Zanimljive stvari o trudnoći koje možda nisi znala

Jesi li znala da bebe plaču i mokre čak i dok su u majčinoj utrobi?

Zanimljive stvari o trudnoći koje možda nisi znala

Trudnoća je blaženo, ali i prilično zastrašujuće stanje, osobito kada je žena trudna po prvi put. Postoje mnoge stvari o trudnoći koje nas fasciniraju, ali i one kojih uopće nismo svjesni. I dok su simptomi zajednički svim trudnicama te o njima često govorimo, postoje i oni manje poznati.

Image

Pitali smo ginekologa Radončića koliko je koronavirus opasan za trudnice i bebe


Primjerice, jesi li znala da bebe i u trbuhu plaču i mokre? Ili, da se stopalo žene u trudnoći može znatno povećati zbog viška tekućnine? Takve i mnoge druge zanimljivosti o trudnoći otkrivamo ti u nastavku.

Maternica se znatno povećava

Liječnici su otkrili kako se maternica kod trudne žene može povećati i do 500 puta. To bi značilo da se rasteže od veličine naranče do veličine lubenice.

shimmer fallback


(Foto: Pixabay)

Stopalo se može povećati

Studije su pokazale da se tijekom trudnoće ženino stopalo može povećati za jedan broj i to zbog viška tekućine i zadržavanja vode u tijelu. Prema istraživanjima, to se događa kod čak 30 do 60 posto trudnica.

Beba će mokriti

Bebe čak i dok su u majčinoj utrobi proizvode urin. To se može dogoditi već u 5. tjednu gestacije. Pitaš se kamo onda taj urin ide? Liječnici kažu da ga bebe zapravo progutaju zajedno s tekućinom koja se nalazi u maternici.

Plač bebe može potaknuti laktaciju

Laktacija je izlučivanje mlijeka iz žlijezdanih stanica mliječne žlijezde, a brojne su studije pokazale da se ta reakcija kod trudnica i mama može pojaviti u trenutku kada dječji plač. Plač se ne mora odnositi nužno na njihovo dijete. Čak i ako čuje plač drugog djeteta, trudnica može početi izlučivati mlijeko. To je prirodna reakcija.via Giphy


Bebe plaču i dok su u maternici

Liječnici su primijetili prilikom ultrazvuka da bebe ponekad plaču i dok su u utrobi, a kasnije se čak mogu i nasmijati te napraviti druge izraze lica. Ponekad zijevaju i sišu prst.

Mirisi su intenzivniji

Iako nema znanstvenih dokaza koji bi potkrijepili ovu tvrdnju, mnoge su žene otkrile kako tijekom trudnoće imaju mnogo jači njuh.

Bebe osjećaju okus hrane

Kod mnogih žena u trudnoći se javlja žudnja za određenom hranom. Beba već oko 20. tjedna počinje osjećati okuse hrane koje žena jede, ali i mirise.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.