Djeca mora

Djeca mora: 10 starih imena koje Dalmatinci opet obožavaju

Trendovi kod odabira imena se uvijek mijenjaju, a Dalmatinci sve više vole imena baka i djedova

baby-2972219_1920.jpg
Foto: Pixabay

Ime koje dobijemo nosimo cijeli život i dio je našeg identiteta i obiteljskog nasljeđa. No, roditeljima često predstavlja najslađi "problem" kada se dijete rodi. Tom malom najdražem i najslađem biću na svijetu treba odabrati ime koje će nositi cijeli život. Iako neki roditelji odmah znaju koje je najljepše ime za njihovo dijete, drugi se premišljaju i čekaju da budu potpuni sigurni u odluku.

Image
Nekad i sada

Djeca ravnice: 20 najpopularnijih dječjih imena u Slavoniji

No, na odabir imena utječe i regija u kojoj roditelji žive, obitelj, ali i trendovi. Svaka generacija ima imena koja su posebno popularna, a ponekad se vraćaju i otkrivaju neka lijepa i zaboravljena imena. Roditelji u Dalmaciji posljednjih godina također se vraćaju nekim imenima koje su s ponosom nosili njihove none i dide.

Tako se na prvom mjestu najpopularnijih imena za dječake smjestilo ime - Roko! Koliko je ovo ime popularno možemo vidjeti i po tome da ga i u drugim regijama naše zemlje sve češće čujemo u parkovima. Donosimo popis deset imena koja su posljednjih godina sve popularnija, a za svako od njih možemo reći da je lijepo i posebno:

Roko - Ime je latinskog porijekla i dolazi od riječi "rochus" što znači "visok čovjek", ali i snažna i moćna osoba. Roko je također ime koje je vrlo karakteristično za Split i okolicu. Sveti Roko ili Rok je zaštitnik od epidemija i teških bolesti, posebice kuge.

Cvita - Ime koje je bilo popularno u ranim tridesetim godinama prošlog stoljeća u Hrvatskoj, a dolazi od imenice "cvijet".

Roza - Hrvatsko ime koje bilo popularno u dvadesetim godinama prošlog stoljeća. Nastalo je od latinske riječi "rosa" što znači ruža, a postoje različite varijante ovog imena u cijeloj zemlji.

Image
Foto: Unsplash

Toma - Kršćansko koje dolazi iz doba apostola Tome, jednog od dvanaestorice Isusovih učenika. Značenje ovog imena je "blizanac", a u Hrvatskoj je bilo popularno dvadesetih godina prošlog stoljeća, a posebno je omiljeno u Splitu i okolici.

Marta - Staro biblijsko ime koje znači "pouzdano i radno", a vrlo je popularno u Dalmaciji. Čak je među deset najpopularnijih imena posljednjih godina.

Duje - Ovo je tipično dalmatinsko ime, a obično ga nose Splićani i Solinjani. Sveti Duje je zaštitnik grada Splita, a značenje imena je "gospodar, gospodin" i dolazi od latinske riječi "dominus".

Ante - Posljednjih godina je među deset najpopularnijih imena za dječake. Ovo je skraćena verzija imena Antun, koje dolazi od latinskog imena "Antonius". Ime je postalo jako popularno zbog Svetog Antuna Padovanskog.

Tonka - Ovo ime je izvedenica od imena Antonija, a dolazi od latinske riječi "Antonius" i znači "prva, napredna". Sada se ponovno vraća u modu, a bilo je vrlo popularno u tridesetim i četrdesetim godinama prošlog stoljeća.

Jozo - Ovo je izvedenica imena Josip, a postoje različite inačice u cijeloj Hrvatskoj. Dolazi od hebrejske riječi i znači "Bog dodaje".

Anđa - Značenje ovog lijepog imena dolazi od grčke riječi "angelus” što znači "poslanik ili anđeo". Bilo je vrlo popularno tridesetih godina prošlog stoljeća.