BONTON ZA RODITELJE

Roditeljska dilema na igralištu: Treba li se miješati u dječje svađe?

Je li bolje pustiti dijete da se izbori samo za sebe ili ponekad ipak treba intervenirati? Evo što kažu stručnjaci

dječje svađe
Foto: profimedia.hr

Dolaze lijepi dani i obitelji s djecom slobodne trenutke sve više provode na otvorenom. Igrališta su posebno popularna mjesta, oduvijek omiljena među mališanima. Izvrsna su jer pružaju puno mogućnosti za fizičku aktivnost na svježem zraku, ali i priliku za socijalizaciju. No, upravo u tom dijelu stvari neće uvijek teći glatko. Dječje svađe na igralištu uobičajena su pojava – ali, kao roditelj, vjerojatno se pitaš kakva bi trebala biti tvoja reakcija. Je li ispravno ostati po strani i pustiti da djeca "vode vlastite bitke" ili se treba umiješati? To, kažu stručnjaci, ovisi o prirodi samog konflikta:

Image
IZAZOVI RODITELJSTVA

Istraživanje pokazalo da stariji roditelji imaju bolje odgojenu djecu?

„Najprije zastani i pokušaj shvatiti što se događa. Pokušavaju li se djeca možda dogovoriti oko pravila igre ili oko toga tko je na redu? Ako raspravljaju o tim stvarima, bolje je da se držiš postrani i pustiš ih da se dogovaraju sami među sobom. Na taj način djeca uče kako postići dogovor. S druge strane, ako postoji pogrdno zadirkivanje, guranje ili bilo kakav tip fizičkog povređivanja, to bi bio trenutak da mi, kao odrasle osobe, interveniramo, razdvojimo djecu, potaknemo ih da se ispričaju i zatim nastave s igrom“, savjetuje Laura Holmes Buddenberg, poznata američka autorica brojnih vodiča za roditelje i tinejdžere.

S njom se slaže i Holly Schiffrin, profesorica psihologije na Sveučilištu Mary Washington i koautorica knjige '"Balancing the Big Stuff: Finding Happiness in Work, Family, and Life": “Kad započne sukob, roditelji bi trebali prvo saslušati i vidjeti mogu li ga djeca sama riješiti. Bitno je paziti da ne bude uvijek onako kako to želi starije i veće dijete. Roditelji ili bilo koja odrasla osoba uvijek bi trebala intervenirati ako se događa maltretiranje. Zlostavljanje znači ponavljanje radnji s namjerom da se naudi drugom djetetu, osobito ako postoji razlika u moći - počinitelj je stariji ili veći."

Ako još uvijek nisi sigurna kad se prešlo granicu nakon koje trebaš ustati s klupe i nešto učiniti, najbolje je da se fokusiraš na svoje dijete i otkriješ kako se ono osjeća u toj situaciji: "Djeca čak i bolje od odraslih razlikuju pravu tučnjavu od hrvanja u igri”, tvrdi Lawrence J. Cohen, psiholog iz Bostona i koautor knjige "The Art of Roughhousing".

U svakom slučaju, kako bi dijete provelo što ugodnije vrijeme na igralištu, korisno je raditi na njegovim ili njezinim socijalnim vještinama. Možemo, na primjer, dijete učiti kako da pristupi drugima i kako da reagira u određenim situacijama. Dijete, između ostalog, treba znati:

Image
Foto: Pexels
  • Kako pristupiti drugima i predstaviti se
  • Kako da bude uključeno u igru ako to želi
  • Kako dijeliti i pitati druge da posude svoju igračku
  • Kako da čeka svoj red
  • Kako da postavi svoje granice i poštuje tuđe
  • Kako da postupi ako je netko prema njemu verbalno ili fizički agresivan
  • Kako da postupi ako svjedoči agresiji usmjerenoj prema nekom drugo djetetu

Dakle, konflikti na igralištu uglavnom su jako dobra prilika za razvijanje socijalnih i komunikacijskih vještina naše djece. Sve dok nema verbalnog ili fizičkog povrjeđivanja, možeš mirno ostati po strani i samo promatrati situaciju. Također, odlično je ideja o razmiricama s igrališta s djetetom razgovarati kad stignete kući i tako saznati kako je ono doživjelo određenu situaciju.

POGLEDAJ VIDEO: KAKO JAČATI DJEČJU OTPORNOST?