Prema stručnjacima

5 roditeljskih 'pogrešaka' koje mogu pomoći u razvoju djece

Dobra vijest za sve roditelje, tvoje pogreške mogu biti odlično iskustvo za tvoju djecu i pomoći im u razvoju

profimedia-0138520203.jpg
Foto: Profimedia.hr

Današnji roditelji često slušaju što sve ne smiju napraviti u odgoju i kako će njihove roditeljske metode ostaviti trajne posljedice na razvoj djetetove osobnosti. No, svaki roditelj zna da u užurbanoj svakodnevici ne može stalno razmišljati o svakom svom koraku i da se mora prilagođavati djetetu iz dana u dan. Iako bi svatko htio biti što bolji roditelj, nitko ne može biti savršen, a i toj borbi sa životom često se izgubi opuštenost i zabava i za djecu, kao i za roditelje.

Image
Djeca mora

Djeca mora: 10 starih imena koje Dalmatinci opet obožavaju

Zbog svega ovoga dobro je ponekad čuti da nešto što se smatra pogreškom, to zapravo nije i da svaki član obitelji ima pravo na predah od stalne brige i poduke i da je u redu dopustiti neke stvari. Zato u nastavku pročitaj koje roditeljske "pogreške" su sasvim u redu i zašto je osjećaj krivnje često nepotreban.

Pogreška: Ne odgovaraš odmah djetetu na postavljana pitanja

Zašto je ovo dobro? "Djeca često prekidaju razgovore odraslih i očekuju da će odmah dobiti odgovor. No treba im naglasiti da iako su njihovi osjećaji i misli važni, ipak moraju pričekati da im odrasla osoba da priliku da govore. Tako se učini bonton, poštovanje i zdrava interakcija u stvarnom svijetu", objašnjava klinički psiholog Bobbi Wegner za Parents.com.

Image
Foto: Unsplash

Pogreška: Dopustiti djetetu da napravi loš odabir među prijateljima

Roditelji se često brinu da će dijete biti povrijeđeno ili da će neka djeca loše utjecati na njega. Zašto je ovo pobjeda? "Jedan od mojih dječaka sprijateljio se s klincem iz susjedstva, koji je volio pomalo stvarati nepodopštine. Kršio je obiteljska pravila, lomio igračke i ostavljao nered iza sebe. Svog sina sam optuživala za te stvari i onda je on morao čistiti nered i snositi odgovornost za slomljene igračke. Nekoliko tjedana moj je sin trpio posljedice zbog njega, ali bila je vrijedna životna lekcija. Podsjetila sam ga da su njegovi prijatelji njegov izbor, ako mu se ne sviđaju može drugačije odabrati", objasnila je obiteljska savjetnica Jennifer Soos.

Image
Foto: Unsplash

Pogreška: Dopustiti djetetu da osjeti posljedice

Zašto je ovo dobro? "Roditelji često žele zaštititi djecu od bilo čega što bi ih moglo uznemiriti, ali treba pustiti da osjete posljedice svog ponašanja jer je to jedna od najvažnijih lekcija koje mogu dobiti. Ako 'upadnemo i spasimo' djecu onda im oduzimamo priliku da nauče kako izbjeći negativne situacije u budućnosti", ističe dječja psihologinja Brittany Barber Garcia.

Image
Foto: Unsplash

Pogreška: Ne forsiraš djecu da rade zadaću odmah nakon škole

Zašto ovo nije uvijek loša odluka? "Odrađivanje domaće zadaće odmah nakon škole moglo bi zapravo izazvati veću štetu nego korist. Djeca su provela dug dan u školi i bit će puno bolje ako domaću zadaću naprave nakon što su bili fizički aktivni i uključeni u aktivnosti u kojima nisu fokusirani. Osim toga, ako vrijeme nakon škole provedeš tako da prvo emocionalno povezuješ s djetetom, a tek ih onda fa zamoliš da napravi domaću zadaću tada će vjerojatno manje prkositi", objašnjava psihologinja dr. Vanessa Lapointe.

Image
Foto: Unsplash

Pogreška: Ne pospremaš za njima

Zašto je ovo dobro? "Roditelji bi mlađu djecu trebali zadužiti za kućanske poslove poput pospremanja sobe i iznošenja smeća jer će im to pomoći da postanu odgovorniji ljudi. Životne vještine počinju se učiti vrlo rano, stoga nemoj čekati da 'dovoljno odrastu' za obavljanje kućanskih poslova. Neka djeca preuzmu odgovornost za svoje sobe i prostor", savjetuje psihologinja Stacy Haynes.

Image
Foto: Unsplash