Kaos za stolom

Zašto je dobro pustiti dijete da napravi nered dok jede?

Iako dječji nered za vrijeme obroka može biti poprilično kaotičan, upravo im taj kaos za stolom pomaže da uče o svijetu oko sebe, tjera ih da jedu više vrsta hrane, pa čak i pomaže u proširenju njihovog rječnika. Evo kako

profimedia-0258500042.jpg
Foto: Profimedia
Play logo

Fotografije beba kojima je hrana razmazana po cijelom licu mogu biti nevjerojatno slatke, ali roditelji predobro znaju da je borba stvarna kada je vrijeme za čišćenje. Postoji tisuću podbradnika, zdjelica i šalica koje su dizajnirane kako bi spriječile dječji nered za vrijeme obroka, ali čini se da naši mališani uvijek pronađu način.

Play logo

Prolivena juha koja sada izgleda kao apstraktno umjetničko djelo na podu ili komadi hrane koji su svugdje samo ne na tanjuru - to su samo neki od primjera posljedica neurednog hranjenja s kojima se odrasli boje suočiti.

Image
Obvezne na dječjem tanjuru

Top 10 supernamirnica za zdravi razvoj djece

No, pokazalo se da postoje dobri razlozi zašto bismo trebali pustiti dijete da napravi nered kada jede, tvrde stručnjaci. Ako je vjerovati znanstvenim studijama, ovaj nered pomaže u djetetovom razvoju, a to je vrsta kaosa koju vrijedi prihvatiti.

shimmer fallback

"Djeca kojoj je dopušteno da jedu rukama i slobodno 'kopaju' po hrani - vjerojatnije će je željeti jesti", rekla je za Romper psihologinja Stephanie Kinnare i dodala da je to uglavnom zato što hrana postaje poznata djetetu kada se uvede u zabavnoj i opuštenoj atmosferi.

Play logo

Osim toga, kaos za stolom pomaže djeci da uče o svijetu oko sebe, čini ih manje izbirljivima, pa čak i pomaže u proširenju njihovog rječnika, stoga u nastavku provjeri nekoliko dobrih razloga zašto bi trebala dopustiti djetetu da uživa u neurednom jedenju, ali i par savjeta kako možeš smanjiti kaos oko čišćenja nakon obroka.

Neuredno jedenje pomaže djeci da budu manje izbirljiva s hranom

Tim istraživača iz Ujedinjenog Kraljevstva proveo je eksperiment sa grupom od 70 djece u dobi od 2-5 godina. Zakopali su figuricu vojnika u zdjelu s kašastom hranom i zamolili malu djecu da kopaju po hrani i pronađu je. Također su ispitivali roditelje o normalnoj prehrani njihove djece.

Otkrili su da djeca koja su uživala u prljanju ruku tijekom eksperimenta imaju manju vjerojatnost da će imati neofobiju - poremećaj koji karakterizira nevoljkost da jedu nepoznata jela. Stoga se nemoj izbezumiti sljedeći put kada vidiš da je hrana razmazana po tvom djetetu. To im zapravo može pomoći da prevladaju strah od isprobavanja novih okusa.

Play logo
shimmer fallback

Može pomoći kod razvoja mozga i prijevremenom učenju riječi

Jedno istraživanje pokazalo je da su djeca koja su sjedila u visokim stolicama i igrala se s obrocima brže naučila više o hrani i nečvrstim tvarima.

Znanstvenici su također zaključili da je ručno istraživanje - ili dodirivanje hrane - ključno u pomaganju djeci da pokupe više informacija jer su vizualni znakovi obično bili nejasni. Mali sudionici su također mogli povezati imena s tvarima, što znači da su to znanje mogli koristiti kada je u pitanju razvoj jezika ili učenje riječi.

shimmer fallback

To je oblik senzorne igre i također je dobro za motoriku djeteta

Dijete jasličke dobi koje uči kako primiti pribor i rukovati njime povezano je s neizbježnom gomilom nereda. Ali to je vrsta nereda koja mu omogućuje da usput uči. Osim trbuščića, i njihov je mozak hranjen novim informacijama. Na primjer, uče da ispuštanje predmeta vodi padanju, ili da bacanje predmeta vodi letenju, ili da gnječenje hrane može promijeniti svoj oblik.

Play logo

Prema riječima stručnjaka, bebe također pokreće njihov taktilni osjećaj ili želja da istražuju svijet dodirom. A igranje s hranom koristi najosjetljivije dijelove našeg tijela, a to su vrhovi prstiju, usne i jezici. Zamisli samo kako je bebama i maloj djeci zabavno i neodoljivo istraživati različite teksture i temperature hrane – toplu, hladnu, ljepljivu, glatku, tvrdu itd.

shimmer fallback

Djeca žude za neovisnošću, pa je u redu dopustiti im da sama otkrivaju hranu

Skupina istraživača provela je niz eksperimenata kako bi utvrdila obrasce u učenju djece. Svojim mladim ispitanicimna dali su stroj i zamolili ih da shvate kako on radi. Naučili su da su djeca poput malih znanstvenika - proučavali su podatke oko sebe i testirali različite hipoteze kako bi odredili koja bi strategija bila učinkovita.

Tim je također primijetio da je poticanje igre potaknulo djecu na više razmišljanja u usporedbi s izravnim uputama. Dakle, možda im davanje slobode tijekom obroka uopće nije loša ideja.

Play logo
shimmer fallback

Pospremanje možda znači puno posla, ali evo nekoliko savjeta kako smanjiti nered:

  • Posluži hranu koje dijete može jeste prstima, tzv. 'finger food'.
  • Pokušaj posluživati čvršću hranu koju nije teško očistiti, poput palačinki ili voća. Priprema deblje verzije zobi također može smanjiti šanse da isklizne iz žlice.
  • Upotrijebi prostirke ili novine kako bi uhvatila komade koji će pasti na pod.
  • Odaberi visoke stolice izrađene od materijala koji se lako čiste.
  • Koristi druge alate koji pomažu minimizirati nered: na primjer, postoje silikonski podbradnici koji imaju udubljenje za 'hvatanje' hrane, te zdjelice za hranjenje s usisnim podlogama koje sprječavaju njihovo klizanje ili prevrtanje.
shimmer fallback

Play logo
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.