Ne žuri

Seks nakon porođaja - kada je pravo vrijeme i na što pripaziti?

Seks nakon porođaja za mnoge je žene tabu tema i vrlo delikatna stvar. Imamo odgovore na sva pitanja koja te možda muče, a nema ti tko na njih odgovoriti

pexels-sarah-chai-7282750.jpg
Foto: Pexels

Trudnoća i porođaj znače velike promjene za ženu, psihički i fizički. Nakon što se vratiš kući iz rodilišta, treba se prilagoditi novom načinu života i u potpunosti, u početku, podrediti djetetu.

Image
Iznenađenje za mame

Neočekivane promjene: Kako se žensko tijelo mijenja nakon poroda

Nameće se bezbroj pitanja na koja tražiš odgovore, a jedan od njih, vrlo vjerojatno se odnosi i na seksualne odnose. Kada si fizički, ali i psihički nakon porođaja spremna za seks?

Image
Foto: Pexels

Ima li razlike s obzirom na vrstu porođaja, odnosno trebaš li dulje čekati s odnosima, ukoliko si rodila carskim rezom? Možda ti, pak, uopće nije do seksa…brineš se je li to normalno? Je li moguće zatrudnjeti nedugo nakon prethodne trudnoće? Na sva pitanja o seksu nakon porođaja, odgovaramo u nastavku.

Seks nakon vaginalnog porođaja

Ako si rodila vaginalno, ne postoji propisano vrijeme koje bi trebala apstinirati od odnosa, kaže za portal Romper liječnica obiteljske medicine Laura Purdy. "Spominje se šest tjedana, no to je samo vremenski okvir u kojem se većina majki oporavi od porođaja, no svako tijelo je drugačije i svaka priča je jedinstvena", dodaje liječnica te savjetuje da slušaš vlastito tijelo i nigdje ne žuriš. Kada osjetiš da si spremna i želiš seksualni odnos, u njega se upusti.

Image
Foto: Pexels

Seks nakon carskog reza

"Žene koje su rodile carskim rezom trebale bi pričekati dok im rez na abdomenu ne zacijeli u potpunosti. Kod većine je to nakon šest tjedana", kaže dr. Purdy.
Ako ti rez ne zarasta kako bi trebao, rana se crveni ili gnoji, posavjetuj se s liječnikom i pričekaj da on da zeleno svjetlo za seksualni odnos.

Image
Foto: Pexels

Zašto seks nakon porođaja boli?

Osim velike traume kroz koju je tijelo tijekom poroda prošlo, postoji još nekoliko potencijalnih uzroka boli za vrijeme seksualnog odnosa. "Niske razine estrogena normalna su pojava do dva mjeseca nakon porođaja. Ovakav hormonalni disbalans može uzrokovati suhoću vagine, a ona pak bolnu penetraciju", objašnjava liječnica. Kvalitetan lubrikant pomoći će u ovom slučaju. "Uzrok boli tijekom seksa može biti i stalni pritisak na mišiće koji je trudnica trpjela tijekom posljednjih mjeseci trudnoće, ali i njihovo moguće pucanje tijekom porođaja", dodaje liječnica.

Image
Foto: Pexels

Trudnoća nakon porođaja

Sigurno si čula za slučajeve u kojim je žena zatrudnjela brzo nakon porođaja, a možda i poznaješ djecu kod kojih je razlika samo godinu dana. Iako nije često, može se dogoditi da žena zatrudni nedugo nakon porođaja. "Bez obzira na način na koji si rodila, tvoje je tijelo sposobno zatrudnjeti već tri tjedna nakon porođaja. Moguće je ovulirati prije prve menstruacije nakon što si rodila, a zatrudnjeti čim ovuliraš", objašnjava dr. Purdy.

Ona potiče majke da prvih mjesec dana nakon porođaja pripaze kako ne bi ponovno ostale trudne, s obzirom na zdravstvene rizike uzastopnih trudnoća. "Tijelo majke u tom periodu možda nije u potpunosti zacijelilo i oporavilo se od prethodne trudnoće, a dolazi i do hormonalnih promjena u prvog godini nakon porođaja", objašnjava liječnica.

Image
Foto: Pexels

Je li krvarenje normalno?

Može biti zastrašujuće vidjeti krv tijekom ili nakon seksa, osobito ako si tek rodila. "Nije neuobičajeno, štoviše očekivano je , ali to je simptom koji treba pratiti. Šavovi obično se počinju raspadati dva tjedna od porođaja i potpuno zacijele nakon mjesec dana. Iritacija u ovom periodu može uzrokovati krvarenje. Suhoća, kao što je gore spomenuto, također može uzrokovati krvarenje od trenja. Kontrakcija mišića koja prati orgazam također može uzrokovati lagano krvarenje nakon porođaja", objašnjava liječnica, no i dodaje ukoliko je krvarenje obilno, treba kontaktirati liječnika.

Image
Foto: Pexels

Što ako nemaš volju za seksom?

"U potpunosti si se oporavila od porođaja, sve je u redu, no nemaš nikavu želju za seksom? Ne brini, ovo se događa ženama i češće, no što misliš", kaže dr. Jenn Mann, seksualna terapeutkinja, za spomenuti portal. "Mnogim majkama tijelo je možda spremno za seks, ali um nije. Biti emocionalno spremna jednako je važno kao i biti fizički spremna. Žene nerijetko imaju osjećaj da im je tijelo proteklih devet mjeseci bilo 'posuda' u kojoj su nosile, hranile i čuvale dijete, a to može otežati osjećaj davanja i primanja na seksualni način”, objašnjava terapeutkinja.

Mnoge se žene bore i s manjkom samopouzdanja. "Dramatične hormonalne promjene mogu utjecati na ženin doživljaj vlastitog tijela te su one u tim trenucima jako samokritične", dodaje. Osim toga, mame su jednostavno iscrpljene. Otvorena komunikacija s partnerom ključna je tijekom ove faze. Tvoj je partner možda čuo "šest tjedana" kao vrlo jednostavan vremenski okvir, a ne shvaća koliko su stvari komplicirane. "Bitno je da mu objasniš da se ne radi o njemu i da to što trenutno ne želiš seks ne znači da ga više ne voliš ili da ti nije privlačan", objašnjava Mann.

Image
Foto: Pexels