Predstavljen Priručnik Hrvatske komore primalja za trudnice, rodilje i njihove obitelji

Hrvatska komora primalja danas je predstavila svoj Priručnik, namijenjen trudnicama, budućim majkama, ženama koje planiraju trudnoću, rodiljama i babinjačama, kao i njihovim obiteljima.

530f30867b730

U Priručniku, prvoj domaćoj knjizi koju su hrvatske primalje pisale za žene, pružaju se odgovori na brojna pitanja i daju savjeti. Iako su primaljske knjige vrlo česta praksa u svijetu; ovo je prva takva knjiga u regiji.

„Cilj nam je bio pomoći ženama i njihovim obiteljima da trudnoću i porod dožive kao pozitivno, prekrasno iskustvo“, rekla je gđa. Barbara Finderle, predsjednica Hrvatske komore primalja i ujedno urednica ovog izdanja, dodavši kako, nažalost, prečesto od žena oko nas čujemo kako žele što prije zaboraviti porod ili slušamo o lošim iskustvima u trudnoći.

Primalje štite prirodnost u trudnoći, porodu i babinju te promoviraju dojenje. Obraćajući se čitateljicama, primalje u knjizi ističu: „mi znamo da vas razdoblje trudnoće i poroda mogu osnažiti kao ženu i majku, pružiti vam samopouzdanje i učvrstiti obiteljske veze. Informirani, i vi možete biti aktivni sudionik u tom razdoblju, razumjeti što se dešava, koje su mogućnosti i alternative i donositi odluke za sebe i svoje dijete te dobiti ono što želite“.

Trudnoća se s pravom naziva drugim stanjem. Svaka je žena proživljava na svoj način i nitko ne može unaprijed znati kako će se ponašati ili osjećati tijekom tih devet mjeseci. No, korisno je pročitati savjete koji mogu olakšati da se što ljepše i mirnije dočeka novi član obitelji. Ovaj priručnik stoga pruža niz savjeta iz područja prehrane, tjelovježbe, seksualnosti, testiranja, mogućih problema prije, tijekom i nakon samog poroda, zatim savjete o dojenju, djetetu i mnoge druge.

U Hrvatskoj komori primalja ističu kako je Priručnik nastao suradnjom i dijeljenjem iskustava brojnih primalja i rodilja, koje su ih sada otvoreno podijelile sa širom javnošću, ali i u konzultacijama sa domaćim i inozemnim stručnjacima.

Hrvatska komora primalja okuplja oko 2.400 članica iz cijele Republike Hrvatske i u svom radu zalaže se za neovisno primaljstvo te zaštitu prava i interesa primalja, promicanje identiteta i dostojanstva struke te razvijanje primaljstva kroz unaprjeđenje obrazovanja i zakonodavstva.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.