Prenatalno učenje

Što sve beba može naučiti u trbuhu i kako joj pomoći u tome

Prenatalno učenje usko je povezano i ovisi o kontaktu i svjesnoj ili nesvjesnoj komunikaciji koju mi, kao roditelji, imamo s djetetom dok je ono još u majčinoj utrobi. A što sve beba uči u trbuhu i kako joj možemo pomoći u tome, provjeri u nastavku

anna-hecker-wqcQ6ODwPxU-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Znanje o prenatalnom učenju nije možda toliko rašireno, no nekoliko studija provedenih u posljednje vrijeme potvrdilo je da se ono događa i da je moguće.

Image
Kažu znanstvenici

Trudnoća se razlikuje u 20-ima i 30-ima, a evo i kako

Iako se ne sjećamo nekih vrlo ranih faza našeg postojanja, istina je da učenje koje stječemo u maternici u nama stvara određene osjećaje i asocijacije koje nas prate tijekom života.

S obzirom na to koliko ovo učenje može biti važno i na što sve može utjecati, malo smo se dublje pozabavile temom prenatalnog učenja. Obrazovanje i prenatalno učenje tema je koja nije jako rasprostranjena ili dobro poznata na društvenoj razini. Taj je razvoj biološki, ali i biopsihički i obrazovan, a usko je povezan i ovisi o kontaktu i svjesnoj ili nesvjesnoj komunikaciji koju mi, kao roditelji, imamo s djetetom dok je ono još u majčinoj utrobi.

Priznata i uspješna znanstvenica, Annie Murphy Paul, potvrđuje da prema najnovijim istraživanjima beba uči od trenutka kada je u majčinoj utrobi. Iako je možda teško povjerovati, pa čak i ako se o tome do sada nije govorilo, ova saznanja mogu biti itekako važna. A što sve beba može naučiti u trbuhu i kako joj možemo pomoći u tome, provjeri u nastavku.

Znaju i uče zvuk majčinog glasa

Glas osobe koja nosi dijete u maternici, iz očiglednih je razloga onaj s kojim se najviše identificiraju i koji im se najviše sviđa. To je prepoznavanje, pa je prethodno učenju i asocijaciji.

Image
Foto: Pexels

Uče o okusima

Možda mislimo da beba ne može pokupiti okuse, ali to nije istina. Istina je da postoji mnogo okusa hrane koje trudnica jede, a fetus ih obično unosi. Zato se čini da, kad se rode i kako rastu imaju sklonost i ukus upravo prema određenoj hrani, odnosno okusima koje je majka najviše preferirala tijekom trudnoće.

Image
Foto: Pexels

Uče jezik

Na temelju onoga što čuju u maternici, bebe počinju učiti jezik ljudi oko sebe i jezik kojim se govori u mjestu gdje žive. Zapravo, prema studiji objavljenoj 2009. godine, bebe čak plaču s naglaskom materinskog jezika.

Image
Foto: Pexels

Uče od i zajedno s mamom

Sve što je dio okruženja trudnice; od mirisa, zvukova, emocija, pa čak i proizvoda koje koristi, beba na neki način prima. Ti podaci i percepcije koje beba prima od majke inkorporirane su kao informacije.

Image
Foto: Pexels

Kako mi možemo pomoći?

Dodirom: Kada rukom milujemo trbuh ili prelazimo stvarima s različitim teksturama po ovom području, beba je u stanju uhvatiti te pokrete. Taj se podražaj prenosi sve dok ne dođe do mozga i ne izazove pokrete na ovom dijelu mozga.

Vidom: I prirodno i umjetno svjetlo može doprijeti do bebe kroz maternicu različitog intenziteta. Zapravo, istraživači su otkrili da fetusi češće vide točkice u obliku ljudskog lica. To pokazuje da beba reagira na vanjski svijet prije nego što mu se pridruži.

Sluhom: S tim osjećajem beba može uhvatiti i opaziti mnoge stvari, situacije i ljude oko sebe. Zvukovi su registrirani i bebe ih sačuvaju, iako se možda u budućnosti neće moći sjetiti određene glazbe. Oko 18. tjedana trudnoće, beba će moći slušati mamine trbušne zvukove i otkucaje srca.

Kroz motorički sustav i emocionalno stanje: Dok je unutar maternice, beba je sposobna opaziti je li majka u stabilnom položaju ili ne, razvijajući tako ravnotežu. Imaju vrlo dobro razvijen osjećaj za osobni prostor, nešto što proizlazi iz njihovog unutarnjeg uha. Također, fetus može percipirati poruke kroz placentu o majčinom mentalnom i psihološkom stanju.

Image
Foto: Pexels