Zvuči savršeno, ali...

Mama i kći najbolje prijateljice? Možda to i nije najbolja ideja

Iako se prijateljstvo između mame i kćeri može činiti kao savršen scenarij, ovakav odnos koji na prvu izgleda sjajno mogao bi zapravo imati negativne posljedice za njih obje

profimedia-0094836796.jpg
Foto: Profimedia

Budimo iskrene: Koja među nama nije gledala Gilmoreice i poželjela sa svojom mamom ili kćeri barem malo biti poput Lorelai i Rory? Razmjenjivati duhovite fore, danima uživati u međusobnom društvu, razgovarati telefonom deset puta dnevno? Ili možda imaš takav odnos. Ovih dana - mnogo više nego nekada - mnoge majke i kćeri itekako su dobre prijateljice.

Image
Kao jaje jajetu

Mama i kći ili sestre? Ove slavne dame i njihove kćeri teško je razlikovati

I iako se ovo može činiti kao savršen scenarij za već vrlo blisku vezu između majke i kćeri, ovakav odnos koji na prvu izgleda sjajno mogao bi zapravo imati negativne posljedice za obje žene.

Apsolutno obožavamo obitelji koje se vole i podržavaju, ali čini se da bi trebalo povući crtu između zdrave veze i nadilaženja određenih granica. Provjeri pet razloga zašto možda nije tako dobra ideja da mame i kćeri budu najbolje prijateljice.

Tvoja kći ne bi smjela biti tvoja psihologinja

Dio svakog prijateljstva, posebno kod najboljih prijatelja, je dijeljenje tajni jedno s drugim, razgovor o problemima i pružanje emocionalne podrške. Taj odnos mora biti obostran, ali nije zdrav za majku i kćer. Dijete se ne bi trebalo opterećivati brigama svojih roditelja i ne bi se smjelo osjećati kao da su uloge zamijenjene i da se za svog roditelja moraju ponašati kao odrasle osobe.

Važno je postaviti granice

Iako prijatelji također trebaju imati granice, one se razlikuju od onih koje bi trebao stvoriti roditelj. Ako postaviš pravilo, tvoje dijete mora shvatiti da ga se mora pridržavati. U prijateljstvu vam ne bi bilo dopušteno provoditi takva pravila i govoriti drugoj osobi što da radi. Prije svega moraš biti autoritet svojoj kćeri, inače ćeš postati "popustljivi" roditelj, što može uzrokovati da tvoje dijete razvije lošu samokontrolu.

Kćeri mogu teže postati neovisne

Kako tvoja kći raste, trebala bi postajati sve odgovornija za svoje postupke i naučiti donositi vlastite odluke. S vremenom će se i tvoja uloga majke promijeniti. S druge strane, uloga prijatelja je statičnija. Jedan prijatelj ne bi trebao s vremenom postati neovisniji od drugog. Stoga, ako se ponašate kao prijateljoce, tvojoj kćeri može biti teško prilagoditi se odrasloj dobi.

Kći možda neće razviti svoju osobnost

Prevelika bliskost sa svojom kćerkom može je spriječiti da razvije osobnost koja je odvojena od tvoje. Obično bi promatrala i tebe i svoje vršnjake, kao i druge ljude koje poznaje te bi od različitih ljudi "prikupila" različite osobine ličnosti, misli i mišljenja. No ako si joj istovremeno i majka i najbolja prijateljica, možda neće naučiti stvarati vlastita mišljenja niti razvijati vlastiti identitet.

Možete postati previše ovisne jedna o drugoj

To što ste najbolje prijateljice neko vrijeme bi moglo biti dobro za obje. No, možda ćete se na kraju obje previše osloniti na to prijateljstvo. A ako ikada imaš veliku borbu koja opterećuje vaše prijateljstvo, to će se prenijeti i na vašu vezu kao majke i kćeri, pa ti može biti teško odraditi dobar posao kao roditelj.