Tri jesenska recepta s najjeftinijom namirnicom - bundevom
Danas je bundeva postala omiljena jesenska namirnica svih onih koji imalo paze na kvalitetan unos namirnica. Bilo da je kuhana, pečena, u juhi, rižotu ili muffinu uvijek očarava svojom finoćom okusa i bojom, ali i cijenom. Budući da je sezona bundeve u punom jeku, donosimo vam tri slasna recepta s kojima ne možete pogriješiti.
No, prije nego što se bacite na kuhanje, evo i nekoliko kratkih savjeta. Kod većih i manjih sorti, koje se kupuju cijele, važno je obratiti pozornost na to je li im vanjski dio neoštećen, koža svijetla i bez plijesni, a težina s obzirom na obujam neumanjena. Bundevi prije pripreme treba skinuti vanjski dio kore, a iznutra nožem vlaknatu sredinu iz koje se mogu izdvojiti sjemenke. Mesnati dio bundeve najčešće se reže na ploške, veće ili manje kocke ili se riba. Bundevu narezanu na manje dijelove možete nekoliko dana očuvati na temperaturi od 4°C, a na temperaturi -18°C do šest mjeseci.
Foto: Gastro.hr
Potrebno vam je (4 porcije):
350 g riže
300 g vrganja
500 g buče
1 crveni luk
sol i svježe mljeveni papar
50 g maslac, slani
0.05 l ulje maslinovo
list peršina i crveni papar
Priprema:
Rižu operite i dobro ocijedite. Luk očistite, narežite na sitno te stavite pržiti na maslacu i maslinovom ulju.
Zatim dodajte buću rezanu na kockice pa rižu. Sve zajedno pržite, zatim podlijte vodom ili jušnim temeljcom, začinite i pustite da se lagano pirja.
Vrganje očistite, narežite na kockice, na ostatku masnoće prepržite i kad je riža već skoro gotova dodajte prepržene gljive u rižu.
Sjedinite u jednoličnu masu te na kraju dodajte malo maslaca.
Foto: Pixabay
Potrebno vam je:
1 bundeva
1 manja glavica luka
1 veći krumpir
2 jušne žlice oštrog brašna (po izboru)
2 jušne žlice kiselog vrhnja
maslinovo ulje 2 litre vode
Vegeta
sol i papar
Priprema:
Na maslinovom ulju popržite luk, pospite brašnom i zalijte hladnom vodom.
Dodajte na kockice narezanu bundevu i krumpir, te začinite Vegetom, soli i paprom.
Kuhajte dok povrće ne omekša (oko 20 minuta).
Sve izmiksajte štapnim mikserom.
Umiješajte kiselo vrhnje i poslužite vruće.
Foto: Pixabay
Potrebno vam je (12 komada):
200 g očišćene bundeve
300 g pšeničnog oštrog brašna
1 prašak za pecivo
1 žličica cimeta u prahu
120 g šećera u prahu
3 jaja
50 ml kravljeg mlijeka
50 ml biljnog ulja
50 g grožđica
1 kriška maslaca
50 g kristal šećera
Priprema:
Bundevu stavite u posudu i dodajte tek toliko vode da je prekrije. Kuhajte na laganoj vatri. Nakon kuhanja ocijedite suvišnu tekućinu.
Još toplu bundevu usitnite u električnoj sjeckalici. Brašno promiješajte s praškom za pecivo, cimetom i šećerom.
Posebno električnom mješalicom istucite jaja, dodajte mlijeko, ulje i bundevu. Postupno umiješajte brašno i grožđice.
Kalupe za muffine premažite maslacem. Napunite ih pripremljenom smjesom, pospite kristal šećerom ( ili šećer u kocki) i pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 20 minuta.
Želimo vam dobar tek!

U zagrebačkom HNK-u Ana Radišić obilježila pet godina podcasta i predstavila svoju prvu knjigu

Zagrebačka špica: Ljeto je stiglo, a s njim i nepogrešiv stil Zagrepčanki
