Što kad dijete muči kašalj?

Kašalj sam po sebi nije bolest, nego obrambeni mehanizam kojim organizam želi osloboditi dišne putove

Što kad dijete muči kašalj?

Za mnoge roditelje kašalj je prvi znak za "uzbunu" da se djetetom nešto događa. Posrijedi je u većini slučajeva virusna infekcija, kojoj su mala djeca sklona, jer nemaju razvijen imunitet, pa od viroza, posebice zimi, češće obolijevaju nego odrasli. Kod virusnih infekcija simptomi su upravo kašalj, curenje iz nosa, a nerijetko i povišena temperatura. Ako je viroza, proći će za sedam dana, kao i kašalj.

Uklanjanjem sekreta iz nosa i vlaženjem sluznice, uz mirovanje i puno tekućine, djeci najčešće nije potrebno ništa od lijekova niti dodatnih pretraga u bolnici. No, ako dijete nastavi kašljati, a ni ostali simptomi se ne povuku nakon tjedan dana, neophodan je posjet liječniku. Uvijek treba imati na umu da kašalj sam po sebi nije bolest, nego obrambeni mehanizam kojim organizam želi osloboditi dišne putove od stranih čestica i drugih uzročnika upale.

Vrste kašlja

Ako kašalj potraje, onda on može upućivati na ozbiljnije zdravstvene tegobe negoli je prehlada. Može se raditi  o bronhitisu, upali pluća, hripavcu, upali sinusa, astmi, alergijskom rinitisu, ali kašalj može nekad upućivati i na probleme sa želucem ili jednjakom. U svakom slučaju bit će potrebno napraviti određene nalaze, te pratiti pod liječničkim nadzorom djetetovo stanje i oporavak. Prvo što će vas liječnik upitati da li se radi o suhom kašlju ili dijete iskašljava. Naime, već se iz simptoma kašlja mogu iščitati određeni pokazatelji koji upućuju o kakvoj se bolesti radi. Zato roditelji naučite razlikovati, posebice kod male djece, da postoji zreli ili produktivni kašalj, i suhi ili podražajni kašalj.

Kod djece s akutnim upalama dišnih putova kašalj počinje kao neproduktivan, a nastaje zbog upalnog podražaja sluznice. Nakon nekoliko dana javlja se produktivni kašalj zbog pojačanog lučenja sluzi. Sekret može biti sluzavo gnojan kod bakterijskih upala bronha ili pluća, ili bijel, gust kod astmatskog napada. Međutim, dijete može produktivno kašljati i iskašljavati sekret iz gornjih dišnih putova. Ovo se najčešće događa kod upala u području sluznice nosa, sinusa, ždrijela ili "trećeg krajnika. Postoji i glasan, promukao kašalj, sličan lavežu psa, koji se javlja kod laringitisa. Produktivni kašalj karakterističan je za bronhitis i astmu.

Kako pomoći djetetu?

Vlaženjem zraka, obilnim ispiranjem nosa fiziološkom otopinom i uklanjanjem sekreta iz nosa otvaraju se nosni hodnici i omogućava prirodni put disanja. Strujanje zraka kroz nos olakšava i samo čišćenje sluznice nosa čime se smanjuje mogućnost nastanka upale uha. Kod svake prehlade je uputno postaviti dijete u ležeći položaj s povišenim uzglavljem. Temperatura zraka u prostoriji gdje dijete boravi se treba kretati između 18 i 20 stupnjeva Celzijusa. Za sve dobne skupine, od najmlađih pa do odraslih, preporučuje se povećati unos tekućine. Time se učinkovito pojačava vlaženje i čišćenje sluznice dišnih putova.

Sirupi protiv kašlja

Sirupi se uglavnom kupuju bez recepta, pa ih roditelji ponekad olako shvaćaju kad pokušavaju sirupom pomoći djetetu i ublažiti mu kašalj, Najvažnije je pritom opet znati razlikovati vrste kašlja, jer postoje sirupi za suhi i nadražajni kašalj i sirupi za iskašljavanje, većinom na biljnoj osnovi ili na osnovi meda i mednih pripravaka. Načelno, djeci mlađoj od godine dana ne treba davati nikakav sirup za kašalj.

Ako je kašalj jačeg intenziteta treba posjetiti liječnika koji će preporučiti odgovarajući lijek. Ako dijete boluje od alergijske astme svakako bi trebalo izbjegavati sirupe na bazi meda jer ako postoji preosjetljivost na neke vrste peludi postoji mogućnost da se takva pelud nalazi i u medu. Primjena sirupa kod kašlja koji je uzrokovan curenjem nosa nije od neke koristi, jer kašalj eliminira sekret koji se cijedi u niže dijelove dišnog puta gdje je sluznica zdrava.

Potaknuti iskašljavanje  

Roditelji često posežu i za kapima za nos, bilo da se radi o onima koje sadrže antibiotik ili pak efedrin, supstancu koja stisne krvne žile u sluznici pri čemu nos postaje prohodan. Kapi ne mogu riješiti infekciju u nosu, njihovom primjenom one uglavnom skliznu donjim dijelom nosa u ždrijelo. Bakterije preživljavaju i povećava se mogućnost nastanka njihove otpornosti na antibiotike.

Kod produktivnog kašlja potrebno je razrijediti i pokrenuti gusti sekret u dišnim putovima. Sekret se može razrijediti uzimanjem dovoljnih količina tekućine, što je osobito važno u dojenčadi i male djece s vrućicom. Pri povišenoj temperaturi organizam gubi veće količine tekućine, sluznice su suhe, pa tako i sluznica bronha. Za pokretanje sekreta odlična je i drenaža, o kojoj se posavjetujte s fizioterapeutom, koji će vam pokazati kako djetetu pomoći da iskašlja sekret.


(M.G.)

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.