Što vam sve treba za dolazak bebe? (III. dio)

Na redu je oprema za hranjenje, dojenje, prijevoz....

Što vam sve treba za dolazak bebe? (III. dio)

Svi oni koji su se pitali jesmo li u svojem popisu zaboravili na kolica, sjedalice, dudice, nosilice, kadice i slično, neće ostati razočarani. Sve smo ih stavili na treći dio našeg popisa potrebne opreme za dolazak bebe.
Vjerujemo da će budući roditelji pronaći nešto što su zaboravili staviti na svoj popis.

Naravno, na vama je uvijek da odlučite hoćete li nešto kupiti ili ne, ali ako niste sigurni za neki dio, kupite ga tek onda kada vam zatreba ili ako je moguće posudite od rodbine, prijatelja...

Ako možete posuditi, nemojte kupovati, štedite novac za nešto drugo!

Bebi „Top gear“

Kolica - ultimativni „must have“, a toga su vjerujemo svjesni svi budući roditelji. Najbolje je da kupujete kolica koja imaju univerzalno postolje, na koje se stavljaju različiti nastavci kolica. Za početak potrebna vam je, takozvana, „košara“ u kojoj beba i leži i u kojoj je zaštićena od sunca, vjetra, kiše, hladnoće, odnosno svih vremenskih utjecaja koji bi joj mogli smetati.

Dobro će vam doći nastavak za kolica, takozvano „jaje“ koja najčešće ima trostruku funkciju, a to ručna nosilica, auto-sjedalica i nastavak za kolica u kojem beba od tri mjeseca na više sjedi u poluležećem položaju. Naime, nakon tri-četiri mjeseca bebe sve manje vole biti ležećem položaju u kolicima. Treći nastavak za kolica je standardna sjedalica, a koja se pak može prilagoditi u nekoliko različitih položaja - sjedeći, polusjedeći i ležeći, a njega možete početi koristiti kada beba započne sjediti, od šest mjeseci na više, pa sve do druge, čak i treće godine života. Nemojte zaboraviti gledati na težinu kolica, ako se mnogo penjete po stepenicama, na praktičnost sklapanja, te naravno kotače kolica.

Nosilica za bebe - ovo nije toliko neophodan dio opreme, pa se neki roditelji odlučuju za njezinu kupovinu, a neki ne.
Postoje različite vrste nosilica, od marama koje se vežu oko tijela osobe koja nosi bebu i same bebe, te standardnih nosilica. Oduku o potrebi nosilice donesite tek nakon rođenja djeteta, jer će njezina upotreba uvelike ovisiti ne samo o vašim aktivnostima s bebom, nego i godišnjem dobu.

Sjedalica za auto - ako ju niste kupili u sklopu kolica, ovaj dio bebi opreme nikako ne smijete zanemariti, jer sigurnost bebe u autu je ključna. Prije kupnje provjerite odgovara li europskim sigurnosnim standardima. To je dio opreme na kojem ne smijete štedjeti.

Hranjenje bebe

Jastuk za hranjenje - neke mame se kunu da ne bi mogle bez njega, dok druge kažu da je to bespotreban dio opreme. Na vama je da odlučite. Svrha tog jastuka je da u njemu leži beba za vrijeme hranjenja, bilo dojenja, bilo hranjenja na bočicu. Jastuk će olakšati majci hranjenje u prvim mjesecima.

Asesoar za dojenje:
Lanolinska krema za bradavice, koja će spriječiti pucanje i ublažiti bol.
Hladni/topli gel oblozi koji mogu pomoći kod bolnih grudi.
Jastučići za bradavice, je mlijeko teče iz grudi i kada ne dojite.
Meke gaze - Barem 20-ak komada, za brisanje beba oko ustiju
Pumpica za izdajanje - Većina majki ih treba za vrijeme prvih mjeseci kada se još količina mlijeka nije prilagodila bebinim potrebama, ali i za izdajanje potrebnih količina mlijeka kada majka slučajno neće moći dojiti, jer će biti odsutna i sl.


Image


Asesoar za hranjenje na bočicu:
Bočice - Novorođenčad najčešće započne s količinom od jednog decilitra, pa vam za početak neće trebati veće bočice, no s vremenom će vam trebati one veće od dva decilitra kako beba raste. Kupite najmanje jednaki broj dudica koliko i bočica.
Formula za bebe - ako ne planirate ili ne možete dojiti, trebat će vam formula za bebe. Na vama je da odlučite o brandu. Posavjetujte se u rodilištu ili pak kod drugih roditelja.

Asesoar za krutu hranu
Sjedalica za hranjenje - ovaj dio opreme će vaša beba koristiti od četvrtog ili šestog mjeseca života kada započne jesti krutu hranu, do neke treće godine života. Ako nemate dovoljno mjesta, kupite onu na rasklapanje.
Plastične posudice - za prve kašice najpraktičnije su plastične posudice, koje ako i padnu, ništa im se ništa dogoditi.
Žličice za bebe - malene, anatomski oblikovane žličice za bebina usta.
Bočice s kljunom - Praktične plastične bočice za čajeve, vodu i sokove koje beba može sama uhvatiti, a imaju nastavak za pijenje uz pomoć kljuna.
Blazinice za hranjenje (partek, partikla) - Toga će vam trebati u neograničenim količinama, čim više tim bolje. Birajte one koje su podstavljene ili plastificirane, kako bi do kraja zaštitili odjeću od tekućina
Dudice - neke ih bebe ne vole, a neke ne mogu bez njih. Na vama je da odlučite, hoćete li uopće dati bebi.

Ostali asesoar Kadica za kupanje - Gotovo sve bebe vole se brčkati u kadi od prvog dana, pa će vam kada dobro doći.

(vam)


Možda će te zanimati

Image
LJUBAV JE PRED VRATIMA

SRETNA 2024.- Horoskopski znakovi koji će pronaći ljubav do kraja ove godine

Image
PROSINAC U KINO DVORANA

Beyoncé, Maria Callas, Orašar i filmski doček nove godine – čarolija ovog prosinca u Cinestaru!