Slavica je vlogerica, a Una doula. Obje su mame koje su podijelile svoje iskustvo oporavka nakon poroda

Mama i vlogerica Slavica de Jong razgovarala je s doulom Unom Pašić Gregović o važnom i složenom razdoblju u životu svake žene o kojem se premalo govori - postporođajnom razdoblju

Slavica je vlogerica, a Una doula. Obje su mame koje su podijelile svoje iskustvo oporavka nakon poroda

Postpartum. Babinje. Oporavak nakon poroda. 40 dana nakon poroda, ali i više. Ovo je razdoblje u životu jedne žene koje je toliko složeno da mi je sada, iz ove perspektive, nevjerojatno koliko se malo o njemu priča. Koliko su žene u biti malo upoznate sa svim onim što ih čeka u tom razdoblju, bilo da je riječ o fizičkom, a posebno o psihičkom aspektu oporavka. 

Ja sam prošla kroz 4 poroda, 4 oporavka, 3 carska reza i 1 vaginalni porod. A sve je počelo 2013. godine, kada sam rodila svoje prvo dijete. Prije nego sam rodila, pripremala sam se na porod. Kako prepoznati trudove, kada otići u bolnicu, kako disati kroz trudove, koji su položaji najbolji za porod, što kada krene izgon?Pripremala sam opremu za bebu, kolica, krevetić, robicu, pelene, ali ni u jednom trenutku nisam promislila o razdoblju nakon poroda. Ok, lažem, jesam. Razmišljala sam kako ću se snaći s bebom, hoću li ga znati držati, promijeniti mu pelenu, razmišljala sam kako će moj muž biti super tata i kako ćemo napokon biti prava obitelj.

Ali, kako se pripremiti na sve što dolazi s dolaskom bebe i početkom našeg života kao mame?

  • Kako se pobrinuti za sebe, a da bi se mogle pobrinuti za bebicu koju smo donijele na svijet?
  • Kako se pravilno hraniti?
  • Kako se pravilno brinuti za ranu od carskog reza?
  • Kakve su razlike kod oporavka nakon vaginalnog poroda i poroda carski rezom?
  • Koje su razlike kod postporođajne anksioznosti, baby blues-a, postporođajne depresije i psihoze?
  • Kako se nositi s ovakvim osjećajima, kako ih prepoznati i kako potražiti pomoć?

O svemu ovome, ali i o još puno toga sam razgovarala s divnom mamom i doulom Unom Pašić Gregoviću svom YouTube videu/intervjuu:

Image

Ovo je Slavica - mama četvero djece koja svakodnevno na YouTubeu stvara obiteljske uspomene