Zamke roditeljstva: 8 najčešćih grešaka kod odgoja predškolaca

Čini li vam se ponekad da vas vaš 4-godišnjak može dovesti do ruba strpljivosti i živaca? Nemojte se plašiti, niste sami i jedini.

4c29c1a89b275

Predškolci se igraju sa svojom novootkrivenom nezavisnošću, ali svejedno žude za pažnjom i ljubavlju onih koji brinu o njima. Razdoblje od 3. do 5. godine možda je najteže kada su roditeljstvo i odgoj u pitanju.

Doktorica Michele Borba, autorica knjige "The Big Book of Parenting Solutions" (Velika knjiga roditeljskih rješenja), nudi osam najčešćih grešaka koje roditelji čine i isto toliko rješenja za probleme u odgoju mališana.

Greška broj 1
Zanemarivanje rutine
Dosljednost je ključna kad su predškolci u pitanju, što znači određenu dnevnu rutinu. Ukoliko se ona poremeti, djeca postaju zbunjena i tada obično izvode nepodopštine i počinju pokazivati gnjev i ćudljivost.

Ako im ponekad dozvolimo da nešto rade, a ponekad ne, oni ne shvaćaju zašto je tako i pitaju se zašto je mama dozvolila igranje u parku jučer nakon vrtića, a danas moramo odmah kući?

Rješenje: Odmah treba uvesti rutinu i dosljednost i pridržavati ih se, bilo da se radi o igranju, disciplini, spavanju ili hranjenju. Ako je rutina u 90% slučajeva stalna, dijete se neće uhvatiti za sitne izmjene u 10% slučajeva kada ne može drugačije.

Greška broj 2
Fiksacija na negativno
Često se nađemo u situaciji da smo neprestano zabavljeni negativnim aktivnostima mališana, koji nas tjeraju da vičemo i živčanimo, pa ni ne stignemo vidjeti one pozitivne. Fokusiramo se na ono što ne želimo da djeca rade, pa su rečenice koje po cijele dane ponavljamo "Nemoj bacati igračke!", "Ne vuci zeca za uši!", "Ne penji se na stolicu!" i slično.

Rješenje: Treba promatrati dijete i uhvatiti ga u trenucima kada je učinilo nešto lijepo i dobro. Kada samoinicijativno pospremi igračku ili pomiluje nježno mačku ili donese tati naočale, treba ga nagraditi. Nagrada mogu biti vaša pohvala, veeeliki zagrljaj ili poljubac. Mališanima će se to sviđati i ubuduće će se truditi izazvati pozitivne reakcije onih koji ga vole i odgajaju.

Riječi su također vrlo snažne. Djetetu treba reći "Sviđa mi se kako si mirno sjedila i slušala" ili "Sretan sam jer si tako dobar prema maci".

Greška broj 3
Znakovi upozorenja koje ne vidimo
Roditelji često žele urazumiti dijete kada ono ima ispad, pa ponavljaju "Smiri se, čuješ, smiri se". No to je neučinkovito i nemoguće. Roditelji imaju mogućnost djelovati i prije nego se to dogodi, mogu mu odvući pažnju i preduhitriti ispad. No kada je on u punom zamahu i snazi, mama i tata su već izgubili bitku. Dijete ih ne čuje.

Rješenje: Pokušajte dokučiti i predvidjeti koji su znakovi upozorenja kod vašeg mališana. Najčešći su glad, umor i dosada. Stoga nije poželjno, primjerice, dijete vući u supermarket kada je umorno ili razdražljivo.

Greška broj 4
Poticanje cendranja
Cendranje, cviljenje i plač ponekad nas dovode do ludila, pa smo skloni popustiti. Ukoliko se to dogodi, cendranje će uvijek biti način da dijete do nečega dođe i zadovolji svoju želju. Dijete će vrlo brzo shvatiti koje metode pale i početi odgajati vas.

Rješenje: Kod ponašanja koje nije agresivno, već se svodi na tuženje i cendranje, najbolje je ne reagirati. Ukoliko ste dosljedni u ignoriranju cendranja, dijete će shvatiti "Hm, plač ne djeluje. Što dalje?".

