Bezbroj pitanja

Prestala si piti kontracepciju i želiš zatrudnjeti? Ovo su stvari koje moraš znati

Kad nakon godina uzimanja kontracepcijskih pilula ti i partner odlučite da je pravo vrijeme za bebu, mogla bi se pitati koliko će ti trebati da ostaneš trudna i je li pilule dovoljno samo prestati piti. Sve je to individualno, no ipak stručnjaci se slažu oko nekih odgovora

reproductive-health-supplies-coalition-fgqLiOKNjU8-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Oralnu hormonalnu kontracepciju u svijetu koristi preko 100 milijuna žena. U Hrvatskoj je, pak, zabilježen pad korištenja kontracepcijskih pilula te ih danas koristi nešto manje od deset posto žena reproduktivne dobi. Ipak, kako se ova vrsta kontracepcije smatra jednom od najsigurnijih – pod uvjetom da ti 'odgovara' i da je uzimaš redovito – neizostavan je dio svakodnevice spomenutog postotka.

Image
Što očekivati

Prestaješ piti kontracepcijske pilule? Evo koje te nuspojave čekaju

Znamo da je funkcija ove metode spriječiti plodne dane, ali uzmimo za primjer da tablete uzimaš 5 ili 10 godina, a sad ste odlučili da je pravi trenutak za bebu. Tada će te vjerojatno zanimati nakon koliko možeš ostati trudna i utječe li višegodišnje uzimanje pilula na tvoju plodnost. Odmah ćemo ti reći da nisi manje plodna ako si ih godinama uzimala, no koliko će ti vremena trebati do začeća ovisi o nizu faktora i tu nipošto nema univerzalnog pravila. Kao što jednoj ženi ne moraju odgovarati iste pilule koje odgovaraju njenoj sestri ili prijateljici.

Image
Foto: Pexels

Unatoč tome, u nastavku izdvajamo nekoliko pitanja koje su ti vjerojatno na pameti razmišljaš li o trudnoći nakon oralne kontracepcije. U svakom slučaju, za sve nedoumice javi se svom ginekologu. I ne zaboravi na redovite preglede!

Prestala sam ih uzimati, kad mogu začeti?

Samo zato što si prestala uzimati pilule, ne znači da će ti se ovulacija vratiti istog časa. Neki ginekolozi zato savjetuju da prije odluke o začeću pričekaš da ti se menstrualni ciklus dovede u red. Kod nekih žena to se dogodi već tjedan nakon prestanka uzimanja pilula, kod nekih se 'zalomi' uslijed nepažnje, dok treće redoviti ciklus čekaju više mjeseci. Kad će te zadesiti redovita menstruacija, a time i plodni dani, ovisi o tvojoj dobi, načinu života, tjelesnoj masi i tako dalje. Dakle, odmah možeš probati ostati trudna – za tvoje zdravlje, to je sigurno.

Image

A što ako mi menstruacija ni nakon uzimanja pilula nije redovita?

Problem neredovitih mjesečnica, zbog kojeg si možda i prešla na pilule, često se ne riješi sam od sebe. Stoga postoji mogućnost da ti mjesečno krvarenje ne bude precizno ni nakon uzimanja pilula. To otežava začeće jer i sama znaš koliko je, u toj situaciji, teško odrediti plodne dane. Opći je savjet da ovulaciju prepoznaš po nešto višoj tjelesnoj temperaturi, rastezljivoj sluzi i povećanom libidu. Ne pođe li ti to za rukom, posegni za proizvodima za predviđanje ovulacije. Naravno, to poglavito vrijedi odlučiš li se za trudnoću. Ako pak intenzivno 'radite' na bebi, nisi sigurna jesi li ovulirala ili ne, a mjesečnice nema mjesec dana nakon 'micanja' s pilula, napravi test za trudnoću. Moguće je da uslijed neredovitog ciklusa nisi primijetila plodne dane.

Image

Dakle, u teoriji mogu začeti odmah, no što kaže praksa?

To zaista ovisi. I bez uzimanja oralne kontracepcije neke žene zatrudne odmah, dok druge to ne uspiju ni nakon pola godine. Ipak, dva su značajna istraživanja u ovoj domeni. Prvo je uključivalo ispitanice iz sedam europskih zemalja i pratilo je dvije tisuće žena koje su pokušale ostati trudne nakon oralne kontracepcije. Gotovo 80 posto ispitanica začelo je unutar godine dana, dok je njih 21 posto trudno ostalo mjesec dana od zadnje pilule. Očekivano, žene mlađe od 35 godina brže su ostajale trudne, a nešto starijima to je bilo teže. 

U tom smjeru idu i rezultati istraživanja koje je provedeno među skoro 8.500 Britanki – njih 75 posto trudno je bilo unutar šest mjeseci. Dakle, o tome hoćeš li nakon ove metode kontracepcije ostati trudna, ovisi ponajviše o tvojoj dobi, ali i o tome kakve su ti životne navike, među koje spada i pušenje.

Image

OK, velike su mi šanse da zatrudnim unutar šest mjeseci od odbacivanja pilula. Zašto onda neki ginekolozi kažu da treba čekati s pokušajima?

Možda to kažu jer je, kao što smo napisali, u većini slučajeva potrebno malo vremena da ti se ustabili ciklus. Znaš li kad ti je ovulacija, lakše je planirati, trudnoća te neće dočekati nespremnu, a i liječniku je tako lakše voditi trudnoću. Ovaj korak mnogima zahtijeva pripremu jer je tad sve lakše. Iako ni to nije pravilo. Sve je individualno kad je u pitanju trudnoća.

Image

Kad posjetiti liječnika?

Redovni ginekološki pregledi uvijek su dobrodošli jer specijalist može sagledati tvoj slučaj i dati ti najbolji savjet. No, svakako ga posjeti ako ti se menstruacija ne vrati tri mjeseca od prestanka uzimanja oralne kontracepcije, ciklusi su ti i dalje neredoviti ili patiš od nekih smetnji koje prije nisi uočavala. Nadalje, ako si mlađa od 35, a bezuspješno pokušavaš zanijeti više od godine dana, pravac u ginekološku ambulantu.

Image

.