Porod u vodi – za koga je ovo dobra opcija?

Kod nas je ova vrsta poroda još uvijek rijetka, no vani je sve češća praksa

Porod u vodi – za koga je ovo dobra opcija?

Ako već niste čuli za mogućnost poroda u vodi, vrijeme je da se informirate jer je to jedan od prirodnijih načina poroda koji je manje stresan za bebu jer dolazi upravo iz vode u vodu, te ima opuštajući učinak koji pomaže u koordinaciji trudova. Porod u vodi idealan je za sve žene koje za vrijeme trudnoće nisu imale zdravstvenih problema i čije je dijete prije porođaja položeno glavicom prema dolje, te kada su trudovi započeti spontano, a najvažnije od svega je da žena sama izrazi želju za takvim načinom poroda.

Ipak, sve to i nije tako jednostavno kako se na prvu čini jer za takvu vrstu poroda trebaju biti zadovoljeni mnogi važni uvjeti poput idealne propisane temperature vode i zraka, ugodne i opuštene atmosfere, dovoljno prostora, načina sjedenja, prethodnih pretraga na HIV i klamidiju, pregleda prije ulaska u vodu, te obaveznog prethodnog klistiranja i tuširanja. Dakle ako imate blizanačku trudnoću ili vam je beba okrenuta na zadak umjesto glavom prema dolje ili pak imate neke druge komplikacije, ovo nije idealan izbor za vas. Također, epiduralnu anesteziju nije moguće dobiti u vodi.

Porod u vodi izaziva otpuštanje oksitocina i aktivira kemijske i hormonske procese u tijelu, a boravak u vodi ubrzava cjelokupni proces poroda i izaziva veću opuštenost. Zbog veće opuštenosti mišića, trudovi traju kraće, lakše se podnose, a disanje je ujednačenije. Najčešće se potiče sve rodilje koje požele porod u vodi da zauzmu položaj koji im najviše odgovara, ali i da se isti što češće mijenja jer to uglavnom omogućava bolje napredovanje cjelokupnog porođajnog procesa.

Porod u vodi također nije uvijek idealan i žene će bazen morati napustiti u slučajevima ako ipak požele epiduralnu, ako se tijekom trudova pojavi krvarenje, ako se osjećaju preslabo i kao da će ih snaći nesvjestica, te ako se pojave komplikacije kod otkucaja djetetovog srca.