Ako ste majka, a uz to i radite, pronaći vremena za kuhanje i osmišljavanje „poštenog“ ručka za obitelj praktički je znanstvena fantastika. Ponekad upravo one namirnice koje su vam ostale neiskorištene mogu biti pretvorene u ukusan ručak koji ne iziskuje mnogo vremena i truda. Naravno, naručiti hranu na kućnu adresu je uvijek opcija, no što ako i od tih nekoliko namirnica možete složiti brzi ručak za obitelj? Stoga vam danas donosimo nekoliko ukusnih jela koje lako možete napraviti čak i ako niste imali vremena razmišljati o kupnji dodatnih namirnica. Ovi jednostavni recepti zasigurno će se svidjeti i najmlađima.
Fritaja
Tradicionalno talijansko jelo jedno je od „najzahvalnijih“, budući da u njega možete staviti gotovo sve namirnice koje vam padnu na pamet, i rijetko ćete kada pogriješiti. Uz jaja možete umiješati sve vrste povrća, sir, komade mesa, čak i plodove mora. Recept je i više nego jednostavan – u široj tavi na ulju kratko popržite luk, te dodajte sastojke kojima raspolažete (povrće, komade pancete ili mesa), te pecite na laganoj vatri nekoliko minuta. Tada dodajte umućena jaja (6 – 10 komada) i prelijte po sastojcima. Nastavite peći još 2 – 3 minute na laganoj vatri. Po želji na vrh dodajte naribanog sira – i vaš je ručak gotov!
Ostaci ručka od prethodnog dana također mogu biti osnova za sasvim novo jelo. Ako vam je ostalo pilećeg mesa, mogućnosti su nebrojene. Zašto ne biste napravili salatu od piletine, ili pak zdrave sendviče koje će vaša djeca obožavati (da ne spominjemo i to da je djeci bilo kakav ručak koji nije klasičan, puno zanimljiviji i zabavniji).
Salata od piletine
Pravila ovdje gotovo da i nema – možete dodavati sve vrste povrća, sireva (za ovakve vrste salata najbolji je Feta sir), ili preljeva. Malo rajčice, zelene salate, paprike i vaš ručak je gotov za manje od 10 minuta.
Tortilje
Ostatke mesa možete s povrćem i sirom umotati u tortilju, koju možete i sami vrlo jednostavno napraviti. Za pripremu 12 tortilja potrebno vam je 450 g glatkog brašna, žlica soli, te 225 ml vruće vode koju postupno umiješate. Kako bi smjesa bila glatka, možete dodati i 80 g biljne masti. Kada dobijete glatko tijesto koje se ne lijepi, tortilje pecite na tavi poput palačinki – oko 15 sekundi sa svake strane. Tortilje su odličan izbor i za one koji se drže vegetarijanske prehrane, budući da podnose kombinacije sa svim vrstama povrća. Za nešto konkretniji ručak, u tortilje možete zamotati nadjev, posložiti ih u vatrostalnu posudu i preliti vrhnjem za kuhanjem te posuti naribanim sirom. Tada ih stavite u pećnicu te zapečete - dovoljno je svega 10 minuta, dok ne poprime zlaćanu boju.
Prženi kruh
Stari, suhi kruh jedna je od namirnica koja se često nađe u gotovo svakoj kuhinji. Umjesto da ga bacate, preobrazite ga u brzo jelo. Tanko ga narežite, umočite sa svake strane u razmućena jaja, te na malo ulja popržite. Na njega možete dodati malo sira i povrća, također lagano poprženog (tikvice, paprike, patlidžani).
Pohani sir
Sir koji neko vrijeme stoji u hladnjaku može se posušiti, te više nije toliko ukusan sastojak za sendviče. No, tada ga možete pohati – deblje komade sira uvaljajte u razmućena jaja te krušne mrvice i pecite na ulju dok ne poprimi zlatnosmeđu boju. Sir će se iznutra otopiti, te pretvoriti u ukusan obrok koji može zamijeniti i meso.
Smoothie od banane
Ako među namirnicama imate i nekoliko banana koje su od stajanja pocrnile, one mogu biti odlična baza za ukusan desert ili međuobrok. Dvije banane natrgajte na komade, i ubacite u blender. Dodajte 2 – 3 šalice mlijeka (može i sojinog ili bademovog), žlicu meda, a po želji i malo jogurta. Uključite blender na otprilike jednu minutu, i ukusan desert je tu!