Spravite jednostavne organske keksiće koji potiču laktaciju

Grickanje ukusnih keksića od odabranih namirnica odličan je i zabavan način da povećate lučenje mlijeka dok dojite svog mališana.

homemade cookie with oat flakes

No u ovim zdravim poslasticama koje u hipu može spraviti bilo tko od ukućana, uživat će cijela obitelj.

Sastojci za ovaj recept – pivski kvasac, usitnjeno laneno sjeme, pšenične klice, melasa i zobene pahuljice – na dobru su glasu jer povećavaju proizvodnju majčina mlijeka. Za optimalni rezultat koristite sve navedene sastojke (posebice sjeme lana i pivski kvasac), i to one iz ekološkog uzgoja. Samo 4-5 keksića dnevno potaknut će laktaciju i usrećiti vas i vašeg mališana.

Organski keksi zabavna su poslastica za sve dojilje koje nemaju većih problema s dojenjem, no koje žele na prirodan način potpomoći cijeli proces. Ako imate problema s pretjeranom produkcijom mlijeka, prije nego što odlučite konzumirati ove kekse obvezatno se posavjetujte sa svojim liječnikom.

Sastojci:

½ šalice maslaca; 1 šalica smeđeg šećera od trske; 2 žlice melase; 4 žlice tople vode; 2 žlice mljevenih lanenih sjemenki; 2 žlice pšeničnih klica; 1 jaje; 1 žlica vanilije (štapić vanilije); ½ šalice zobenog brašna; ½ šalice integralnog brašna; 1 žlica sode bikarbone; ½ žlice morske soli; 1 ½ šalica krupnih zobenih pahuljica; 4 žlice pivskog kvasca; ½ šalice nasjeckane crne čokolade ; ½ šalice grožđica (ili brusnica, smokvi...); trećinu šalice lješnjaka (ili badema, oraha).

U svoje zobene keksiće možete ubaciti i sjemenke sezama, suncokreta i bundeve, sastojke koji također potiču laktaciju i otpuštanje mlijeka. Šećer možete smanjiti po želji ili kombinirati smeđi šećer i steviju ili smeđi šećer i med. Budite kreativni i napravite keksiće od zdravih namirnica po svojoj mjeri.

Postupak:

Pomiješajte vodu s mljevenim lanenim sjemenkama i pivskim kvascem i ostavite da odstoji pet minuta. U drugoj posudi uz pomoć miksera sjedinite šećer s melasom i maslacem. Mješavinu vode, lanenih sjemenki i kvasca pomiješajte s mješavinom šećera, melase i maslaca. Zatim dodajte jaje i vaniliju. Kad se sve dobro sjedini, polagano dodajte brašno, sodu bikarbonu, sol i pivski kvasac. Na kraju u tijesto umiješajte zob i preostale sastojke. Žlicom zagrabite tijesto i posložite ga na papir za pečenje; ostavite razmak od nekoliko centimetara između svakog keksića. Pecite na 175 stupnjeva Celzijevih u prethodno zagrijanoj pećnici oko 10 minuta. Čekajte da se ohlade i uživajte u ovim slasnim i nutritivnim zalogajima.

Izvor: Inhabitots.com