Majčinstvo i dojenje

Savjeti za odvikavanje od dojenja - prema stručnjacima

Jednom kada odlučiš prestati s dojenjem (a to je samo tvoja odluka) možda ćeš se zapitati kako olakšati situaciju sebi i djetetu i koje korake napraviti da cijeli proces prođe što bezbolnije? Dojenje funkcionira kao sustav ponude i potražnje. Dakle što beba bude rjeđe dojila to će tijelo početi proizvoditi manje mlijeka

profimedia-0423966629.jpg
Foto: Profimedia.hr

Odvikavanje od dojenja je nešto o čemu majke koje doje počnu razmišljati kako beba raste. No ono što je najvažnije kada i kako će mama to učiniti je osobna odluka. Ponekad se radi o odluci majke, nekada beba odluči, a ponekad se radi o okolnostima. Mame se odlučuju na prekid dojenja zbog različitih razloga možda zbog toga što je hranjenje bolno, mlijeko nestane. No može se dogoditi da mama smatra da je nepotrebno, više ne uživa ili jednostavno ne želi nastaviti.

Image
Potpuno drugačija kultura

Pametno ili suludo? Bebe u Skandinaviji spavaju vani i kada su temperature ispod nule

"S druge strane dijete može pokazivati da je spremno za odvikavanje sve rjeđim hranjenjem ili čak može odbijati jesti. Ovo se može dogoditi nakon što dijete počne jesti krutu hranu ili nakon što navrši godinu dana", objasnila je medicinska sestra i savjetnica za dojenje Krystal Duhaney za HuffPost. U nekim slučajevima mama će odlučiti da je vrijeme za prestanak jer se vraća na posao i dojenje joj postaje prezahtjevno. Ponekad se radi o zdravstvenim problemima i uzimanju lijekova, a liječenje nije kompatibilno s dojenjem.

Kako se započinje s odvikavanjem od dojenja? Jednom kada odlučiš prestati s dojenjem možda ćeš se zapitati kako olakšati situaciju sebi i djetetu. Stručnjaci iz područja pedijatrije nude nekoliko savjeta koje možeš pronaći u nastavku.

Postupno smanji broj obroka

Kako bi djetetu bilo lakše tijekom odvikavanja treba krenuti s laganim odvikavanjem. Stavi razmak između dva hranjenja na tri sata (samo jedan obrok) i svaka tri do pet dana tako pomiči i druge obroke. Neki stručnjaci preporučuju vrijeme od sedam dana prije nego kreneš s drugim razmacima. "Ovo pomaže bebi da se navikne na manji broj obroka, a mamama pomaže da se tijelo lakše prilagodi padu hormona prolaktina i oksitocina", rekla je certificirana savjetnica za dojenje Trina Goodwin za HuffPost. Također žene trebaju imati na umu da promjene u razinama hormona utječu na raspoloženje i emocionalno stanje. Lagano odvikavanje od dojenja omogućuje da grudi prilagode smanjenoj potražnji, ali i da se izbjegne mastitis - bolne upale tkiva dojke koje su uzrokovane infekcijama.

Općenito je lakše prvo izbaciti podnevno hranjenje ili se može započeti s onim za koje je dijete najmanje vezano. "Dojenje prije spavanja često je zadnje jer je dijete vrlo često za njega najviše vezano", objašnjava certificirana savjetnica za dojenje Shoshanna Levine. Stručnjaci savjetuju da se nekoliko dana mlijeko izdaja jer je potrebno da se tijelo prilagodi. No ne treba se previše izdajati, samo da dojke nisu previše napunjene. Nikako ne treba previše izdajati jer bi to signaliziralo tijelu da nastavi proizvoditi mlijeko. Ako dijete ima manje od godinu potrebno je obroke zamijeniti adaptiranim mlijekom, no ako je starije može se uvesti kravlje mlijeko.

Image
Foto: Unsplash

Mogu se koristiti lijekovi za smanjenje laktacije

Držanje hladnih listova kupusa na dojkama može pomoći da se smanji količina mlijeka, ali i ublaži nadutost. Postoje masti, a hladni oblozi će pružiti olakšanje. "Bebe će manje jesti ili čak postati nezainteresirane ako se ponuda stalno smanjuje", rekla je Goodwin. Dojenje funkcionira kao sustav ponude i potražnje. Dakle što beba bude rjeđe dojila to će tijelo početi proizvoditi manje mlijeka. Također mogu pomoći čaj od paprene metvice ili kadulje, a postoje i lijekovi koje može preporučiti liječnik i koje će zaustaviti laktaciju.

Image
Foto: Unsplash

Česte smetnje i puno ljubavi

Tijekom uobičajenog hranjenja pokušaj zabaviti bebu odnosno odvratiti joj pažnju. Također je dobro izbjegavati stvari koje dijete podsjećaju na dojenje. Na primjer, promijeni mjesto gdje si dosad dojila. primjerice ako je dosad dojenje bilo na stolcu probaj šetati i dojiti. "Zabavne aktivnosti i maženje će odmaknuti pozornost od dojenja. Ne samo da će beba izgubiti želju za dojenjem nego će joj pomoći da pronađe nove načine povezivanja", dodaje Duhaney.

Image
Foto: Unsplash

Potraži podršku

Uvijek je dobro imati podršku partnera, rođaka ili neke prijateljice. Dijete će možda na početku odvikavanja radije uzeti bočicu od nekoga drugog. "Ako beba obično doji nakon buđenja, neka partner ili netko drugi da bebi bočicu", predlože Goodwin.

Image
Foto: Unsplash