Potpuno drugačija kultura

Pametno ili suludo? Bebe u Skandinaviji spavaju vani i kada su temperature ispod nule

U Danskoj i drugim skandinavskim zemljama normalno je da bebe spavaju vani, čak i kada je temperatura ispod nule jer vjeruju da spavaju dulje, ali bolje. Što kažu stručnjaci - je li ovo dobra ili loša praksa?

christopher-luther-be8-neUp0HM-unsplash.jpg
Foto: Unsplash
Play logo

Beba koja spava na otvorenom u kolicima kada je temperatura pala ispod nule nije ništa neuobičajeno u Danskoj, Finskoj ili nekoj drugoj skandinavskoj zemlji. U ovim zemljama roditelji obično ostavljaju bebe vani jer bolje i dulje spavaju kada su na svježem zraku.

Play logo
Image
Pomoć roditeljima

Edukatorica Brčić: Kako naučiti bebu da se sama uspava?

Koliko je ovo uobičajeno govori i činjenica da roditelji u Skandinaviji ostavljaju djecu na otvorenom dok su oni u restoranu ili nešto obavljaju. Za roditelje u drugim dijelovima Europe ili u Americi ovakva navika je vrlo neobična, čak je smatraju čudnom i opasnom.

Znamo da bebe nemaju do kraja razvijen sustav regulacije tjelesne topline, a veljača je u Danskoj najhladniji mjesec s prosječnom temperaturom 0°C. U Finskoj, gdje je ovo također uobičajena praksa temperature idu do osam ispod nule. No kao i svaka druga stvar u životu - i ovo ima negativne i pozitivne strane. Stručnjaci detaljno objašnjavaju što je dobro, a što loše.

Play logo

Uobičajeno na sjeveru Europe, ali ipak nosi rizike

"Bebe na svježem zraku spavaju dulje, imaju kvalitetan san i manje su izložene klicama nego kada spavaju unutra", objašnjava stručnjakinja za spavanje Katie Palmer za Insider. No iako je ovo vrlo normalno za roditelje u Skandinaviji ipak ne znači da ne postoje određeni rizici. Kod djeteta se može razviti hipotermija ili pothlađenost ako spava na otvorenom tijekom zime. Dok se u ljetnim mjesecima povećava rizik od opeklina i iscrpljenost zbog topline. Također, tijekom svakog godišnjeg doba postoje rizici od otmice djeteta i izloženost onečišćenom zraku.

No roditelji na sjeveru Europe općenito imaju puno više povjerenja u društvo od roditelja u drugima dijelovima Europe i SAD-a koji sigurno neće ostaviti dijete na otvorenom u kolicima dok su oni u kafiću i restoranu. Roditelji u drugima dijelovima svijeta radije će dijete staviti u bučno okruženje, ali samo da je uz njih. No neki stručnjaci za spavanje kažu da dijete nikada ne treba ostaviti da samo spava, bez obzira je li na otvorenom ili u domu. "Zabrinuta sam zbog nadzora", objašnjava pedijatrica dr. Jennifer Shu za Insider. Ako roditelji nisu u blizini oni na primjer neće primijetiti je li dijete prestalo disati.

shimmer fallback

Bebe stavljaju u vreće za spavanje ili imaju termometar u kolicima

Međutim, Skandinavci ne ostavljaju da dijete spava na otvorenom bez određenih mjera nego sve čine kako bi dijete bilo sigurno. Neki roditelji koriste kolica koja se zaključavaju, a roditelji u Finskoj stavljaju termometar u kolica kako bi mogli paziti na temperaturu. Osim toga dodaju monitore u kolica kako bi cijelo vrijeme mogli paziti na dijete. Djeca su, osim toga, odijevana u vunu i nalaze se u vrećama za spavanje te u kvalitetnijim kolicima.

Play logo

No ovo je i praksa koja se koristi i u vrtićima. U Danskoj vrtići imaju posebno rezervirana mjesta vani koja se koriste za spavanje preko dana. "To je njihov običaj i oni su pripremljeni", objašnjava dalje Shu. Roditelji u Skandinaviji daju veliku važnost vremenu provedenom na svježem zrak i koriste jednu vrlo poznatu rečenicu - "ne postoji loše vrijeme, samo loša odjeća". Prema toj filozofiji, beba i djeca mogu biti vani u bilo koje doba godine. Školstvo u Danskoj i Švedskoj takođet prihvaća ovaj koncept i tijekom nastave se puno vremena provodi u prirodi.

shimmer fallback

Bebe se ne prilagođavaju hladnom vremenu kao odrasli

Rizici povezani sa spavanjem na otvorenom brzo se povećavaju kada temperature padnu ispod nule, budući da bebe ne mogu regulirati svoju tjelesnu temperaturu dobro kao odrasli. "Tjelesna temperatura kod beba može pasti četiri puta brže nego kod odraslih i vrlo brzo dijete može biti pothlađeno", dodaje Shu. Preporučila je roditeljima da u svojim domovima održavaju temperaturu oko 21 stupanj Celzijevih.

Palmer je također rekla da ne bi ohrabrivala svoje klijente da svoje bebe ostavljaju spavati na otvorenom, ali ne bi izravno odvratila roditelje od toga ako to žele. "Pod uvjetom da su sigurni, razumni i da paze na svoju bebu i onda mogu pokušati", dodaje Palmer na kraju.

Play logo
shimmer fallback
Play logo
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.