Greška broj 5
Prenatrpani raspored
Ponekad je čitav dan čak i kod predškolaca ispunjen određenim aktivnostima, pa se na kraju dana pitamo zašto mališan ne može zaspati, a toliko se tijekom dana izmorio i mora biti umoran. No vjerojatno se radi o tome da je dijete još uvijek uzbuđeno i prepuno dojmova i treba mu vremena da se smiri.

Svako dijete treba smireni dio dana, a posebno predškolci. Čak i vrtić je iscrpljujući i pun dogodovština i uzbuđenja, pa bi drugi dio dana treba biti smireniji.

Rješenje: Dijete i njegovo vrijeme ne treba tijekom dana konstantno puniti novim sadržajima. Treba im ostaviti prostora za slobodnu igru i odmor tijekom dana, pa čak i kada više ne spavaju popodne. Idealno bi bilo da to vrijeme budete uz njega i u laganoj igri razgovarate i smirujete dojmove do večeri.

Greška broj 6
Važnost igre u svakodnevici ponekad se podcjenjuje
Neki roditelji upisuju djecu u razne plaćene programe, kak bi im dali konstruktivne sadržaje i obogatili im odrastanje, no mnogi psiholozi tvrde da je ipak u ovoj dobi najvažnija slobodna igra.

Predškolci se kroz slobodnu igru najviše razvijaju, jer si sami postavljaju točno određenu količinu izazova, koji nisu ni preteški ni prelagani. Slobodna igra najčešće uključuje igre pretvaranja i glume, gradnje kućica i kućanskih poslova te zezanje i trčkaranje uokolo.

Rješenje: Oslobodite djetetu svakog dana vrijeme i prostor za slobodnu igru. Predškolci definiraju igru kao "nešto što radiš kada možeš birati što ćeš raditi" i to treba imati stalno na umu. Slobodni izbor i dobrovoljno sudjelovanje u igri, vrlo su važan aspekt razvoja. Djeca vole usisavati i spremati suđe na police, ali za njih je to igra. Oni to ne moraju, ali biraju da žele i za njih je to zabava, a ne obaveza.

Greška broj 7
Dnevni žrvanj nas odvraća od važnih stvari
Dijete se može samo vrlo lijepo igrati i zabavljati, ali to ne znači da ne žudi za našom pažnjom. Nešto im jednostavno fali ako se roditelji ne bace s njima na pod i igraju.
No, mame i tate često su opterećeni svakodnevnim brigama koje im odvraćaju pažnju, pa su stalno na telefonu, obavljaju više stvari odjednom i pokušavaju posao, brigu o kućanstvu i zaostatke uskladiti s roditeljstvom.
No djeca nisu glupa i znaju kada doista imaju našu pažnju, a kada smo mislima miljama daleko.

Rješenje: Napravite raspored, budite entuzijastični i poklonite djetetu pažnju i vrijeme tijekom igranja. Pola sata predane igre i koncentracije na druženje s djetetom puno je bolje od cijelodnevne polupažnje i mentalne neprisutnosti.

Greška broj 8
Pretjerana reakcija na laži
Laganje doista dovodi roditelje do ludila. No kod tako malene djece ne radi se o moralnoj komponenti ličnosti, već o eksperimentiranju. Kada djeca počnu lagati, zapravo se radi o velikoj kognitivnoj prednosti. Uzbudljivo je i pomalo zastrašujuće, ima emocionalni naboj. No kada roditelji previše burno reagiraju i postaju napeti i nervozni, dolazi do problema i ispada i od strane djeteta.

Rješenje: Ne treba reagirati burno, jer poneka nevina laž dio je normalnog razvoja djeteta. Ne hvatajte se za sadržaj i značenje laži. Ukoliko vaš mali Pinokijo kaže da nema nikakve veze s prolivenom kavom na tepihu, možda je najbolje reći "Znam da si se igrao s šalicama, ali znam da ti je isto tako žao zbog toga što si prolio po tepihu".

Promjene će biti spore, pa ako ne uspijete preko noći, nemojte ipak odustajati.

(JK, Izvor: webmd.com)