Neumorni i znatiželjni

Što odgovoriti na djetetovih tisuću 'zašto'? Ovo može pomoći

Dječja znatiželja je vrlo simpatična i često jako smiješna, ali ponekad roditelji ne znaju što bi odgovorili

profimedia-0253356221.jpg
Foto: Profimedia.hr

Svaki roditelj zna koliko djeca imaju energije, ali osim što mogu jako puno skakati i trčati, neumorni su i kada postavljaju pitanja. Njihova znatiželja je prekrasna i vrlo simpatična i vrlo ju je važno poticati, ali roditelji često mogu osjećati veliki umor.

Image
Očeva uloga u razvoju djeteta

Potvrdilo istraživanje: Djeca koja se više igraju s tatom - brže uče

Mame znaju da mališani mogu baš na sve reći "zašto". Možda si samo rekla "nebo je danas plavo", a tvoja četverogodišnjakinja je odmah upitala "zašto?". Iako su roditelji obično vrlo strpljivi, nakon tridesetog pitanja možda si potajno razmišljala kako bi rado malo vrištala. No, ponekad ni ne znaš kako primjereno odgovoriti znatiželjnom djetetu.

Zato se svaki roditelj pita što učiniti u takvoj situaciji. Učiteljica Allison Tsomos za stranicu Purewow.com dala je nekoliko zanimljivih odgovora i objasnila dječju znatiželju.

Zašto djeca toliko često postavljaju pitanja?

Tsomos objašnjava da kod djece između 18 i 30 mjeseci vrlo brzo raste lijeva strana mozga. Ovaj dio mozga je odgovoran za vještine logičnog razmišljanja kao što su matematika, čitanje i pisanje. Pitanja mališanima pomažu da se razvijaju, odnosno da bolje razumiju ovaj svijet. "Znanstveno govoreći, oni razvijaju sinaptičke veze u mozgu, koje će do treće godine mogu dosegnuti 1000 bilijuna", objašnjava Tsomos. Drugim riječima, to je način na koji proširuju svoje znanje i grade svoju inteligenciju za rješavanje problema.

shimmer fallback

Kako najbolje odgovoriti?

"Ako je dijete ima tri godine i više, okreni scenarij i vrati mu pitanje: 'Ne znam, što ti misliš?'. Ovo pitanje zahtijeva od djeteta da iskoristi prethodno pohranjene podatke i stvori logičan odgovor", kaže Tsomos. Dalje objašnjava da u ovoj dobi obično već imaju dovoljno podataka i određena iskustva pa mogu reagirati i smisliti odgovor.

No, kod nekih pitanja je važno prvo malo promisliti i vidjeti je li primjereno njihovoj dobi. Stoga, prije nego što na djetetovo pitanje odgovoriš protupitanjem, zapitaj se: "Što dijete o tome zna na temelju dosadašnjeg iskustva?". Ako je odgovoran potvrdan i dijete ima neko znanje, onda mu postavi pitanje. No, ako je odgovor "ne" onda mu trebaš pružiti više informacija.

shimmer fallback

Na primjer, ako djetetu kažeš da odjene zimsku jaknu, ono će vjerojatno reći da mu je trenutno toplo i da mu jakna ne treba (ima dovoljno iskustva). No, ako mu kažeš "danas bi mogla padati kiša", dijete će vjerojatno postaviti pitanje "zašto". Dijete ne zna da se vrijeme često mijenja pa mu je potrebno dati detaljniji odgovor. "U ovom scenariju moraš mu da objasniti neke činjenice, a to znanje će pohraniti kao iskustvo i sljedeći put će biti lakše", objašnjava Tsomos.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.