Roditeljske muke

Ne žele priznati: Zašto većina roditelja ipak više voli jedno dijete?

Roditelji vrlo teško priznaju da prema jednom djetetu imaju jače osjećaje, a prema psihijatrici priznanje ovakvih osjećaja je prilika za zdravije odnose i jačanje obitelji

profimedia-0295743182.jpg
Foto: Profimedia.hr

Imaš li omiljeno dijete prema kojem osjećaš posebnu slabost? Tvoj odgovor je vjerojatno automatski i glasi "nemam omiljeno dijete". Kakav roditelj bi rekao da jedno dijete voli više od drugog? Istina je da mnogi roditelji imaju omiljeno dijete, ali rijetko kada će to priznati. Sve ovo nisu riječi laika nego stručnjaka, a sve je objasnila psihijatrica Tracy Asamoah.

Image
Djeca slavnih

Ovi slavni roditelji imaju LGBTQ+ djecu i iznimno su ponosni na njih

"Godine istraživanja pokazuju ono što su mnogi ljudi sumnjali - većina roditelja ima omiljeno dijete. Studije su uključile različite faktore od redoslijeda rođenja, spola do interesa. Iako su znanstvenici potvrdili tu tezu, roditelji i dalje sjećaju krivnju i ne žele priznati da im jedno dijete posebno drago. Čak i ako ne pokazuju te osjećaje u obitelji druga djeca će ih primijetiti. Česti sukobi u obitelji, tuga i depresija mogu proizaći zbog favoriziranja jednog djeteta, bez obzira je li to stvarno ili samo prividno", objašnjava Asamoah za Psychologytoday.com.

No kako dalje navodi nije glavno pitanje imaju li roditelji omiljeno dijete jer je prema istraživanjima jasno da mnogi imaju ovakve osjećaje. Uobičajeno favoriziranje jednog djeteta nema mnogo veze s većom količinom ljubavi, već se radi o tome da roditelju više odgovara osobnost nekog djeteta.

Image
Foto: Unsplash

Ipak, mnogim roditeljima je neugodno priznati da im je neko dijete draže. Neki se roditelji brinu da će naškoditi drugom djetetu, neki misle da više vole jedno dijete, a često se radi o sličnim karakterima. No prepoznavanje takvih osjećaja prema jednom djetetu omogućit će roditelju da uspostaviti bolji odnos sa svom djecom te dovesti do zdravijeg obiteljskog okruženja.

Umjesto osjećaja krivnje ili poricanja puno je bolje razmisliti kako se odnosiš prema svakom djetetu i pokušati razumjeti emocije koje utječu na vaše odnose. Vrlo je važno sve sagledati iz različitih perspektiva, a o čemu se točno radi možeš pročitati u nastavku.

Odnos s djecom je snažan

Postoje razlozi zašto se kao roditelj sa svojom djecom povezuješ na različite načine, a neki od njih proizlaze iz tvojih prošlih iskustava. Odnosi s vlastitim roditeljima i drugim važnim osobama u životu imaju veliki utjecaj na nove odnose. Dijete roditelja može podsjetiti na baku ili djeda, a to će onda potaknuti određene osjećaje ljubavi. Dok se drugo dijete može ponašati poput roditelja s kojim si bila u sukobu. Ovakav odnos može na površinu izvući neke stare rane i negativne osjećaje.

Zato je važno prepoznati kako neki stari odnosi utječu na tvoje odnose s djecom. Svjesnost o odnosima pomoći će ti da shvatiš i sadašnji odnos sa djecom. Ako je potrebno, važno je promijeniti i obrazac komuniciranja kako bi se maknula težina prošlosti i stvorio novi odnos.

Image
Foto: Unsplash

Djeca reflektiraju tvoju osobnost

Ponekad roditelji reagiraju na osobine djeteta koje pronalaze i kod sebe. Kada roditelj vidi dobre stvari kod svojeg djeteta i sebe često je jako ponosan, ali kada vidi nedostatke onda reagira negativno. Tada se kod roditelja može pojaviti ljutnja ili izbjegavanje zbog osjećaja nelagode.

Image
Foto: Unsplash

Određeni osjećaji prema djeci mogu biti privremeni

Svaki roditelji treba zapamtiti da odnosi s djecom nisu fiksni te da su oni dinamični, rastu i razvijaju dok prolaze kroz probleme i radosti. Možda danas osjećaš snažnu povezanost s najstarijim sinom, ali za godinu dana će se ti osjećaji dogoditi sa srednjim djetetom. Prepoznavanjem ovih promjena i preispitivanjem faktora koji utječu na promjene možeš poboljšati razumijevanje sa svakim djetetom.

Image
Foto: Unsplash

Prilika za rast

Na kraju treba reći da je odnos s djetetom upravo - odnos. Kao i u svim drugim odnosima tijekom života i u ovom će biti uspona i padova, ali i puno prilika za rast. Proaktivnost u u razumijevanju odnosa s djecom pomoći će ti da se dogodi rast i da odnosi napreduju. Iako bi ti se osobnost tvoje djece mogla drugačije sviđati vrlo je važno da sva djeca dobiju jednaku brigu i ljubav. Stoga se možeš opustiti i priznati da možda imaš omiljeno dijete, a zatim je vrijeme za korak dalje, preispitivanje, kako bi mogla ostvariti još bolje odnose sa svojom djecom i ojačati svoju obitelj.

Image
Foto: Unsplash