Roditelji i djeca u istom krevetu - tema za raspravu

Zajedničko spavanje sa starijom djecom - da ili ne? Evo što kažu stručnjaci

Trebaju li roditelji spavati u istom krevetu s djecom koja idu u školu ili ne tema je brojnih rasprava, a u nastavku smo izdvojile neke prednosti i nedostatke prema mišljenju stručnjaka

spavanje-s-djecom.jpg
Foto: www.profimedia.hr

Nije ništa čudno kada čujemo da mala djeca spavaju u krevetu sa svojim roditeljima. Zapravo, to i ima smisla, posebno u prvih nekoliko godina djetetova života, kada se djeca boje mraka, ili traže privrženost i sigurnost. Ipak, u određenom trenutku djeca moraju odrasti i roditelji ih moraju naučiti da spavaju sama.

Image
Djeca i spavanje

Trik od 60 sekundi uz pomoću kojeg će tvoje dijete ići na spavanje bez svađe

Upravo je zato glumica Alicia Silverstone podigla prašinu svojom izjavom, kada je u intervjuu za The Ellen Fisher Podcast rekla da još uvijek svaku noć spava sa svojim 11-godišnjim sinom. Rekla je da samo "slijedi prirodu" i da zna da će je mnogi osuditi zbog ove izjave, no ipak je to podijelila. Na tu su se izjavu oglasili i brojni stručnjaci.

"Djecu se obično uči spavati u vlastitom krevetu u dobi od 5 do 8 godina. Nekim roditeljima je potrebna edukacija kako to uspješno učiniti, zbog čega nikada ne nauče svoju djecu ili ih nauče prekasno", za SheKnows kaže licencirana bračna i obiteljska terapeutkinja Katie Ziskind. "Preporučujem roditeljima da svoje dijete oko 5. godine počnu učiti na spavanje u dječjem krevetu", kaže ona.

Image

Osim što će to poboljšati kvalitetu sna (ali i seksualni život) roditelja, stvorit će i osjećaj neovisnosti za dijete i pomoći mu da se nauči osjećati ugodno čak i kada je samo u krevetu. Ali tu je i druga strana medalje, koja govori da spavanje roditelja s djecom potiče bliskost - roditelj se na taj način može povezati s djetetom, a ono će se osjećati sigurno i zaštićeno tijekom cijele noći.

Loše strane spavanja s djecom

Ipak, više je nedostataka nego prednosti spavanja s djecom, a prvi od njih je da spavanje s djecom potiče ovisnost. U redu je da djeca budu "ovisna" o roditeljima dok su mala, međutim, kada dođu u određenu dob, vrijeme je da se nauče brinuti o sebi. To ne znači da s njima treba ići u ekstreme, ali naučiti ih kako da počiste za sobom i provedu noć sami u svom krevetu bilo bi korisno i za roditelje i za dijete. "Djeca se trebaju naučiti neovisnosti i tome da mogu biti dobro i kada su sami u mraku", kaže Ziskind.

Image
Foto: Pexels

Osim toga, spavanje s djecom uništava seksualni život roditelja pa ako se pitaš zašto vam je seksualni život nepostojeći, možda je to zato što djeca još uvijek spavaju s vama. "Kada djeca spavaju s roditeljima, roditelji ne mogu biti intimni i gotovo da ni nemaju vremena koje mogu provesti nasamo", kaže Ziskind i dodaje da roditelji trebaju postaviti granice da njihov krevet bude samo njihov i samo njihov.

Spavanje s djecom također može ometati tvoj san i spriječiti te da dobiješ onih potrebnih 7 do 8 sati sna. Djeca mogu biti bučna ili zauzimati previše prostora na krevetu, što roditeljima može otežati spavanje. No, to nije sve. Pedijatar Craig Canapari za abc News rekao je da nije poželjno čak ni da dojenčad spava u istom krevetu s roditeljima. "Za dojenčad dijeljenje kreveta predstavlja određeni rizik od gušenja", rekao je dr. Canapari i dodao da roditelji ne bi trebali dijeliti krevet s dojenčadi osim ako ih hrane ili tješe.

Image
Foto: Pexels