Začepljen nos kod beba

Većina beba ima problema sa začepljenim nosom prvih nekoliko mjeseci života

Začepljen nos kod beba

Novorođenčad često ima problema sa začepljenim nosićem koji često zbunjuje roditelje jer na prvu pomisle kako je riječ o prehladi. Kada bebe imaju začepljen nos često ne dolazi do nikakvog curenja iz nosa već ostaje na otežanom disanju zbog čega na prvi pogled uvijek djeluje kao da je riječ o prehladi.

Novorođenčad koja dobije prehladu ima problema s curenjem nosića na isti način kao što to ima odrasla osoba i starije dijete. Ukoliko ne curi iz nosa znači da dijete nije bolesno već je riječ o uobičajenom i normalnom začepljenom nosu kod male bebe.

Ukoliko se otežano disanje nastavi kroz dulje razdoblje vrlo vjerojatno dijete pati od suženja nosnih puteva te je tada potrebno potražiti liječničku pomoć. Takav problem otežava normalno disanje, a može utjecati i na poremećaj kod hranjenja i dobivanja na težini. Kada dijete ne može disati pravilno, ne može niti pravilno jesti.

Većina djece ima problema sa začepljenim nosom prvih nekoliko mjeseci života, a najčešći razlozi su što se za vrijeme boravka u majčinom trbuhu fetus nalazi u amnionskoj tekućini čiji dio za vrijeme porođaja ulazi u djetetov nosić i potrebno je određeno vrijeme kako bi se putevi pročistili.

Osim toga, bebin nosić je pripremljen za ulazak čestica i prašine u organizam zbog čega od rođenja sadrži dlake i proizvodi sluz. Ako u organizam pojačano ulaze čestice prašine one će uzrokovati začepljenje nosa.

Novorođenčad diše na nos jer tijekom prvih par mjeseci ne znaju disati na usta, a kako bebe imaju uske dišne puteve važno im je pristupati s oprezom. Zato se lijekovi ne bi trebali koristiti bez nadzora liječnika kako se ne bi napravilo nešto pogrešno.

Novorođene bebe premale su da bi same pročistile dišne puteve ili da bi šmrcale pa im mi moramo pomoći. Dođe li do začepljenja najbolje je čistiti sprejevima s morskom vodom ili fiziološkom otopinom. Nastupi li prehlada, bebama bi češće trebali čistiti nos, jer se tako može spriječiti začepljenje kanalića, a što može još više pogoršati stanje.

Bebama koje imaju problema sa začepljenjem najlakše će biti u polusjedećem položaju jer će upravo takav položaj olakšati prohodnost nosa. U blizini djeteta uvijek držite ovlaživač te izbjegavajte pušenje jer bi ono pored kongestije moglo uzrokovati astmu te brojne alergije.

Bez prethodne konzultacije s liječnikom ne savjetuje se špricanje bilo kakvog spreja osim fiziološke otopine te sprejeva s morskom vodom. Isto tako mala djeca ne smiju bez odobrenja liječnika primati lijekove za smirivanje prehlade kao i kašlja.

Ako se simptomi s vremenom pogoršaju i pojavi se kašalj zbog kojeg dijete ne može spavati te visoka temperatura iznad 38 stupnjeva, potrebno je posjetiti pedijatra. Ne treba zanemariti ni simptome poput gustog žutog ili zelenog iscjetka.

Preuzeto sa: Savjetnica.com