Faza u razvoju

'Terrible Twos': Jesu li djeca u ovoj dobi mali tvrdoglavi tinejdžeri?

Ponašanje tipično za ovu fazu često započinje oko 18 mjeseci i može trajati do četvrte godine

profimedia-0009630201.jpg

"Strašna druga godina" su riječi koje roditelji često spominju u svojim konverzacijama. Slatka beba odjednom se pretvorila u dijete koje često govori "neću", plače i negoduje zbog gotovo svih svakodnevnih situacija. Koliko je ta situacija uobičajena govori i činjenica da roditelji na internetu dijele takve situacije i nasmijavaju ostale. Iako često smiješne, u svakodnevici mogu biti jako zahtjevne za roditelje, pa je dobro vidjeti što je ova faza u razvoju djeteta i kada prestaje.

Image
Lakši razvoj

Posebna ljubav: Što sve djeca mogu naučiti od kućnog ljubimca?

"Strašna druga godina' odnosi se na normalnu fazu razvoja u kojoj dijete razvija sve veću želju za samostalnošću, a opet je jako ovisno o odraslim osobama. Ova faza se razlikuje kod djece, ali mogu uključivati ​​česte promjene raspoloženja i ispade bijesa. Iako roditelji često očekuju da će se ovo dogoditi oko djetetovog drugog rođendana, ponašanje tipično za ovu fazu često započinje oko 18 mjeseci i može trajati do četvrte godine", objašnjava pedijatar Vincent Iannelli za VeryWellFamily, te dalje objašnjava što roditelji mogu učiniti.

Što se događa?

Djeca prolaze velike skokove u razvoju oko druge godine. Uče nove motoričke vještine poput skakanja i penjanja, a razvijaju i finu motoriku poput slaganja kockica i bojanja. No, njihove verbalne vještine mogu zaostajati za ostalim sposobnostima. To što djeca ne mogu izraziti svoje želje i potrebe može biti frustrirajuće, što često dovodi do ispada koji karakteriziraju ovo razdoblje.

Bez riječi koje opisuju njihovo emocionalno stanje, dijete može brzo postati frustrirano i osjećati da nema drugih mogućnosti za izražavanje svojih osjećaja osim bijesa ili agresije.

Znakovi koji pokazuju da je dijete ušlo u ovu fazu razvoja:

Znakovi da je dijete ušlo u ovu fazu razlikuju se od djeteta do djeteta, ali postoje neki obrasci ponašanja koji roditeljima mogu signalizirati da je njihovo dijete došlo u ovaj period. To može uključivati:

  • veći broj svađa s braćom i sestrama ili prijateljima
  • udaranje ili ugrizi kada je ljuto
  • promjene raspoloženja (poput smijeha u jednom trenutku i plača u sljedećem)
  • vrištanje ili vikanje
  • ispadi bijesa (temper tantrumi)

Međutim, ne može se svako ekstremno ponašanje mališana označiti prolaznom fazom. Kad su ispadi dugotrajni, česti te ometaju djetetovu sposobnost da jede, spava ili pohađa vrtić, možda je vrijeme za razgovor sa stručnjakom. Pedijatri i dječji psiholozi mogu pomoći kod utvrđivanja jesu li djetetovi problemi u ponašanju možda uzrokovani kašnjenjem u razvoju, neurološkim ili nekim drugim problemima.

Savjeti za roditelje

Postoje neke stvari koje roditelji mogu učiniti kako bi olakšali djetetu i sebi. Prvi korak je pokušati spriječiti uobičajene okidače poput umora, gladi i frustracije koji mogu izazvati ispade, a sjedeće može pomoći:

Dosljedan raspored spavanja. Roditelji instinktivno razumiju da ako je dijete premoreno, može postati hirovito. Iako ne možeš uvijek biti kod kuće kada je dijete pospano, drži se što je moguće dosljednije rasporeda spavanja jer će pomoći djetetu da izbjegne velike promjene u raspoloženju.

Neka grickalice budu pri ruci. Isto tako, pokušaj izbjegavati izlete kada su djeca gladna ili će uskoro morati jesti. Ako moraš biti vani s djetetom tijekom uobičajenog obroka ili međuobroka, spakiraj hranu ili planiraj mjesto na kojem možete jesti.

Osiguraj svom mališanu sigurno okruženje. Nećeš morati oduzeti poslasticu ili lomljivi predmet dvogodišnjaku ako su mu ti predmeti nedostupni.

Mališanu ponudi ograničeni izbor. Primjerice, umjesto da ga pitaš što želi za užinu, ponudi mu da bira između jabuke ili naranče. To djetetu daje osjećaj kontrole, a da ga ne obuzme prevelika mogućnost izbora.

Image
Foto: Pixabay

Isprobaj tehnike disanja kako bi izbjegla stres. Kada te dijete dovodi do ruba bijesa, odvoji trenutak za disanje. Sjedni i duboko udahni najmanje tri puta, ruku drži na trbuhu i usredotoči se na gibanje trbuha. Isprobaj pomaže li djetetu kako dijete reagira kada mu pristupiš smireno i suosjećamo.

Budi blaga prema sebi. Ako izgubiš mir, usredotoči se na to kako bi sljedeći put bolje prepoznala svoje osjećaje. Ova je faza teška i za roditelje. Prolazak kroz nju zahtijeva vježbu i strpljenje s djetetom, ali i sa sobom.

Strategije za ispade bijesa

Ispadi bijesa česti su u ovoj fazi razvoja. Ako ih tvoje dijete ima, najvažniji prvi korak je ostati smiren. Za razliku od starije djece, koja mogu izazvati scenu da bi osporili autoritet, dvogodišnjak se tako ponaša jer misli da će dobiti odgovor. Nemoj zaboraviti da vikanje ili udarci djetetu samo poručuju da je agresija prihvatljivo sredstvo komunikacije i može pogoršati ispade bijesa. Stoga možeš pokušati s nekima od ovih strategija koje će smiriti situaciju:

  • Pokušaj preusmjeriti djetetovu pažnju negdje drugdje
  • Ako mu ne možeš preusmjeriti pažnju, zanemari ponašanje. Djeca ove dobi to neće prepoznati kao roditeljsku strategiju. Umjesto toga, shvatit će da za to ponašanje neće dobiti željeni odgovor.
  • Ne nagrađuj ovakvo ponašanje davanjem poslastice ili ispunjavanjem zahtijeva.
  • Ako ste u javnosti, makni ga sa strane bez pogovora i pričekaj dok se ne smiri. Ako se ponašaš drugačije u javnosti nego privatno, tvoje će dijete to osjetiti i može postati još teže.
  • Ako se dijete smiri, a ponašanje se poboljša, nemoj razgovarati o lošem ponašanju ili detaljno raspravljati o problemu (ima samo dvije godine). Umjesto toga, hvali dobro ponašanje, ali ne poklonima već riječima i naklonošću.