osjećaš ljuto, ali nije u redu da udaraš brata".

Image

7 savjeta za odgoj samopouzdanog djeteta

Uspješni roditelji ne preuzimaju odgovornost za ono što djeca osjećaju. Umjesto toga daju im alate pomoću kojih uče djecu da prepoznaju i nose se s emocijama. Aktivno im pomažu jer su svi različiti, jedno dijete će više voljeti bojati dok je tužno, dok će drugo slušati muziku. 

shimmer fallback

(Foto: Pexels)

Kad god dijete zaboravi napraviti svoj zadatak ili se bori s ocjenama, pametni roditelj uključi dijete u rješavanje problema. Ovo je često pitanje: "Što bi ti pomoglo da budeš više odgovoran?" i onda zajedno razviju plan. To ne znači da djeca nemaju posljedice zbog svog ponašanja - sigurno imaju. Ali roditelji su fokusirani da ih nauče da rade bolje sljedeći put, umjesto da se srame što nisu postigli svoj cilj.

Pametni roditelji pogrešku pretvaraju u priliku. Pogreške i prirodne posljedice mogu biti odlični učitelji u životu. Bez obzira radi li se o tome da je dijete zaboravilo svoju bocu vode ili će čekati do posljednje sekunde prije nego započe pisati zadaću - pametni roditelji ne spašavaju svoju djecu. Umjesto toga, pomažu svojoj djeci da nauče kako bolje u budućnosti.

Pametni roditelji daju djeci priliku da vježbaju svoje vještine, ali i dopuštaju da se osjećaju nelagodno. To ne znači da ih izlažu lošoj okolini, ali ne rješavaju njihovu dosadu, razočaranja i ponekad frustracije. Stoga ne govore djeci "da ne osjećaju strah" nego ih potiču da se "osjećaju hrabro". Njihova djeca uče samopouzdanje te kako se nositi s nelagodom i uče da mogu činiti stvari i kada nemaju volje. 

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.