Roditeljske vještine

Samodisciplina je važna, a uz ove korake lako je djecu naučiti ovu vještinu

Važno je djecu naučiti samodisciplini kako bi bili spremni kasnije u životu donositi dobre odluke i ostvarivati dugoročne ciljeve

janko-ferlic-Q13lggdvtVY-unsplash.jpg
Foto: Unspalsh

Bez obzira na roditeljske metode, svaki roditelj trebao bi naučiti dijete samodisciplini. Ona će pomoći djeci da se osjećaju dobro, da se odupru lošim iskušenjima s kojima će se susretati kroz život, ali će i znati kako postići dugoročne ciljeve sa što manje nelagodnih situacija.

Image
Dobro je imati starije roditelje

Znanost tvrdi da djeca starijih roditelja imaju niz prednosti - evo i koje su to

Uz pomoć samodiscipline djeca će lakše ići kroz život, a ovu vještinu važno je učiti od malih nogu. Roditelji su tu da djecu nauče ovu važnu vještinu, a sve je to moguće uz ove korake, kaže psihoterapeutkinja Amy Morin za Verywell Family.

Struktura u svakodnevici

Važno je da dijete ima sličan raspored svaki dan i da se navikne na rutinu. Kad zna što treba raditi, manja je vjerojatnost da će doći do distrakcija. Rutina u jutarnjih satima pomaže djeci da znaju kada je vrijeme za doručak, češljanje, pranje zuba i odijevanje. Dobra rutina tijekom školovanja uči djecu kako organizirati vrijeme između škole, domaćih zadaća i zabavnih aktivnosti. A dosljedna rutina prije spavanja pomoći će djeci da se brže pripreme za spavanje i zaspu.

Image
Foto: Pixabay

Pravila treba objasniti

Kad je riječ o pomaganju djeci da nauče kako donositi zdrave odluke, najbolji je autoritativni pristup jer djeci pomaže da razumiju zašto postoje pravila. Na primjer, roditelj može reći: "Dobar je izbor prvo napraviti domaću zadaću, a kasnije imati slobodno vrijeme kao nagradu za obavljeni posao." To pomaže djetetu da shvati osnovne razloge zašto postoje roditeljska pravila. Umjesto da dijete kaže: "Moja mama je rekla da to moram učiniti", ono će shvatiti da pravila imaju svrhu.

Naravno, treba izbjegavati dugačka objašnjenja jer će djetetu brzo dosaditi. No, brzo objašnjenje zašto mama i tata smatraju da su određena pravila važna može pomoći djetetu da bolje razumije određene izbore.

Posljedice su važne

Ponekad nas posljedice mogu naučiti neke od najvećih životnih lekcija. Dijete koje uvijek zaboravi ponijeti jaknu u školu neće ništa naučiti ako mu je roditelj uvijek donose. Ako je dijete suočeno s posljedicama svog ponašanja (poput osjećaja hladnoće na odmoru) onda će se sljedeći dan sjetiti da mu je jakna važna.

U drugim slučajevima djeca trebaju logične posljedice. Dijete koje se igra s majčinim računalom moglo bi naučiti biti nježnije kad izgubi neke privilegije. Ili dijete koje ima problema s buđenjem možda treba ranije ići na spavanje.  Važno je izbjegavati borbu za vlast, a dijete naučiti da postoje posljedice i da je zato važna samodisciplina. Imaj na umu da djeca moraju naučiti kako samostalno donositi zdrave odluke, ispitujući potencijalne posljedice svog ponašanja.

Image
Foto: Pixabay

Korak po korak

Samodisciplina je proces za koji su potrebne godine da se nauči i usavrši. No, vrlo je važno roditeljske metode prilagoditi dobi djeteta. Umjesto da očekujemo da će šestogodišnjakinja iznenada moći sama odraditi cijelu jutarnju rutinu bez ikakvih podsjetnika, na zidu možemo upotrijebi sličice ili grafikon koji prikazuje češljanje kose, pranje zuba i odijevanje.

Kad god dijete uči novu vještinu ili stječe veću neovisnost, pomozi mu to učini korak po korak.

Pohvali dobro ponašanje

Pozitivna pažnja i pohvala su dobrodošli kad god dijete pokaže samodisciplinu. Istakni dobro ponašanje koje želiš češće viđati. Pohvala je također važna kad god dijete napravi nešto bez dodatnog podsjetnika. Na primjer: "Tako sam ponosna što si danas sama odlučila očistiti svoju sobu". Važno je da dijete dobije povratnu informaciju i samostalno počne razmišljati o postupcima i posljedicama.

Image
Foto: Pixabay

Rješavanje problema

Rješavanja problema važna je vještina te je važno s djecom raditi na problemima. Važno je pitati djecu što ona misle da je korisno i kako bi došli do rješenja u određenim situacijama. Možda postoje prilično jednostavna rješenja za mnoge svakodnevne probleme. Dijete kojemu je potrebno puno vremena za jutarnje odijevanje i odlazak u školu može odjeću pripremiti ranije.

Složeniji problemi mogu zahtijevati niz intervencija odnosno pokušaje i pogreške. Tinejdžer koji često ne napravi domaću zadaću možda će trebati nekoliko promjena prije nego što postane motiviraniji za samostalno obavljanje zadataka.

Pokušavaj s različitim rješenjima dok ne pronađete nešto što djeluje, a istovremeno uključi svoje dijete u proces.