Trudnoća i majčinstvo
Trudnoća i majčinstvo

Pozitivni učinci konzumiranja riba u trudnoći mnogo su veći od mogućih negativnih

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Jesti ribu tijekom trudnoće ili ne? - pitanje je koje si postavljaju mnoge buduće majke.

Riba je namirnica koja ima niz pozitivnih učinaka na zdravlje odraslih, djece i nerođenih beba, najviše zbog omega-3 masnih kiselina. One značajno smanjuju rizik od bolesti srca i krvnih žila, od pojave astme i alergija, djeluju protuupalno, pomažu razvoj mozga bebe u trbuhu, poboljšavaju procese pamćenja i učenja i slično. Vrlo je važno napomenuti da organizam ne može sam proizvesti ove dobre masnoće, pa ih možemo dobiti samo putem hrane, a najviše ih ima upravo u ribama. S druge strane, sve više znanstvenih istraživanja pokazuje da trudnice koje jedu ribu svoje dijete izlažu neurotoksinu zvanom metilna živa.

Živa iz ispušnih industrijskih plinova (npr. elektrana na ugljen), nakuplja se u oblacima te putem oborina dospijeva u oceane. Istovremeno alge brzo ugibaju, tonu u dubine, gdje se potom raspadaju pod djelovanjem bakterija te u interakciji sa živom nastaje njena metilna forma. Ribe i druge morske životinje izložene su velikim količinama metilne žive (npr. u posljednjih 20 godina koncentracija žive u ribama iz Tihog oceana narasla je za 30%). Metilna živa je vrlo toksični oblik žive koji se prenosi kroz morski prehrambeni lanac i završava u velikim ribama, koje potom dospijevaju u šoping centre i na naše tanjure. Sve ovo trebalo bi biti važno i budućim mamama u Hrvatskoj, jer se i u našim šoping centrima i supermarketima većinom nalazi riba ulovljena i uvezena s istočnih pacifičkih mora. Najnovija studija Znanstvenici se i dalje bave problemom žive u ribi i problemom njezina utjecaja na nerođene bebe te su u najnovijoj studiji proučavali 5-godišnjake koji su bili izloženi živi iz ribe kroz majčinu prehranu tijekom trudnoće. Osim eventualnih loših posljedica, proučavali su i one pozitivne izazvane omega-3 masnim kiselinama. Kako se ovom temom najviše bave američki znanstvenici, njihova je Agencija za hranu i lijekove dala preporuke i smjernice prema kojima trudnice ne bi trebale ribu jesti više od dva puta tjedno te bi trebale izbjegavati velike ribe (posebno tunu), a kako svoje nerođene bebe ne bi izlagale metilnoj živi. S druge strane, Svjetska zdravstvena organizacija u suradnji sa UN-ovom Organizacijom za hranu i poljoprivredu nedavno su preporučile državama da što više naglašavaju benefite koje riba ima na zdravlje trudnica i dojilja te da ukazuju na potencijlne rizike koje nekonzumiranje ribe može imati na razvoj mozga u beba. Drugim riječima, ove poruke su oprečne i zbunjuju trudnice. Upravo zato znanstvenici konkretnim istraživanjima pokušavaju saznati što se događa s djecom i njihovim razvojem ukoliko majke jedu ribu (u normalnim količinama) tijekom trudnoće. Spomenuta nova studija objavljena je u stručnom časopisu Journal of Nutrition. "Ova nova studija pokazuje da kod djece starosti 5 godina koja su u prenatalnom razdoblju bila izložena živi, nema nepovoljnih učinaka kod 10 razvojnih pokazatelja, ukoliko su nezasićene masne kiseline u organizmu usklađene. Štoviše, otkrili smo pozitivne veze između ovog nutrijenta i razvoja govora kod djece", kazao je Phil W. Davidson, profesor pedijatrije na Sveučilištu Rochester i voditelj istraživanja. U studiji su sudjelovale žene iz Republike Sejšeli, otočne države u Indijskom oceanu, odnosno žene koje žive na području gdje su zagađenja živom najveća, a osim toga jedu deset puta više ribe od majki u razvijenim američkim ili europskim zemljama. Međutim, razina žive u ribi je ista, jer majke i u jednom i u drugom kraju svijeta najčešće jedu ribu iz istih izlova. Rezultati su pokazali da su djeca imala razvijeniji govor što je majka konzumirala više omega-3 masne kiseline. Te kiseline vrlo su važan materijal za izgradnju i razvoj mozga, a ovom je studijom ta činjenica još jednom dokazana. "Obzirom na ove rezultate, moramo zauzeti stav da su pozitivni učinci konzumiranja riba u trudnoći mnogo veći od posljedica metilne žive", kazao je jedan od autora studije Sean Strain. Ipak, znanstvenici napominju da je potencijalno uzajamno djelovanje žive i nezasićenih masnih kiselina iz riba vrlo složeno i da je znanost tek počela raspetljavati i razumijevati u kakvoj su međusobnoj vezi. Čak je moguće da upravo antiupalne masne kiseline iz ribe sprječavaju upale ili oksidacije koje metilna živa može izazvati u mozgu bebe. Jesti ribu ili ne? Kao i kod svakog pitanja najbolje se posavjetovati s liječnikom. Ukoliko sumnjate u njegovu upućenost u problem, ostaje vam da se oslonite na vlastiti instinkt. Ribu treba jesti, pa pokušajte jesti one sitnije (u velikim ribama detektirane su veće količine žive, a među njima se kod nas najčešće jede tuna), pokušajte jesti ribu iz domaćeg uzgoja ili izlova, te ih jedite umjereno, odnosno prema preporukama stručnjaka.

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx