Uvijek su uz nas, bodre nas i hrabre, a danas je njihov dan - Međunarodni dan primalja

Kako ove godine ne mogu proslaviti svoj dan kao inače u druženjima s trudnicama i njihovim partnerima, Hrvatska komora primalja objavila je tri besplatna online tečaja

Uvijek su uz nas, bodre nas i hrabre, a danas je njihov dan -  Međunarodni dan primalja

Peti svibnja obilježava se u cijelom svijetu kao Međunarodni dan primalja. Ovaj dan obilježava se od 1992. godine te nam svake godine pruža priliku da se zahvalimo primaljama koje cijeli svoj radni vijek posvećuju pomaganju ženama u njezinim najtežim, najizazovnijim, a istovremeno najsretnijim trenucima u životu.Cilj Međunarodnog dana primalja je da se podigne svijest o ulozi primalje u zajednici i njezinoj ključnoj ulozi prilikom rađanja djeteta, skrbi za majke i novorođenče. Njezina podrška, utjeha i riječi motivacije najdragocjenija su pomoć koja ženi daje snagu da prođe kroz najteži i najvažniji posao; da na svijet donese novo biće. Zadatak primalja je biti uz ženu i olakšati joj trenutke u kojima je najosjetljivija, bodriti ju i dati joj savjete u daljnjoj brizi oko djeteta, a da u toj zahtjevnoj zadaći uspijevaju, svjedoče tisuće majki koje nikada ne zaboravljaju ime i lice primalja koje su bile uz njih.

Primalje svakodnevno rade sa ženama i partnerice su im tijekom trudnoće, porođaja i babinja. Primalje na taj način imaju jedinstvenu priliku da se upoznaju sa ženama i izgrade s njima povjerljive odnose, a samim time primalje postaju važne članice obitelji i zajednice. Ovu godinu  zbog pandemije koronavirusa neće obilježiti u slavlju, druženju i edukaciji , ali je ovo prilika da se sjetimo svoje primalje i zahvalimo joj na skrbi koju nam je pružila.

Prošle godine su primalje proslavile Međunarodni dan s trudnicama i njihovim partnerima te održale besplatan tečaj. Kako ove godine nije moguće održati tečaj uživo, Hrvatska komora primalja je  pripremila tri besplatna online tečaja na svom YouTube kanalu koje možeš pogledati ispod:

Tečaj pripreme za trudnice - trudnoćaTečaj pripreme za trudnice - porođajTečaj pripreme za dojenje? Želimo svim primaljama sretan Međunarodni dan primalja!