Prije nego što krenete na isprobavanje recepata koje smo za vas s užitkom pripremili, obratite pozornost na nekoliko osnovnih pravila. Za početak, kada kupujete jagode, birajte one manje ili srednje veličine. Važno je da budu neoštećene, da im je koža glatka i napeta, da imaju zdrave peteljke i da su što čišće. Iskoristite sezonu kraljice voća i razveselite svoje male i velike ukućane s finim desertima.
[PROČITAJTE I OVO: Jagode - zdrave, niskokalorične i ljekovite]
Domaći sladoled od jagode na štapiću
Sastojci:
- 20 srednjih jagoda
- 230 mL vode
- 60 g šećera
Priprema:
Operite jagode i odstranite peteljke. Stavite sve sastojke u blender i miksajte dok ne dobijete homogenu smjesu. Izlijte smjesu u kalupe za sladoled sa štapićima i stavite u zamrzivač na nekoliko sati.
5-minutni kolač s jagodama
Sastojci:
- 450 g jagoda
- 3 jaja
- 170 g šećera
- 170 g glatkog brašna
Priprema:
Tri cijela jaja pomiješajte s 170 g šećera koristeći mikser. Miksajte sve oko dvijeminute dok ne dobijete glatku kremu. U nju kuhačom lagano umutite 170 g prosijanog glatkog brašna i na kraju dodajte još 450 g svježih jagoda narezanih na manje komade. Smjesu prebacite u namašćen kalup za torte ili lim za kolače te stavite sve u zagrijanu pećnicu. Kolač pecite prvih pet minuta na 200 stupnjeva nakon čega smanjite temperaturu na 175 stupnjeva i pecite dodatnih 30 minuta.
Šarlota od jagoda
Sastojci:
- 50 mL mlijeka
- 125 g vrhnja
- puding od vanilije
- 4 lista želatine
- 125 g kiselog vrhnja
- kutija piškota
- 300 g jagoda
Priprema:
Omekšajte želatinu u vodi. Kad vrhnje i mlijeko zakipe, maknite s vatre, umiješajte puding i dodajte želatinu. Nakon što se malo ohladi, dodajte kiselo vrhnje. Dno i rub kalupa obložite piškotama te sredinu napunite pudingom. Nakon što se ohladi, ukrasite tortu jagodama.
Jednostavni cheesecake s jagodama
Sastojci:
- 2 šalice svježih jagoda, narezane
- 4 žlice u šećera u prahu
- 1 i 1/2 šalice krem sira po izboru
- 1 žličica korice od limete
- 1 žlica soka od limete
- 6 grubo razmrvljenih keksa
Priprema:
Promiješajte zajedno jagode i 2 žlice šećera u prahu. U drugoj zdjeli umiješajte zajedno krem sir, koricu limete, sok od limete i preostale 2 žlice šećera u prahu. U čaše slažite žlicu smjese od sira, pa dodajte grubo drobljene kekse i jagode. Ukrasite po želji.
Muffini s jagodama
Sastojci:
- 200 g glatkog brašna
- 200 g jagoda
- 1 vanilin šećer
- 1 prašak za pecivo
- 1 jaje
- 30 g mljevenih badema
- 100 g šećera
- 180 g jogurta
- 50 g maslaca
Priprema:
Jagode izrežite na manje komadiće. U jednu zdjelu stavite brašno, prašak za pecivo, vanilin šećer i mljevene bademe. U drugoj zdjeli izmiksajte jaje sa šećerom i rastopljenim maslacem te jogurtom. Dodajte suhe u mokre sastojke i izmiksajte. Jagode umiješajte lopaticom. Namastite kalupe za muffine i napunite ih malo više od pola. Pecite na 180 stupnjeva oko 25 minuta.
Princeze s jagodama
Sastojci:
Krema:
- 5 dl slatkog vrhnja
- vanilin šećer
- 50 dag jagoda
- 3 dag šećera
Umak:
- vanilin šećer
- 5 dag šećera u prahu
- jagode za ukras
Priprema:
Istucite ohlađeno vrhnje i dodajte oba šećera. Zdrobite 30 dag jagoda s 5 dag šećera te umiješajte u nadjev. Ostatak jagoda usitnjavajte s 5 dag šećera u prahu - dok ne dobijete umak. Kremu i umak ohladite te napunite princeze nadjevom.