Još bolja je vijest da vi imate mogućnost učiniti te odlične izglede još boljima, i to barem tri puta dnevno. Kako? Jednostavno! Zdravom prehranom.
Zobena kaša, iako njen okus mnogima ne prija, jedna je od najboljih i najzdravijih namirnica koji možete priuštiti svom organizmu. Polako se probavlja, a obiluje vlaknima i bjelančevinama te ima nisku razinu masnoće i kalorija. Pomaže stabilizaciji šećera u krvi, snižava rizik od dobivanja dijabetesa, potiče rad mozga, a zbog količine kalcija, fosfora i magnezija vrlo je učinkovita u jačanju kostiju.
Ukoliko navedeno prepoznajete kao dovoljno dobre razloge da zobenu kašu uključite u svoj jelovnik, donosimo vam nekoliko jednostavnih recepata za obrok poslije kojeg nećete ostati gladni.
HRANJIVA ZOBENA KAŠA
1 porcija
1 1/4 šalica vode
1/2 šalice drobljene zobi
2 žlice pšeničnih klica (ako patite od zatvora, pšenične klice u cijelosti zamijenite mekinjama)
2 žlice mljevenih sjemenki lana
mrvica soli (po želji)
1/3 šalice nemasnog mlijeka u prah
- Zakipite vodu u maloj posudi. Dodajte zob, pšenične klice, sjemenke lana i sol po želji, te dobro promiješajte. Smanjite vatru i kuhajte 5 minuta ili duže, ovisno o tome koliko gustu kašu želite, dodajući prema potrebi još vode.
- Maknite posudu s vatre i dodajte mlijeko. Poslužite odmah.
SLATKA VARIJANTA
Dodajte dvije žlice grožđica i jednu žlicu koncentriranog voćnog soka (ili malo zaslađivača) kada dodajete i zob, ili u posljednjoj minuti kuhanja, ako volite tvrđe grožđice; kada dodajete mlijeko, po želji možete dodati i malo cimeta.
PIKANTNA VARIJANTA
Dodajte ribani parmezan ili cheddar sir s malim udjelom masnoće (15 g= pola porcije kalcija) kada dodajete mlijeko.
1 porcija= 1 porcija bjelančevina; 1 porcija cjelovitih žitarica; 1 porcija kalcija; mnogo vlakana
ZOBENI KOLAČIĆI S VOĆEM
dvadeset i četiri kolačića
kanola ulje u spreju
10 datulja, očišćenih od koštica
6 žlica koncentriranoga voćnog soka
2 žlice kanola ulja
1 1/2 šalica drobljene zobi
1 šalica grožđica
1/4 do 1/2 šalice nasjeckanih lješnjaka
1/4 do 1/2 žličice cimeta u prahu
1 veliki bjelanjak
- Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva. Podlogu za pečenje poprskajte uljem u spreju
- Datulje i sok izmiješajte u maloj posudi. Ostavite da zakipi na laganoj vatri te nastavite kuhati dok voće ne omekša, otprilike 15 minuta. Mješavinu premjestite u mikser i izmiksajte u kašicu. Izlijte u zdjelu i dodajte ulje, zob, grožđice, nasjeckane lješnjake i cimet, te dobro promiješajte.
- U posebnoj zdjeli lagano istucite bjelanjak. Pažljivo umiješajte u pripremljenu smjesu. Tako dobivenu smjesu zahvaćajte žlicom i stavljajte na pripremljenu podlogu za pečenje, ostavljajući između kolačića pet centimetara prostora
- Pecite dok kolačići lagano ne porumene, 10 do 12 minuta
ČOKOLADNA VARIJANTA
Izostavite cimet i dodajte 1/2 šalice komadića čokolade
3 kolačića= 1 porcija ostalog voća; 1/2 porcije cjelovitih žitarica; nešto željeza, mnogo vlakana
DJEVIČANSKA SANGRIA
5 do 6 čaša
3 šalice nezaslađenog soka od crnog ili bijelog grožđa
3/4 šalice koncentriranoga jabučnog soka
1 žlica svježeg soka limete
1 žlica svježeg limunovog soka
1 mali neoguljeni limun, narezan na kriške i očišćen od koštica
1 mala neoguljena jabuka kojoj je izvađena srž, narezana na osmine
3/4 šalice mineralne vode
kocke leda za posluživanje
- U velikom vrču pomiješajte sve sastojke osim mineralne vode i leda. Dobro promiješajte i ohladite. Mineralnu vodu dodajte netom prije posluživanja. Služite s ledom u čašama za vino.