Rituali za dobar san

San je esencijalna potreba svih živih bića, a ritam budnosti i sna reguliran je ritmom dana i noći

Rituali za dobar san

Djeca u predškolskoj dobi spavaju između 10 i 13 sati, a nakon pete godine većini djece nije potreban dnevni san. U školskoj dobi povećava se količina obaveza nakon škole (pisanje zadaća, sportski trening ili sl.) i djeca imaju sve manje slobodnog vremena. U prosjeku, potrebno im je 10 do 11 sati sna. U ovoj dobi djeca počinju pokazivati sve veći interes za TV, računalo, Internet. Sve to može utjecati na probleme sa snom koji rezultiraju i promjenama u ponašaju poput hiperaktivnosti, dekoncentracijom u školi i sl.


ImageKAKO DJETETU POMOĆI DA LAKŠE I MIRNIJE ZASPI?
Svako dijete je jedinstveno i drugačije. Roditelj najbolje poznaje svoje dijete te će im problem sa spavanjem olakšati rituali koje će provoditi prije odlaska na spavanje.

RITUALI ZA DOBAR SAN

1. Dosljednost u vremenu odlaska na spavanje
Postavite granicu kada vaše dijete mora ići na spavanje i slobodno ga upozorite da npr. za pola sata treba biti u krevetu, to pomaže!

2. Lagana večera
Prije spavanja prakticirajte hranu koju će dijete lako probaviti i neće mu izazivati poteškoće sa spavanjem. Također se ne preporučuje piti previše tekućine kako se dijete ne bi budilo radi potrebe mokrenja.

Image3. Higijena 
Prije odlaska u krevet neka vaše dijete obavi osnovnu higijenu (tuširanje, pranje zubića, umivanje, odlazak na toalet). Kupke i kreme od kamilice ili nekog drugog opuštajućeg sastojka potaknuti će ugodno raspoloženje kod djeteta.

Većini mališana kupanje predstavlja igru i zabavu, dok je za roditelje važno da koža njihovih mališana bude nježno očišćena, a proizvodi provjerene kvalitete. Nivea stručnjaci razvili su biorazgradivu i pH neutralnu liniju 2-u-1 gelova za tuširanje i šampona  za djecu koji su i zabavni i posebno njegujući prema osjetljivoj dječjoj koži i kosi! Zaboravite na žurbu i biranje između kratkog tuširanja ili pranja kose, ove proizvode možete koristiti svakodnevno, u bilo kojoj prilici! Ne sadrže štetne sastojke.

Image
4. Gym&Fun vježbe opuštanja 
Vježbe disanja i opuštanja koje ćete provoditi prije odlaska u krevet sigurno će utjecati i na kvalitetu sna vašeg djeteta. Uspavljivanje uz televiziji ili mobitel svakako nije preporučljivo. Pokušajte slijediti zdraviju rutinu uz nekoliko vježbi disanja s dubokim udisajima na nos i izdisajima na usta ili laganim vježbicama, kako bi se povezali i razvili zdrave rutine sa svojom djecom. 

Image
Image


- u sjedećem položaju kružnim pokretima istegnite ruke sve do vršaka prstiju kao da se protežete, a vježbu ponovite 4 - 6 puta
- otkloni tijela u sjedećem položaju istegnuti će bočne mišiće trupa, zadržite nekoliko sekundi položaj pa ponovite u drugu stranu, a vježbu ponovite 4 do 6 puta
- primite se za ruke s vašim djetetom dok ste naslonjeni leđima, koljena su opuštena, pretklonite se naprijed, a vaše dijete neka se nasloni na vaša leđa, ostanite nekoliko sekundi te zamijenite položaje
Zabava je zagarantirana, a vašem će djetetu pomoći da lijepo i ugodno zaspi.