Prvi dan u vrtiću bez suza i vike

Svako je dijete drugačije i drugačije će reagirati kada ga ostavite u vrtiću i odete svojim putem

Prvi dan u vrtiću bez suza i vike

Svakodnevni odlazak u vrtić može biti vrlo traumatično iskustvo za vaše dijete te ga je zbog toga potrebno pripremiti.
Svako je dijete drugačije i drugačije će reagirati kada ga ostavite u vrtiću, i odete svojim putem, no koliko god ono bilo prilagodljivo novoj okolini, dijete će prvih dana doživjeti određeni šok.

Sve te velike promjene u njegovom malom životu možete ublažiti određenim aktivnostima koje morate poduzeti prije samog odlaska u vrtić. Vrijeme pripreme neka bude zabavno, jer u toj dobi, učenje za djecu ne smije biti naporno i dosadno. Također, dijete ne smije misliti da je svaka aktivnost učenje i da svaki vaš izlazak van ima edukacijsku svrhu. Ono što je najvažnije je da dijete pripremite na slušanje, da se drži uputa i da se slaže s drugom djecom.

Grupne aktivnosti

Sva predškolska djeca moraju se slagati s drugom djecom. Ukoliko vaše dijete nije provodilo mnogo vremena s drugom djecom, aktivnosti kao što je dijeljenje igračaka i slatkiša, izmjena pozicija u igri, čekanje na red i složno igranje s drugom djecom, mogu biti vrlo teške. Pomognite svojem djetetu da se privikne na grupne aktivnosti i da nauči biti dio grupe i to na način da ga odvedete na igralište i u park da se igra s drugom djecom, da organizirate igranje s drugim vršnjacima.

Umanjite djetetov strah

Vrlo se rijetko događa da dijete nije barem malo uznemireno kada započinje ići u vrtić. Pokušajte mu ne govoriti da će se u vrtiću provesti kao nikad do sad i da se nema čega bojati, jer ćete time samo umanjiti brige svojeg djeteta. Umjesto toga pokušajte ga smiriti s informacijama o tome što može očekivati u vrtiću. Pričajte o tome što može očekivati kada dođe u školu, kamo će ići, što će tamo raditi, s kim će biti u grupi. Prije nego što krene u vrtić, posjetite mjesto gdje će ići, barem jednom i to po mogućnosti kada su unutra djeca i tete. Neka se upozna s tetama i osjeća dobrodošlo. Pronađite u knjižnici ili knjižari slikovnice koje pričaju o odlasku u vrtić i čitajte mu.

Poseban „pozdrav“

Ukoliko je ovo prvi puta da ostavljate dijete samo bez vašeg prisustva, postoji mogućnost da će se dijete brinuti da se nećete vratiti po njega ili da ćete se na putu izgubiti i da se nećete znati vratiti po njega. Objasnite mu da ćete sigurno doći po njega prije povratka kući i da sigurno znate put do njegovog vrtića. Smislite neki poseban pozdrav prije nego ga ostavite u vrtiću, kao što je „daj pet“ ili primjerice da mu kažete neki poseban pozdrav ili načinite nekakvu gestu.

U prvim danima vrtića, uzmite malo više vremena za spremanje. Što je smirenija atmosfera kod kuće, to će rastanak u vrtiću biti lakši i „bezbolniji“. Iako ćete možda doći u napast da se iskradete iz vrtića bez da mu barem mahnete za pozdrav, niti ne pomišljajte na to. Samo će se još više uznemiriti kada shvati da vas nema. Obavezno naglasite da se opraštate od njega, no nemojte ga vući u stranu ili mu bilo kako davati do znanja da ste uznemireni ili žalosni što ga ostavljate u vrtiću. Učinite to sa samopouzdanjem i neka pozdrav bude kao nešto uobičajeno. Dijete će slijediti vaš primjer.

Čitanje, slušanje, koncentracija

U većini vrtića barem jednom na dan postojat će period kada će se čitati i pričati priče. Ukoliko mu do sada niste čitali kod kuće, počnite! Naime, djetetu će taj ritual u vrtiću biti poznat i neće imati problema s prilagođavanjem i pozornošću. Također, djeca koja nemaju iskustva s knjigama, kasnije teže nauče pisati i čitati.

S obzirom da predškolska djeca ne čitaju sama, nego im netko čita, moraju naučiti slušati što se čita i pratiti priču. Čitanjem na glas svom djetetu jako je dobar način da ga naučite slušati. Potražite knjige u kojima će se ponavljati određene fraze, a kada ih nakon nekog vremena nauči, recite mu neka čita s vama i neka vas nadopunjava. Primjerice, u priči „Vuk i tri praščića“ vi glumite vuka, a dijete neka glumi praščiće. Možete stati s čitanjem na sredini priče i pitati ga kako će priča završiti i što će se slijedeće dogoditi, što će mu pomoći u razvijanju mašte, ali i pamćenja.

Zadaci i poslušnost

Tete u vrtiću će pokušati naučiti djecu da sjede mirno i budu poslušna. U tome možete pomoći djetetu na taj način da mu kažete da sjedne, zatvori oči i da vam kaže koje zvukove sve čuje. Pričajte o stvarima koje proizvode zvukove i od kuda dolaze. Igra će mu biti zabavna, a naučit će slušati ono što se događa oko njega.

Također, djeca u vrtiću morat će naučiti slušati što im „tete“ kažu ili zapovjede i uključivat će nekoliko uzastopnih radnji. Možete određene stvari vježbati kod kuće. Primjerice, zamolite dijete da uzme svoje cipele ili pak igračke u svoju sobu i stavi ih u ormar, ili zamolite ga da ode u kupaonicu, opere ruke i nakon toga da vam pomogne pristaviti stol za jelo.

Osim malih zadataka, možete igrati igrice koje zahtjevaju od djece da slušaju upute za smjer, riješe neki problem i čekaju na red za igranje. Možete igrati igricu „Leti, leti...“, „Crna kraljica..“ i tako dalje. Potičite dijete na crtanje, bojanje, pisanje, kako bi razvilo motoričke sposobnosti koje će mu dobro doći u vrtiću. Nabavite mu flomastere, drvene ili uljane boje, bojanke i prazni papir po kojemu će moći crtati i pisati. Neka crta što god poželi.

(vam)