NEPISANA PRAVILA

Pravila dječjih rođendana: Treba li osim slavljeniku donijeti i poklone za braću i sestre?

Pozvana si na dječji rođendan i nisi sigurna je li dovoljan samo jedan dar ili će to uzrokovati zavist druge djece u obitelji?

dječji rođendan
Foto: Profimedia.hr

Na dječjem rođendanu glavna zvijezda može biti samo jedna – slavljenik ili slavljenica. Oni su ti koji pušu svijeće i odlučuju koje će se igre igrati, oni su ti kojima svi čestitaju – i koji dobivaju sve poklone -ili? Trebaju li ipak poklone dobiti i ostala djeca u obitelji gdje si pozvana u goste? Ako ne doneseš darove svima, hoće li braća i sestre biti zavidni? Je li takav postupak zapravo odraz nepristojnosti?

Image
ROĐENDANI SKUPO KOŠTAJU

Pretjeruje li se danas s dječjim rođendanima – gdje su nestala zabavna kućna druženja?

Neki psiholozi smatraju kako neko manje iznenađenje za braću i sestre nije loša ideja. Naime, kako je sva pažnja tog dana usmjerena samo na slavljenika ili slavljenicu, ostala se djeca mogu osjetiti zapostavljeno, a maleni dar, makar i simboličan, može ih itekako razveseliti. S obzirom na to da nisu očekivali ništa, takav dar, koliko god malen bio, popravit će im dan i pokazati da su i oni bitni. Na ovaj će se način i braća i sestre lakše prepustiti slavljeničkom raspoloženju umjesto da se fokusiraju na negativne emocije.

Naravno, poanta je u tome da glavni, najveći ili najskuplji dar bude dar za slavljenika koji tog dana i treba biti u središtu pažnje. Druga djeca trebaju naučiti da svatko ima svoj dan i da su oni nekad u drugom planu, a da će za vlastiti rođendan biti glavna zvijezda. Upravo zato vrlo je važno da poklon koji ćeš donijeti za njih ne bude veći, bolji ili atraktivniji od poklona za slavljenika ili slavljenicu.

Image
Foto: Pexels

Osim toga, postoji još jedno nepisano pravilo: dar za dijete koje ne slavi rođendan ne bi trebao biti neka vrsta dodatka za glavni poklon koji si donijela slavljeniku. Na primjer, ako si slavljenici darovala kuću za lutke, nije pametno da sestri pokloniš lutkicu ili neki komad namještaja iz istog seta. Biraj dar koji će biti neovisan o glavnom poklonu, nešto s čim se dijete može zabavljati ako mu slavlje postane 'malo previše, a najbolje je da se oko izbora poklona posavjetuješ s roditeljima – i to kako oko dara za slavljenika ili slavljenicu, tako i poklončića za braću i sestre.

A što je sa samim roditeljima? Trebaju li oni i svojoj drugoj djeci pokloniti neku sitnicu za rođendan jednog djeteta? Psiholozi smatraju kako tako nešto ipak nije potrebno.

Image
Foto: Pexels

“U principu, ne morate davati utješne darove braći i sestrama”, kaže poznata njemačka autorica i stručnjakinja za odgoj i obrazovanje Nicola Schmidt. Naime, djeca bi takav postupak čak mogla doživjeti kao čin sažaljenja što bi donekle moglo i povećati frustraciju djeteta zbog činjenice da "dan pripada sestri ili bratu".

Kako uopće ne bi došlo do zavisti i frustracije, Schmidt predlaže roditeljima da drugu djecu uključe u pripremu rođendana. Neka pomažu oko postavljanja ukrasa, umatanja dara ili pripreme torte. Na taj način okrećemo ploču iz "dobivanja" u "stvaranje".

Također, tijekom same proslave, neka imaju neku važnu ulogu koju ćete dogovoriti unaprijed. Na primjer, mogu voditi neku igru ili biti sudac u natjecanju. Tako će dijete shvatiti koliko je njegova uloga bitna za uspješnu proslavu rođendana i neće imati potrebu pretvoriti se u "malo zeleno čudovište".

POGLEDAJ VIDEO: TREBA LI PUSTITI DIJETE DA SE SAMO IGRA?