PRIPAZITE NA MALIŠANE

Roditelji pripazite! Sve više djece je kratkovidno: 'Do druge godine života izbjegavajte ekrane'

Odnedavno u Hrvatskoj se provode preventivni pregledi za rano otkrivanje slabovidnosti, čak od pet do osam posto djece i jest kratkovidno. Stručnjaci upozoravaju na jedno.

pexels-andrea-piacquadio-3755494.jpg

Više od 70.000 djece prošlo je preventivne preglede za rano otkrivanje slabovidnosti. Pregled je za mališane besplatan i bezbolan te se za njega dobiva poziv putem pisma iz HZJZ-a, piše Danas.hr.

Subspecijalistica dječje oftalmologije u Kliničkoj bolnici Sveti Duh Dunja Šmidt pojašnjava: "Slabovidnost obično otkrijemo u pet do osam posto djece nakon pregleda. Može biti nasljedna, iako nije uvijek slučaj. Liječi se ovisno o uzroku – liječi se naočalama, potom okluzijom, odnosno zatvaranjem oka na koje dijete bolje vidi. Tako vježbamo oko koje je slabovidno."

Vodeći je uzrok sljepoće na jednom oku, a liječenje je u pravilu moguće do sedme godine.

Liječnici upozoravaju na gorući problem sve većeg korištenja pametnih ekrana. Iako još u Hrvatskoj nema točnih podataka, čak 30 posto općeg stanovništva je kratkovidno,a očekuje se kako će do 2050. to biti svaka druga osoba.

A koliko je djeci preporučeno gledati u ekrane i koja pravila bi trebalo slijediti, provjeri u videu gdje oftamologinja daje stručne savjete.