Dobro roditeljstvo

7 stvari koje roditelji ponekad čine krivo - a ne bi trebali

Umjesto da stalno razmišljaš o pogrešnim koracima, gledaj na te male pogreške i kao priliku za učenje i da postaneš bolja osoba i roditelj

profimedia-0138481946.jpg
Foto: Profimedia.hr

Roditelji žele pružiti najbolje svojoj djeci, a uvijek pokušavaju i biti bolji roditelji. No, neki roditeljski postupci mogu donijeti više štete nego koristi bez obzira na to što ih čine iz najbolje namjere. No, svoje ponašanje uvijek možemo promijeniti i izbaciti neke loše navike.

Image
Bolji odgoj

Toksične rečenice koje trebamo prestati govoriti svojoj djeci

Također je važno da roditelji ne budu strogi prema sebi jer je takav način razmišljanja kontraproduktivan. Umjesto da stalno razmišljaš o nekim svojim pogrešnim koracima, gledaj na to kao na male pogreške i priliku za učenje i da postaneš bolja osoba i roditelj. Treba isto razumjeti da će neki dani biti bolji od drugih i da je potpuno normalno donositi loše roditeljske odluke, ali i da će se djeca i loše ponašati.

Dopusti svojoj djeci da vide kako griješe i uče iz svojih pogrešaka. Ovo je izvrstan način da nauče donositi odluke, ali i biti otporni što je važno za odrasli život. Kako bi djeci i tebi bilo lakše dobro je obratiti pažnju na neke stvari i ne činiti često neke pogreške, a ovo su neke od njih:

Radiš sve umjesto njih

U nastojanju da olakšaš život svojoj djeci možda puno toga radiš za njih i tako im činiš medvjeđu uslugu. Najbolji način za odgoj samostalne djece je dopustiti da vježbaju samostalnost. Pa što ako se mlijeko prolije po pultu umjesto u čašu jer nisi pomogla? Djeca mogu puno toga naučiti ako sama isprobavaju stvari. Osim toga, ako im dopustiš da pokušaju svladati nove vještine, pokazuješ da vjeruješ u njih, a to pomaže u izgradnji samopouzdanja.

Image
Foto: Unsplash

Zanemarivanje braka

Lako je postati usredotočen na podizanje djece i njihovu sreću, ali je važno ne zanemariti jednu od najvažnijih veza u svom životu - brak. Njeguj bračno prijateljstvo planiranjem zajedničkih spojeva, svakodnevnim povezivanjem i odvojite vrijeme za razgovor. Također je važno da djeca vide kako radite stvari zajedno. Stoga redovito odvoji vrijeme za svog partnera čak i ako samo sjedite na kauču i razgovarate. Pobrini se da djeca znaju da je to vaše posebno vrijeme zajedno i da se trebaju suzdržati od prekidanja ako je ikako moguće. Djeca moraju znati da je brak prioritet, piše Verywellfamily.

Image
Foto: Unsplash

Prepirke oko malih stvari

Ne možeš dobiti svaku bitku i ne bi trebala ni pokušavati. Zato mudro biraj bitku, a preskoči prepirke oko malih stvari. Pusti svog predškolca da nosi kariranu košulju s hlačama na točkice, neka šeta u toj neusklađenoj odjeći. Oko nekih stvari jednostavno nije vrijedno svađati se. Osim toga, iscrpljujuće je voditi bitke oko svake male odluke. Pronađi pravu priliku da kažeš što želiš, a tako će djeca bolje prihvatiti odluku.

Image
Foto: Unsplash

Prenatrpan raspored

Svaki roditelj želi da njegova djeca uživaju u životu, nauče raditi nove stvari i dožive neke lijepe stvari. No, to također može dovesti do prenatrpanog rasporeda. Odupri se porivu da istovremeno u svoj život uguraju sport, ples, satove klavira, izviđače i druge aktivnosti. Važno je također da djeca imaju vrijeme za slobodnu igru.

Istraživanja sugeriraju da nestrukturirana igra ima pozitivan utjecaj na djetetov razvoj i dobrobit. Kada se djeci pruži prilika da se slobodno igraju onda uče i razvijaju maštu. Stvaraju igre, donose pravila, pregovaraju s drugima i oslobađaju se stresa.

Image
Foto: Unsplash

Pokušavaš biti stalno s njima

Roditelji često osjećaju krivnju. Neki roditelji se čak osjećaju toliko krivima da pokušavaju svaki budan trenutak provesti sa svojom djecom. Ali ne samo da to nije moguće, već nije ni zdravo. Umjesto toga, pokušaj uživati ​​u kvalitetnom vremenu sa svojom obitelji, ali i prepoznaj važnost dopuštanja djeci da se igraju sama ili sa svojom braćom i sestrama. Ovako provedeno vrijeme pomaže mališanima da razviju autonomiju i neovisnost, ali i da se osjećaju dobro. Svatko treba malo vremena za sebe. Ne možeš svom djetetu biti sve. Važno je da počnu razvijati prijateljstva i odnose s drugim ljudima.

Image
Foto: Unsplash

Ignoriranje lošeg ponašanja

Kada djeca imaju napade bijesa, pokazuju nepoštovanje, ometaju druge ili se svađaju sa svojom braćom i sestrama roditelji mogu misliti da to nije problem i često misle da to samo faza kroz koju djeca prolaze. Iako djeca moraju naučiti rješavati probleme i ponekad prolaze faze također je važno znati da određena ponašanja nisu prihvatljiva. Pokušaj iskoristiti ove situacije tako da djecu naučiš određene stvari.

Image
Foto: Unsplash

Brzo i učinkovito rješavanje problematičnog ponašanja može spriječiti da stvari izmaknu kontroli. Osim toga, postoje neka loša ponašanja koja se jednostavno moraju riješiti prije nego što postanu veliki problem. Djeci je potrebno redovito usmjeravanje i vodstvo kako bi se naučila ponašati na odgovarajući način.

Pokušavaš odgojiti savršeno dijete

Evo jedne važne stvari - djeca nisu savršena. Nijedna osoba nije savršena i to je sasvim prihvatljivo. Nemoj pokušavati odgojiti savršeno dijete jer to nije moguće, a moglo bi štetiti samopouzdanju djece. Pritiskom da budu izvrsni ili da se ponašaju na određeni način djeca mogu postati perfekcionisti, što bi moglo negativno utjecati na njihov rezultate u školi i u životu.

Očekivati ​​da djeca budu savršena može obezvrijediti trud koji ulažu. Umjesto da učiš svoju djecu da teže savršenstvu, usredotoči se na njihov rad. Dobri rezultati su važni, ali pravo učenje se odvija na putu do tamo.

Image
Foto: Unsplash