Što kažu stručnjaci?

Vječna rasprava: Trebaju li mala djeca nositi kupaće kostime?

Kupanje je omiljena ljetna zabava velikima i malima, a svake godine se vode rasprave trebaju li mala djeca nositi kupaće kostime i kakve

profimedia-0316940603.jpg
Foto: Profimedia.hr

Ljeto je i službeno počelo, a sljedećih mjeseci većina nas uživat će u ljetnim radostima i aktivnostima na otvorenom. Kupanje u moru, rijeci ili na bazenima mnogima je najdraža ljetna aktivnost, a svako ljeto se tome najviše vesele mališani. Za njih nema veće radosti kada mogu uživati u kupanju, skakanju i druženju s roditeljima i prijateljima. Na bilo kojem bazenu ili plaži djeca su uvijek najveselija i puna energija te im nikada ne dosadi.

Image
Idealno za ljeto

Ljetna zabava: Znaš li koliko kalorija možeš sagorjeti plivanjem?

Međutim, odlazak na bazene ili plažu nije uvijek tako jednostavan za roditelje. Potrebno je ponijeti puno stvari, od zaštite za sunce do igračaka. Naravno, ako se ide na cijeli dan onda je potrebno razmišljati i o hrani i grickalicama. Osim svega toga, vrlo je važno odabrati i pravi kupaći kostim za dijete, od dobrog materijala i ugodan za kretanje i plivanje.

shimmer fallback

No među roditeljima se oko kupaćih kostima već godinama vode različite rasprave. Mnogi misle da mala djeca ne bi trebala nositi kupaće kostime nego da bi trebala hodati gola i nesputana ili samo u donjem dijelu. S druge strane, neki roditelji su zbog zaštite od štetnih UV zračenja počeli kupovati odjeću za kupanje koja pokriva gotovo cijelo tijelo.

A što kažu stručnjaci; trebaju li mala djeca nositi kupaće kostime i kakav model odabrati - provjeri u nastavku.

POGLEDAJ VIDEO: ODVIKAVANJE OD PELENA MOŽE POČETI VEĆ SA ŠEST MJESECI

Trebaju li mala djeca nositi kupaći kostim?

Prije nekoliko desetljeća bilo je posve normalno da mala i velika djeca trčkaraju po plaži gola i rijetko se o kupaćim kostimima za djecu puno razmišljalo. No vremena su se promijenila i roditelji žele da njihova djeca budu što više zaštićena od sunca, mnogi smatraju da plaže nisu jako čiste, ali postoji i strah da bi golu djecu netko nepoznat mogao fotografirati. Uglavnom, kako se mijenja društvo tako se mijenjaju i stavovi o tome koja je odjeća primjerena u određenim prilikama i uvjetima, pa tako i za plažu.

shimmer fallback

Također, neki smatraju da nije primjerno da djevojčice nose bikinije, dok se s druge strane roditeljima nikako ne sviđa taj način razmišljanja i misle da se djecu ne smije gledati kroz prizmu seksualnosti.

Stručnjaci naglašavaju da djeca prvih godina ne osjećaju sram i da vole biti gola jer se osjećaju nesputano. Oko pete godine moguće je da dijete postane sramežljivo, ali i da počne inzistirati na kupaćem kostimu. Roditelji trebaju uvažiti zahtjeve djeteta jer to može negativno utjecati na razvoj, a neće ni uživati u igranju i kupanju.

Kupaći kostim ovisi o tome gdje se dijete kupa

Prema stručnjacima sve ovisi u kojim uvjetima se koristi kupaći kostim, nije isto ako se radi o opuštenom kupanju u moru uz obitelj ili tečaju plivanja. Chris Colucci za Romper je objasnio koji su kupaći kostimi najbolji za plažu, a koji za bazene. Danas postoji puno opcija i kupaći kostimi namijenjeni za različite uvjete.

"Ako se radi od unutarnjem bazenu onda se ne mora razmišljati o zaštiti od sunca ili mogućem osipu, osobito ako se radi o školi plivanja. Za takvu priliku vrlo je važno da je dijete ima kupaći kostim koji djetetu neće smetati tijekom kretanja. Na primjer, ako dječak nosi široke kupaće gaće one ga mogu vući prema dolje i smeteti. Bikini je vrlo praktičan jer je djeci puno lakše ići na zahod bez obzira radi li se o bazenu ili moru. Treba izbjegavati sve što steže ili ima volane - to nije sigurno za bazen - unutarnji ili vanjski", objašnjava pedijatrijski medicinski tehničar Chris Colucci.

Colucci dalje kaže da je za vodene parkove najbolji jednodijelni kupaći kostim s rukavima. Koža na trbuhu i rukama može biti nadražena jer je dječja koža jako osjetljiva. Ovakav kupaći kostim zaštitit će dijete od sunca, ali i kožu dok se dijete igra po različitim toboganima i slično. Iako se na kraju uvijek radi o odluci roditelja, vrlo je važno da roditelj zna što je najvažnije i najbolje u određenom trenutku, ali i da dijete jasno izrazi svoje želje.

shimmer fallback

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.