"Theodore Boone: Klinac-odvjetnik", novi roman Johna Grishama

Roman Theodore Boone priča je o trinaestogodišnjem odvjetniku-amateru koji nesvjesno postaje uključen u medijima eksponirani proces na kojem se sudi za ubojstvo.

4c0caddce771d

Kao jedinac čiji su roditelji oboje odvjetnici, glavni junak Theo, zna o pravu i zakonu više od većine odraslih. Sanja o tome da postane veliki parnični odvjetnik i o životu u sudnici.

John Grisham autor je dvadesetak sudskih trilera koji su svi postali bestselleri. Napisao je jednu dokumentarnu knjigu, a prošle godine i zbirku pripovjedaka o izmišljenom okrugu Ford u Mississipiju, u kojem se događa radnja mnogih njegovih trilera. Upravo je objavljen njegov novi roman, opet sudski triler, ali pisan za mladu čitalačku publiku i s glavnim junakom tinejdžerom. Naslov knjige je: Theodore Boone: Klinac-odvjetnik.

 U malom mjestu gdje živi, tinejdžer Theo zna svakog suca, policajca i sudskog službenika. Sanja o tome da postane veliki parnični odvjetnik i o životu u sudnici. Međutim, glavni junak dođe do suda mnogo prije negoli se nadao. Zbog onog što zna ubrzo je uvučen u jedan senzacionalni sudski proces - hladnokrvni ubojica bit će oslobođen, a Theo jedini zna istinu. Autor John Grisham kaže kako je njegov prvi roman za mladu publiku nastao isto kao i njegovi glasoviti pravnički trileri:

"Inspiracija za knjigu o Theu Boonu došla je s istog izvora kao za moje druge knjige. Prvo je bila priča, ali i svojevrsni izazov i radoznalost mogu li napisati knjigu za takvu publiku. I jednom kad sam počeo, kad je ideja sazrela i kad sam osmislio zaplet, knjiga je dobro napredovala i shvatio sam da ću uspjeti. Ipak, bio je to izazov, jer nisam nikad prije napisao takvu knjigu. Ja imam dvoje djece i još se uvijek sjećam što su čitali i o čemu su razmišljali kad im je bilo 10 ili 12 godina. A imam također i vrlo dobro pamćenje iz vremena kad je meni bilo 13 godina. To je jedno od razdoblja mog života kojeg se vrlo dobro sjećam. I odlučio sam da će Theo imati trinaest godina. I ostat će trinaest godina star zauvijek."

I dok Grishamove knjige za odrasle sadrže određenu količinu nasilja, ovaj novi roman morao se u oblikovanju radnje i zapleta osloniti na druge spisateljske tehnike. Sama činjenica da je autor popularan među odraslim čitateljima ne jamči da može ili zna pisati za djecu. Međutim, u romanu Theodore Boone John Grisham uspješno pretvara svoj pripovjedački talent pisanja napetih trilera u knjigu koja će i mlade čitatelje držati u napetosti do posljednje stranice.

"Nadam se da će se mladi čitatelji prije svega zabaviti, da će ih knjiga inspirirati, da će ih radnja zainteresirati, kao i kod mojih knjiga za odrasle. A jednom kad knjigu pročitaju možda će nešto i naučiti. Nešto o zakonu", kaže John Grisham.

Vjerojatno većina mladih čitatelja neće imati neko veliko znanje o pravu i zakonima. Na sreću, to im čitajući ovu knjigu neće biti niti važno, jer John Grisham ima rijedak dar da  na jednostavan način objasni složene pravne procedure. Roman Johna Grishama Theodore Boone: Klinac-odvjetnik objavila je izdavačka kuća Penguin Books, u posebnoj biblioteci za mlade čitatelje.

Hrvatski izdavač djela Johna Grishama je Algoritam, pa se nadamo da će novom hit knjigom ovog autora počastiti i hrvatske tinejdžere.

(Izvor: VOA News)